Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς, φίλοι και συμφοιτητές στον 20χρονο Σωκράτη, τον φοιτητή στην Πάτρα που άφησε την τελευταία του πνοή μέσα σε λίγες ώρες από μηνιγγίτιδα.
Όπως είχε πει η μητέρα του 20χρονου Σωκράτη, «δεν είχε μελανώματα, είχε ένα δειγματάκι που ανησύχησε την κόρη μου και ο πυρετός που είχε πέσει». Μάλιστα, η μητέρα του πρόσθεσε ότι έφυγε «μέσα σε ένα εξάωρο». «Ήταν καλπάζουσα μορφή μηνιγγίτιδας, χωρίς σημάδια. Λίγο πυρετό είχε, πήγε στο νοσοκομείο τον περιποιήθηκαν άμεσα» συμπλήρωσε.
Ο 20χρονος ήταν φοιτητής στο Τμήμα Διοικητής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών. Το πρωί της Δευτέρας πήγε στο πανεπιστήμιο για τις εξετάσεις του, στη συνέχεια γευμάτισε στο εστιατόριο του πανεπιστήμιου και το βράδυ στο σπίτι του κατέρρευσε.
Συμφοιτήτρια του 20χρονου, που καθόταν δίπλα του στις εξετάσεις το πρωί της Δευτέρας, ανέφερε ότι ο Σωκράτης είχε ενημερώσει τους καθηγητές ότι δεν αισθανόταν καλά και ότι κατά τη διάρκεια της εξέτασης υπέθεσε ότι είχε κάποια ίωση.
«Το παιδί έδινε το πρωί μάθημα μαζί με μένα, ήμασταν στην ίδια αίθουσα. Ακούγαμε ότι ζητούσε χαρτομάντιλο από τους επιτηρητές και από τους καθηγητές εκεί πέρα, αλλά δε δίναμε πολύ σημασία γιατί λέμε ότι εντάξει μπορεί να έχει κάποια ίωση και ερχόντουσαν παιδιά που μπορεί να είχαν ιώσεις για να δώσουν μαθήματα. Οπότε κανείς δεν παραξενεύτηκε. Είπε στους καθηγητές ότι ένιωσε αδιαθεσία, και ότι δεν ένιωθε πάρα πολύ καλά».
Σύμφωνα με συμφοιτήτρια του, που καθόταν δίπλα του στην ίδια αίθουσα, ο Σωκράτης είχε ενημερώσει τους καθηγητές του ότι δεν αισθανόταν καλά και ότι πιθανόν είχε κάποιο κρυολόγημα ή ίωση: «Ακούγαμε ότι ζητούσε χαρτομάντιλο από τους επιτηρητές και τους καθηγητές. Δεν δώσαμε πολύ σημασία γιατί είχαμε συνηθίσει να έρχονται παιδιά με ιώσεις για να δώσουν εξετάσεις. Μας είπε ότι ένιωθε αδιαθεσία και ότι δεν ήταν πολύ καλά».
Κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα: Τι είναι και τι προκαλεί
Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα είναι μία δυνητικά θανατηφόρα λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, σηψαιμία, ή ακόμα και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες, αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.
Την προκαλεί ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis), το πιο συχνό παθογόνο που συνδέεται με την κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα. Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί μέσω σταγονιδίων από την αναπνοή ή το σάλιο.
Αν και σπανιότερα, και άλλα βακτήρια όπως ο πνευμονιόκοκκος (Streptococcus pneumoniae) μπορούν να προκαλέσουν εξίσου σοβαρή μηνιγγίτιδα. Η κεραυνοβόλος μηνιγγίτιδα, γνωστή και ως διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πυρετό (συχνά υψηλό και αιφνίδιο)
Έντονο πονοκέφαλο
Ναυτία και εμετό
Φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως)
Δυσκαμψία στον αυχένα
Εξάνθημα (μωβ ή κόκκινα σημάδια στο δέρμα που δεν εξαφανίζονται όταν πιέζονται)
Ταχυκαρδία
Απώλεια συνείδησης ή σύγχυση
Πόνος στις αρθρώσεις και στους μύες
Δυσκολία στην αναπνοή
Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα, καθώς η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σηψαιμία και οργανική ανεπάρκεια μέσα σε λίγες ώρες.
Παιδίατροι: Ζητούν τον εμβολιασμό των φοιτητών στην Πάτρα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθερο-Επαγγελματιών Παιδιάτρων ζητούν την καθολική και δωρεάν παροχή του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Β στους φοιτητές της Πάτρας, μετά τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα.
«Η χώρα μας οφείλει να ενισχύσει την εμβολιαστική πολιτική της, ειδικά για ασθένειες με τόσο σοβαρές συνέπειες», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι παιδίατροι και προτείνουν στους γονείς των παιδιών που φοιτούν στην Πάτρα να εμβολιάσουν άμεσα τα παιδιά τους με το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Β., σημειώνοντας: «Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε την απώλεια ενός 20χρονου φοιτητή στην Πάτρα από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες πολλαπλών περιστατικών μηνιγγίτιδας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού ακρωτηριασμού μιας φοιτήτριας. Αυτά τα τραγικά γεγονότα αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία των νέων ανθρώπων που διαμένουν και σπουδάζουν στην πόλη».
Τι συμβουλεύουν οι παιδίατροι
Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, αν και σπάνια, εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα ή να προκαλέσει σοβαρές αναπηρίες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εμβόλια, που καλύπτουν τα κυριότερα στελέχη του μηνιγγιτιδοκόκκου (A, C, W, Y και B), υπογραμμίζουν οι παιδίατροι στην ανακοίνωσή τους και σημειώνουν ότι «σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ο εμβολιασμός είναι προϋπόθεση εγγραφής των φοιτητών, ειδικά όσων διαμένουν σε φοιτητικές εστίες. Αντίθετα, στην Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στα πανεπιστήμια, αφήνοντας πολλά νέα άτομα εκτεθειμένα σε έναν σοβαρό λοιμογόνο παράγοντα».
Προτεινόμενα μέτρα:
- Άμεσος και δωρεάν εμβολιασμός όλων των φοιτητών στην Πάτρα με το αντίστοιχο εμβόλιο, δεδομένης της αυξημένης κυκλοφορίας του μηνιγγιτιδοκόκκου στην περιοχή, τα τελευταία δύο χρόνια.
- Ενημερωτική εκστρατεία προς τους γονείς και τους φοιτητές για την αξία και σημασία του εμβολιασμού και τους κινδύνους της νόσου.
- Υποχρεωτική εμβολιαστική κάλυψη ως προϋπόθεση εγγραφής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές.
- Επέκταση του εμβολιασμού εναντίον του μηνιγγιτιδοκόκκου τύπου Β και για την ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών, με δωρεάν χορήγηση του εμβολίου.
- Ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής στα πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της εμβολιαστικής κατάστασης των φοιτητών κατά την εγγραφή τους".
Οι παιδίατροι σημειώνουν ότι η προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών των στενών επαφών των κρουσμάτων, ενώ είναι προς την ορθή κατεύθυνση, δεν αρκεί για να ανακοπεί η εξάπλωση της νόσου (είχε χορηγηθεί και την προηγούμενη χρονιά προφυλακτική αγωγή λόγω των κρουσμάτων στην Πάτρα). «Μόνο με την ευρεία και έγκαιρη ανοσοποίηση των φοιτητών (εμβολιασμός) μπορούμε να προστατεύσουμε ζωές και να μειώσουμε τη διασπορά της νόσου», καταλήγουν.