thimata tempi
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

Τέμπη: Λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ που «πάγωσε» όλη η χώρα - Ένα χρόνο μετά την τραγωδία κι ακόμα αναζητούν απαντήσεις (vid)

ακρόαση άρθρου
Κοινωνία
Τέμπη: Λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ που «πάγωσε» όλη η χώρα - Ένα χρόνο μετά την τραγωδία κι ακόμα αναζητούν απαντήσεις (vid)
Ένα χρόνο μετά τα δάκρυα δεν έχουν σταματήσει, Δάκρυα και ευχές για δικαίωση. Ποτάμια κόσμου στους δρόμους με ένα συγκεκριμένο αίτημα. Ποτέ ξανά, κανείς άλλος, ας είναι το τελευταίο

Λίγο πριν τις 11 και 25 το βράδυ… Φωτιές, σύρσιμο, εκρήξεις και ένας εκκωφαντικός θόρυβος που ξύπνησε όλη την Ελλάδα. Ήταν οι  φωνές των αδικοχαμένων μέσα στις τραγικές αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν. Τις τραγικές αμαξοστοιχίες την επιβατική από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και την εμπορική από Θεσσαλονίκη προς Λάρισα, που επί ώρα κινούνταν στην ίδια γραμμή από την αντίθετη κατεύθυνση λες και είχαν κλείσει ραντεβού θανάτου.

Οι 350 μισοκοιμισμένοι επιβάτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές, ξυπνούν από το απότομο φρενάρισμα και τον εκκωφαντικό ήχο της πρόσκρουσης. Σύντομα τα πρώτα βαγόνια τυλίγονται στις φλόγες. Δευτερόλεπτά μετά δε θυμίζουν πια βαγόνια. Κάποιοι καταφέρνουν να βγουν από τους εκτροχιασμένους συρμούς, σπάζοντας τζάμια κι εκεί κάποια δευτερόλεπτα μετά το σοκ… αρχίζει ο πανικός.

Η είδηση ότι στα Τέμπη έχουν συγκρουστεί τρένα κάνει το γύρο της χώρας. Όσοι περιμένουν τους δικούς τους αρχίζουν να τους αναζητούν στα τηλέφωνα. Γονείς που φεύγουν μέσα στη νύχτα από τα σπίτια τους για να αναζητήσουν τα παιδιά τους, συγγενείς καρφωμένοι πάνω σε τηλεφωνικές συσκευές. Μια αλληλουχία πόνου και αγωνίας, που δεν έχει τέλος.

Tempi
Φωτογραφία ΙΝ ΤΙΜΕ

Άνθρωποι βγαίνουν τραυματισμένοι και καμένοι. Στα νοσοκομεία που μεταφέρονται η αγωνία επίσης βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Όσο οι ώρες περνούν, ο πόνος όσων δεν βρίσκουν τους δικούς τους γιγαντώνεται.

Πενήντα επτά νεκροί ο τραγικός απολογισμός. 57 αδικοχαμένοι άνθρωποι κυρίως νέοι, φοιτητές. 57 οικογένειες σε θρήνο, μια ολόκληρη ελλάδα σε πένθος. Μια ολόκληρη κοινωνία με μια απορία.

Γιατί;

Το κύμα αντίδρασης στο δυστύχημα, το αποκαλούμενο και έγκλημα των Τεμπών, ήταν σχεδόν άμεσο και με επίκεντρο την κατάσταση στο σιδηρόδρομο με τον οποίο καθημερινά μετακινούνταν χιλιάδες άνθρωποι.

Πάρε με όταν φτάσεις. Πάμε κι όπου βγει. Κοιμήσου γιατί θα αργήσω... Πήγαινε με το τρένο… είναι πιο ασφαλές… Εκφράσεις που μετά τα Τέμπη ποτέ δεν θα έχουν το ίδιο περιεχόμενο.

Ένα χρόνο μετά, στο χώρο της τραγωδίας που μπαζώθηκε και πλέον οποιαδήποτε έρευνα δεν είναι εφικτό να γίνει, τελέστηκε ετήσιο  μνημόσυνο, την ώρα που  η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη έκλεινε το έργο της. Οι ευθύνες για το δυστυχήμα στην Ελλάδα του 2024 ακόμη αποτελούν σημείο έντασης. Ένα ψήφισμα με 800 περίπου χιλιάδες υπογραφές  ζητά να μην υπάρξει συγκάλυψη και να τιμωρηθεί κάθε υπαίτιος, ανεξάρτητα από τη θέση και τα αξιώματα που κατέχει.

Ένα χρόνο μετά τα δάκρυα δεν έχουν σταματήσει. Δάκρυα και ευχές για δικαίωση. Ποτάμια κόσμου στους δρόμους με ένα συγκεκριμένο αίτημα. Ποτέ ξανά, κανείς άλλος, ας είναι το τελευταίο.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News