osempic

Ozempic: Πρέπει κάποιος να συνεχίσει τη χρήση μετά την απώλεια βάρους; - Τι δείχνουν τα στοιχεία μελέτης

Κοινωνία
Ozempic: Πρέπει κάποιος να συνεχίσει τη χρήση μετά την απώλεια βάρους; - Τι δείχνουν τα στοιχεία μελέτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατηρείται η απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα; Υπάρχουν παρενέργειες; Γιατί θα πρέπει κάποιος να συνεχίσει τη χρήση μετά την απώλεια βάρους;

Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη, την ώρα που η δημοτικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, το Wegovy, το Mounjaro και το Zepbound έχει εκτοξευτεί. Ένα ερώτημα παραμένει για τους χρήστες, τί θα συμβεί αν παραμείνουν στο φάρμακο για χρόνια;

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του abcnews, μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν το μήνα από τη Novo Nordisk, τον κατασκευαστή τόσο του Ozempic όσο και του Wegovy, ρίχνει φως στο πώς φαίνονται τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη που έχουμε πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής για τη σεμαγλουτίδη για την απώλεια βάρους», δήλωσε στο Reuters ο Μάρτιν Χολστ Λανγκ, επικεφαλής ανάπτυξης της Novo Nordisk.

Τόσο το Ozempic όσο και το Wegovy αποτελούν μέρος μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 που βοηθούν τους ανθρώπους να παράγουν ινσουλίνη για να μειώσουν την ποσότητα σακχάρου στο αίμα τους.

Τα φάρμακα, που παράγονται από μια ένωση που ονομάζεται σεμαγλουτίδη, δρουν επιβραδύνοντας την κίνηση της τροφής μέσω του στομάχου και περιορίζοντας την όρεξη, προκαλώντας έτσι απώλεια βάρους.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε αυτόν τον μήνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Βενετία της Ιταλίας, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο Wegovy, ένα ενέσιμο φάρμακο που έχει εγκριθεί από τις Η.Π.Α. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για απώλεια βάρους για άτομα με παχυσαρκία ή υπέρβαρα με συννοσηρότητα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ακολουθούν τέσσερις ερωτήσεις που απαντήθηκαν σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης και τι σημαίνουν για το μέλλον της απώλειας βάρους.

1. Μπόρεσαν οι άνθρωποι να διατηρήσουν το βάρος τους χρησιμοποιώντας το Wegovy μακροπρόθεσμα;

Ναι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των ατόμων στο Wegovy έχασαν βάρος, κατά μέσο όρο το 10% του σωματικού τους βάρους, τους πρώτους 15 μήνες χρήσης του φαρμάκου και διατήρησαν την απώλεια βάρους τους για τέσσερα χρόνια με τη συνέχιση της χρήσης του φαρμάκου.

«Βλέπουμε ότι μόλις συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της απώλειας βάρους, δεν επιστρέφετε και αρχίζετε να αυξάνετε το βάρος σας εάν παραμείνετε στο φάρμακο», είπε ο Λανγκ στο Reuters.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από μια κλινική δοκιμή με πάνω από 17.000 άτομα με προϋπάρχουσα καρδιακή νόσο, καθώς η Novo Nordisk δοκίμαζε το Wegovy για τα οφέλη του στην καρδιά σε άτομα που είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα.

2. Υπήρξαν παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση του Wegovy;

Περίπου το 17% των ασθενών στο χρονοδιάγραμμα των τεσσάρων ετών αποσύρθηκαν λόγω μιας παρενέργειας της λήψης του Wegovy, κυρίως ναυτίας, σύμφωνα με την εταιρεία.
Το δημοφιλές φάρμακο απώλειας βάρους Wegovy βρέθηκε επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων

Μεταξύ όλων των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την απώλεια βάρους, οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ναυτία και η δυσκοιλιότητα, αλλά αναφέρεται επίσης μη αναστρέψιμη νόσος της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος.

