αδ

Ηράκλειο: Η Συμπεριληπτική Θεατρική ομάδα Ατόμων με Αναπηρία «Ρόδα», έτοιμη να ανέβει στο σανίδι

Κοινωνία
Ηράκλειο: Η Συμπεριληπτική Θεατρική ομάδα Ατόμων με Αναπηρία «Ρόδα», έτοιμη να ανέβει στο σανίδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο χρόνια μετά τα μέλη του Συλλόγου Συμπεριληπτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Ατόμων με Αναπηρία «Ρόδα», είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στο κοινό του Ηρακλείου, την πρώτη τους παράσταση και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα»

Αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια ομάδα και μέσα από αυτήν να αλληλοεπιδράσουν και να μοιραστούν, απολαμβάνοντας την τέχνη του θεάτρου. Δύο χρόνια μετά τα μέλη του Συλλόγου Συμπεριληπτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Ατόμων με Αναπηρία «Ρόδα», είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στο κοινό του Ηρακλείου, την πρώτη τους παράσταση και το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ' άστρα».

Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Έφη Πασπαλάκη μίλησε για τη σκέψη που έγινε πράξη με στόχο όπως είπε να καλυφθεί ένα μεγάλο κενό, το οποίο υπήρχε στα θεατρικά πράγματα του Ηρακλείου, αφού μέχρι και δύο χρόνια πριν δεν υπήρχε καμιά συμπεριληπτική ομάδα σχεδιασμένη, έτσι ώστε να περιλαμβάνει στους κόλπους της άτομα με αναπηρία. 

1 (6).jpg

«Όλοι εμείς στη "Ρόδα", με απίστευτη διάθεση για γνώση και για πειραματισμό, αποφασίσαμε να κινηθούμε σε θεατρικά μονοπάτια και να εκφραστούμε μέσα από την τέχνη του θεάτρου» ανέφερε η κ. Πασπαλάκη, η οποία μέσα από αυτή την πορεία των δύο ετών, τόνισε ότι έχουν προκύψει «μόνο θετικά συμπεράσματα, αλλά και δυνατές ανθρώπινες σχέσεις που στηρίζονται στην αλήθεια, αλλά και στη δύναμη που έχει μέσα του το κάθε μέλος της ομάδας ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί».

Ο Σύλλογος της Θεατρικής Συμπεριληπτικής Ομάδας «Ρόδα» έχει 28 ιδρυτικά μέλη, ενώ 19 από αυτά θα βρεθούν επί σκηνής στις 30 Ιουνίου στις 21:30, που ανεβαίνει στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζηδάκις» του Ηρακλείου η πρώτη τους παράσταση η οποία είναι ελεύθερη για το κοινό.

1 (6).jpg

«Είναι μια υπέροχη εμπειρία για όλους μας, όχι μόνο για τους 19 που συμμετέχουν επί σκηνής, αλλά και για τους υπόλοιπους που έχουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην εμψύχωση και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ομάδας» τόνισε η κ. Πασπαλάκη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ομάδα «να γίνει μία σημαντική δύναμη στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνο» αλλά και να καταφέρει να συνεχίσει να δημιουργεί για πολλά χρόνια ακόμα. 

«Αυτά τα δύο χρόνια λειτουργίας της "Ρόδας", τα μέλη της ήρθαν κοντά ο ένας με τον άλλον αναπτύσσοντας σχέσεις φιλίας και σχέσεις πρωτόγνωρες, έτσι όπως δημιουργούνται πάντα μέσα σε μία θεατρική ομάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Συμπεριληπτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Ατόμων με Αναπηρία, που σε ότι αφορά τα οφέλη για τα μέλη της ομάδας, ανέφερε ότι «η γνωριμία του ενός με τον άλλο και η δυνατότητα όλοι μαζί να αγωνιζόμαστε για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, είναι μια κοινή περιπέτεια που μας ενώνει» και πως τα τελευταία δύο χρόνια «τα Σάββατα που γίνονται οι συναντήσεις και οι πρόβες μας, έχουν αποκτήσει ένα ιδιαίτερο χρώμα και οι συναντήσεις αυτές, είναι η αφορμή για γέλιο, συνεχιζόμενη προσπάθεια και θεατρική δημιουργία».

