ακινητα

Στροφή προς τη μακροχρόνια μίσθωση - «Σωστή, αλλά... - Με τόσους φόρους, είναι φύσει αδύνατο για κάποιον να επενδύσει» 

Κοινωνία
Στροφή προς τη μακροχρόνια μίσθωση - «Σωστή, αλλά... - Με τόσους φόρους, είναι φύσει αδύνατο για κάποιον να επενδύσει» 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρκετά προνόμια για τους ιδιοκτήτες με κενά ακίνητα ή Airbnb - Όσα αναφέρει ο Κώστας Αράπογλου, ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ

Συνεχίζεται η διαβούλευση για το νέο σχέδιο νόμου που έχει προτείνει η κυβέρνηση, με σκοπό να «ενισχύσει την ελληνική οικονομία». Μία από αυτές τις μεγάλες αλλαγές ήδη έχει φέρει μπαράζ αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας. 

Οι ευνοϊκές αλλαγές που το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εφαρμόσει αφορούν όλους τους ιδιοκτήτες με κενά ακίνητα ή Airbnb, τα οποία θέλουν να μεταφέρουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Οι νέοι ενοικιαστές θα απολαμβάνουν λιγότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, εάν βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις για να απαλλαγούν από αυτές. Η διάταξη, όπως αποτυπώνεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, ορίζει την καθιέρωση φοροαπαλλαγής για τρία έτη στο εισόδημα φυσικών προσώπων.

Δηλαδή για τους 36 πρώτους μήνες από τη στιγμή που θα γίνει η σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης, το εισόδημα του ενοικιαστή, εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο, δε θα φορολογείται. Τα κενά και βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακίνητα για το φετινό φορολογικό έτος χαρακτηρίζονται ως εξής: 

- Η εκμισθωμένη κατοικία μπορεί να εμφανίζεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ως “κενό ακίνητο”, όμως μπορεί να απουσιάζει και από τη λίστα των μισθωμένων ακινήτων του, να μην ονομάζεται κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του, αλλά ούτε ιδιοχρησιμοποιούμενο ή δωρεάν παραχωρούμενο ακίνητο. 

- Εάν είναι κατοικία τύπου Airbnb, θα αναγράφεται ότι ο ιδιοκτήτης το έχει διαθέσει αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση. 

Όμως υπάρχουν συνιστώσες που μειώνουν ακόμη περισσότερο τον αριθμό των δικαιούχων

Η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στο μέγεθος της κατοικίας στα 120 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το εισόδημα πρέπει να προέρχεται από τριετή σύμβαση μίσθωσης τουλάχιστον, η οποία επίσης πρέπει να έχει συμφωνηθεί από τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. 

Όμως δεν ανησυχεί αυτό τους ιδιοκτήτες περισσότερο. Τα σχόλιά της έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) και το θέμα του “χρόνου προϋπηρεσίας” των κατοικιών είναι πρώτο-πρώτο στα πράγματα που χρειάζονται επειγόντως αλλαγή. Το χρονικό πλαίσιο “προϋπηρεσίας” περιορίζει περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής αυτής της διάταξης, διότι απαιτεί οι κατοικίες να έχουν ξενοικιαστεί μέχρι τις 31/12/2021 το αργότερο και από τότε να δηλώνονται κενές, χωρίς έκτοτε να έχουν χρησιμοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο, με ή χωρίς αντάλλαγμα. Αυτό, όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ, «αποκλείει εξ ορισμού και χωρίς δικαιολογία μεγάλο αριθμό κενών κατοικιών». 

Το ίδιο γίνεται στα ακίνητα τύπου Airbnb, διότι λαμβάνονται υπόψη στη διάταξη μόνο αυτά που απέκτησαν ΑΜΑ (Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης) βραχυχρόνιας μίσθωσης ως το τέλος του 2021, γεγονός που αποκλείει πολλές χιλιάδες πλήρως ανακαινισμένες κατοικίες, που διατέθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση πέρυσι και φέτος, κάτι που βρίσκεται «σε πλήρες “διαζύγιο” με τη λογική της κυβέρνησης», σχολιάζει η Ομοσπονδία, «αφού αυτές μπορούν να διατεθούν άμεσα στην αγορά, αποκαθιστώντας την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης!». 

