Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου

Κοινωνία
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 19 Μαΐου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ποιους να μην παραλείψετε να ευχηθείτε σήμερα χρόνια πολλά

Σήμερα, Κυριακή 19 Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο, είναι των Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, Αγίων Θεογνώστου και Θεοκτίστου οσιομαρτύρων και Αγίου Μενάνδρου. 

Σήμερα γιορτάζουν οι:

 • Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης

  Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα

  Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος

  Θεογνωσία

  Θεόκτιστος

  Μένανδρος

  Μυροφόρα

Ο Άγιος Πατρίκιος

Οι άριστες θεολογικές του γνώσεις, αλλά και η θερμή του πίστη, ανέδειξαν τον Πατρίκιο επίσκοπο Προύσσης. Η θέση αυτή για τον Πατρίκιο υπήρξε πνευματικό φρούριο για την υπεράσπιση του Ευαγγελίου και ορμητήριο για την πάταξη της ειδωλολατρικής πλάνης. Στην αποστολική του αυτή εργασία δε θέλησε να είναι μόνος. Είχε μαζί του και τρεις πρόθυμους συνεργάτες, τον Ακάκιο, το Μένανδρο και τον Πολύαινο. Μαζί τους ο Πατρίκιος έφερε στη χριστιανική πίστη πολλούς ειδωλολάτρες.

Αυτό, όμως, καταγγέλθηκε στον άρχοντα Ιουλιανό τον Υπατικό, και αμέσως συνελήφθησαν. Ο άρχοντας με φιλοσοφικές συζητήσεις προσπάθησε να πείσει τον Πατρίκιο ότι ο Χριστός δεν είναι Θεός. Ο Πατρίκιος, με τη ρητορική δεινότητα και την άριστη θεολογική κατάρτιση που διέθετε, ανέτρεψε το ένα μετά το άλλο τα επιχειρήματα του Ιουλιανού. Αυτός, βλέποντας την ιδεολογική συντριβή του από το χριστιανό διδάσκαλο, διέταξε και αποκεφάλισαν τον Πατρίκιο με τους τρεις συνεργάτες του.

Επίσης, η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί και ως η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας. 

Ανατολή ήλιου: 06:11 - Δύση ήλιου: 20:32

Σελήνη 10.8 ημερών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News