1 (6).jpg

Όσο για την επιλογή του έργου, όπως τόνισε η κ. Πασπαλάκη, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού «το γνωστό και πολύ αγαπημένο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, το "Ένα παιδί μετράει τ' άστρα" αναφέρεται στα δύσκολα παιδικά χρόνια του συγγραφέα και βρήκε θερμή ανταπόκριση από τα μέλη της ομάδας. Ο κεντρικός ήρωας, ο Μέλιος, αγωνίζεται κόντρα στα τείχη που του υψώνει η κοινωνία της εποχής του, προκειμένου να αποκτήσει γνώση, να γνωρίσει τον κόσμο και να σπάσει κοινωνικά στερεότυπα και ταμπού. Το κλασικό έργο του Λουντέμη μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, για την καλοσύνη και την ανεκτικότητα στο διαφορετικό, αξίες και ιδέες διαχρονικές» όπως πρόσθεσε η Έφη Πασπαλάκη.

Η γενική πρόβα της παράστασης η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία κοινού ήταν μια μοναδική εμπειρία και μια απίστευτη όπως ανέφερε ώθηση ενόψει της παράστασης αφού έδωσε στα μέλη τη δύναμη και την ενέργεια, που δηλώνουν έτοιμοι να μεταγγίσουν στο κοινό που θα βρεθεί στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» του Ηρακλείου, στις 30 Ιουνίου.

Όσο για την πορεία, όπως εξήγησε η πρόεδρος Συλλόγου Συμπεριληπτικού Θεατρικού Εργαστηρίου Ατόμων με Αναπηρία «Ρόδα», «είναι μια πορεία που γνωρίζουμε εξαρχής ότι έχει κόπο, αλλά έχει και μοναδικές στιγμές συντροφικότητας, δημιουργίας και όχι».

1 (6).jpg

«Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να γκρεμίσουν μύθους και στερεότυπα, σε όλους τους τομείς της ζωής τους, έχοντας ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Ομάδες σαν τη "Ρόδα" έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να αποδείξουν πως οι Άνθρωποι με Αναπηρία, μπορούν να αποδώσουν ισάξια στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Όλα τα μέλη τη "Ρόδας" ετοιμάζονται να ανέβουν στη σκηνή και να γευτούν με όλη τους τη δύναμη τις χαρές της πλέον ομαδικής τέχνης, του θεάτρου» κατέληξε η κ. Πασπαλάκη.

Σε ό,τι αφορά του συντελεστές της παράστασης:

Διασκευή - Θεατρική διδασκαλία: Κωνσταντίνα Πάλλη, Υποστήριξη και οργάνωση παραγωγής: Έφη Πασπαλάκη, Μουσική: Χάρης Μανουσάκης. Το τραγούδι «Η θάλασσα» ερμηνεύει η Εμμανουέλα Νινιράκη, Επιμέλεια κομμώσεων και μακιγιάζ: Εύα Κοκαράκη, Σχεδιασμός αφίσας: Nickolay Dorozhkin.

Ο ζωγραφικός πίνακας φιλοτεχνήθηκε από την εικαστικό Ειρήνη Κλαρνέτατζη, Σχεδιασμός λογότυπου: Ραφαήλ Μίγκλης.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Νίκος Γαστεράτος, Βιβή Ηλιάκη, Γιώργος Ηλιάκης, Ελισσάβετ Καστελλάκη, Ειρήνη Κλαρνέτατζη, Φιλοθέη Μαρτιμιανάκη, Μαριάννα Μπαλτζάκη, Μαρία Νανοπούλου, Γεωργία Ξημεράκη, Γιώργος Παναγιωτάκης, Εμμανουέλα Πατσουράκη, Στέλιος Σαβοϋδάκης, Γαρυφαλλιά Σεληνιωτάκη, Μαρίνα Σπυριδάκη, Ειρήνη Σταυρακάκη, Στέφανος Σφακιανάκης, Κωνσταντίνος Τσαγκατάκης, Αγγέλα Σπιθάκη Τσικριτσάκη, Μανώλης Χουρδάκης.

Εμψυχωτές: Γιώργος Τσικριτσάκης, Αλέξανδρος Τσαούσης, Γιώργος Ιερωνυμάκης.

Η παράσταση παρουσιάζεται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News