Η ΠΟΜΙΔΑ παίρνει ξεκάθαρη θέση στο ότι αυτό το νομοσχέδιο δε θα καταφέρει να εξυπηρετήσει ούτε αυτούς που έχει στόχο να βοηθήσει. 

«Οι ιδιοκτήτες που θα σκεφτόντουσαν να αξιοποιήσουν το μέτρο αυτό είναι προφανώς όσοι επιχείρησαν σχετικά πρόσφατα να ασχοληθούν με τη βραχυχρόνια μίσθωση και γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα!», σχολιάζουν στο άρθρο τους και ζητούν από την κυβέρνηση να ορίσει το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την ιδιότητα του “Κενού” στο 1 έτος, ενώ για τις κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης να αρκεί η απόκτηση ΑΜΑ. 

«Σωστή, αλλά...» 

Τη θέση του γι’ αυτό το θέμα έδωσε στη “Νέα Κρήτη” και στο neakriti.gr, ο κ. Κώστας Αράπογλου, ιδρυτής και πρόεδρος της ΕΝΙΔΑΝΗ (Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου), ο οποίος θεωρεί πως η απόφαση για φοροαπαλλαγή «βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως χρειάζεται ένα πολύ πιο ελαστικό πλαίσιο». Αιτία αυτής της ανάγκης για ελαστικότητα θεωρεί το προφανές αλλά φλέγον πρόβλημα των ήδη βεβαρημένων φόρων που ζητάει το κράτος από τους ιδιοκτήτες. 

«Πρέπει να μειωθεί η φορολογία στο ίδιο το ενοίκιο, είναι πράγμα αβάσταχτο γι’ αυτούς που είναι στην αγορά», δήλωσε ο κ. Αράπογλου. 

“Λάδι στη φωτιά” των αρνητικών αντιδράσεων βάζει άλλη μία παράμετρος, η οποία περιορίζει τη φοροαπαλλαγή μόνο στα φυσικά πρόσωπα. Η ΠΟΜΙΔΑ απαίτησε αμέσως την επέκταση των προϋποθέσεων και ο κ. Αράπογλου συμφωνεί και επαυξάνει. 

«Αποκλείουν χωρίς κάποιο σημαντικό λόγο όλα τα νομικά πρόσωπα, ακόμη, παραδόξως, και τα μη κερδοσκοπικά, που περιορίζει ανεξήγητα την αποδοτικότητα που θα μπορούσε να έχει αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε. 

Τη μοίρα αυτής της διάταξης δε βοηθάει καθόλου το σημείο που ενημερώνει τους πολίτες ότι, αν εντός της τριετίας το ακίνητο κενωθεί για τον οποιονδήποτε λόγο, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το φορολογικό έτος που αυτό κενώνεται, ενώ, εάν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, η απαλλαγή παύει να ισχύει από το πρώτο έτος της μίσθωσης. 

«Με τόσους φόρους, είναι φύσει αδύνατο για κάποιον να επενδύσει, είναι απαγορευτικό», σημείωσε ο κ. Αράπογλου. 

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσαν το κοινό ότι παρατηρήσεις που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, όπως οι παραπάνω, θα ληφθούν υπόψη και φαίνεται να υπάρχει περιθώριο για βελτίωση πριν κατατεθούν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρόνος “προϋπηρεσίας” του ακινήτου σε καθεστώς κενού ή βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ήδη πιθανό πως θα συρρικνωθεί δραστικά, έναντι της αρχικά προτεινόμενης τριετίας και ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν αποκλείεται ο χρόνος να αρχίσει να μετρά από την προηγουμένη των σχετικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News