Οι κατασκευαστές αυτών των φαρμάκων συνιστούν να συζητήσετε σχετικά με το προφίλ των παρενεργειών και τους εξατομικευμένους κινδύνους με έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε.

3. Γιατί θα πρέπει ένα άτομο να συνεχίσει να παίρνει φάρμακα μετά την απώλεια βάρους;

Ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του ABC News Dr. Η Jennifer Ashton, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο OBGYN και ειδικός στην ιατρική της παχυσαρκίας, είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται ότι η παχυσαρκία είναι μια χρόνια πάθηση.

«Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα GLP-1 και χάνουν σημαντικό ποσό βάρους, μπορούν/θα ανακτήσουν ένα μέρος ή ολόκληρο όταν το διακόψουν», είπε ο Ashton. "Γιατί; Είναι λόγω της αιτιολογίας, ή ποιες είναι οι αιτίες, των συνθηκών υπερβολικού βάρους και παχυσαρκίας. Δεν είναι μια προσωρινή κατάσταση. Είναι μια χρόνια πάθηση."

Η παχυσαρκία είναι μια ιατρική κατάσταση που επηρεάζει σχεδόν το 42% των ανθρώπων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ενώ έχει συσχετιστεί με καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα, η υπέρταση, οι αναπνευστικές δυσκολίες, η άπνοια ύπνου και ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

4. Πώς γίνεται η συντήρηση σε φάρμακα όπως το Wegovy;

Ενώ έχει γίνει μακροχρόνια έρευνα για τα φάρμακα GLP-1 και τον διαβήτη Τύπου 2, ο Ashton είπε ότι πρέπει να γίνει πολλή έρευνα για το πώς τα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την απώλεια βάρους.

«Αυτό που δεν έχει καν περιγραφεί ή αναφερθεί στην ιατρική βιβλιογραφία με κριτές είναι πώς μοιάζει η συντήρηση σε αυτά τα φάρμακα», είπε ο Ashton, προσθέτοντας: «Αυτή η γνώση και η επίγνωση πρέπει να υπάρχουν, ότι εάν φτάσετε στον στόχο σας βάρος και σταματάς τελείως αυτά τα φάρμακα, η συντριπτική πλειοψηφία, όχι όλα, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα ανακτήσει το βάρος που έχει χάσει».

Ο Ashton είπε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ένα φάρμακο όπως το Wegovy θα πρέπει να συνεργαστούν στενά με τον γιατρό τους για να καθορίσουν τι είναι καλύτερο στην ατομική τους κατάσταση.

Γενικά, είπε ότι οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν χαμηλότερη δόση του φαρμάκου που θα λάβουν μακροπρόθεσμα ή να μειώσουν τη συχνότητα της δόσης.

«Πιστεύω ότι αυτό που θα δείτε είναι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, οι γιατροί που έχουν εμπειρία στη διαχείριση ασθενών με αυτά τα φάρμακα, όταν [οι ασθενείς] φτάσουν στο βάρος του στόχου τους, θα πουν, «Εντάξει, ας μειώσουμε τη δόση σας πρώτα. Και μετά θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τη συχνότητα των διαστημάτων δοσολογίας σας», είπε ο Άστον. «Αυτό που έκανα και μίλησα με άλλους γιατρούς της παχυσαρκίας που κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα, είναι ότι θα πούμε:, "Εντάξει, αντί να παίρνουμε [μια ενέσιμη δόση] κάθε εβδομάδα, ας προσπαθήσουμε να την παίρνουμε κάθε δυο εβδομάδες."

Και συνέχισε: «Εναλλασσόμενες μία εβδομάδα μετά, μία εβδομάδα άδεια μπορεί να είναι κάτι που αρχίζουμε να βλέπουμε στο μέλλον να γίνεται πιο κοινό, πιο επίσημο μέρος του συντάγματος συντήρησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News