Συνταξιουχοι

Συντάξεις 2024: Ποιοι θα πάρουν έως 3.500 ευρώ αναδρομικά

Κοινωνία
Συντάξεις 2024: Ποιοι θα πάρουν έως 3.500 ευρώ αναδρομικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως και 3.500 ευρώ τον χρόνο ως αναδρομικά, μπορούν να δουν στις συντάξεις τους, περί τους 100.000 συνταξιούχοι - Δείτε πως

Έως και 3.500 ευρώ τον χρόνο κερδισμένοι, μόνο από το νέο μοντέλο παρακράτησης του μισθού θα βγουν 100.000 συνταξιούχοι που εργάζονται και που θα λαμβάνουν πλέον ολόκληρη τη σύνταξη, αρκεί από σήμερα που ανοίγει στον ΕΦΚΑ η πλατφόρμα να δηλώσουν την εργασία τους.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία τόνισε ότι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 100-300 ευρώ τον μήνα επιπλέον του μισθού τους.

Για παράδειγμα, συνταξιούχοι με μέσο μισθό 1.000 ευρώ, θα έχουν προσαύξηση στις συντάξεις τους 38,5 ευρώ τον μήνα. Αν η απασχόληση είναι για 60 μήνες, τότε θα πάρει αναδρομικά προσαύξησης 2.310 ευρώ.

Για τις επικουρικές συντάξεις χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τον υπολογισμό της.

Τα οφέλη που θα έχουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται με το νέο καθεστώς είναι διπλά, καθώς δηλώνοντας την εργασία τους, εφόσον είναι «μαύρη», θα υποχρεώσουν τον εργοδότη να τους ασφαλίσει και άρα ο χρόνος πρόσθετης ασφάλισης θα μετρήσει επιπλέον στη σύνταξη με τον επανυπολογισμό, όταν θα σταματήσει κάποιος να εργάζεται.

Παράλληλα, θα λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους χωρίς την ποινή του 30%.

Παράδειγμα:

Συνταξιούχος με σύνταξη 600 ευρώ και μισθό και άλλα 600 ευρώ από εργασία, με το νέο καθεστώς θα έχει κράτηση 60 ευρώ, ενώ με τον προηγούμενο νόμο θα είχε μείωση σύνταξης κατά 180 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 2.160-720 (η παρακράτηση)=1.440 ευρώ σε ετήσια βάση.

Συνταξιούχος με σύνταξη 1.156 ευρώ και μισθό από εργασία 1.260 ευρώ, με το νέο καθεστώς θα έχει κράτηση 126 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο θα είχε μείωση σύνταξης κατά 347 ευρώ. Κερδίζει δηλαδή 221 ευρώ τον μήνα.

Τι ισχύει με τον πόρο καταβολής προς τον ΕΦΚΑ

Με εγκύκλιο που πρόκειται να κοινοποιήσει ο ΕΦΚΑ, καθορίζει το ποσό της καταβολής του πόρου προς τον ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για την τελευταία εγκύκλιο, καθώς έχουν προηγηθεί αντίστοιχες για τον ιδιωτικό τομέα, και τους αυτοαπασχολούμενους ελ. επαγγελματίες και αγρότες. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος κάνει διαχωρισμό στα ποσά για τους πριν και μετά τα 62 έτη συνταξιοδοτούμενους.

Για τους πριν τα 62, αναστέλλεται -για όσο διάστημα συνεχίζεται η εργασία- η καταβολή της σύνταξης και δεν καταβάλλεται ο πόρος μη ανταποδοτικού χαρακτήρα (10%). Για την ασφάλιση του απασχολούμενου συνταξιούχου καταβάλλονται ο πόρος 10% (7,7% επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης, για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και λοιπών παροχών, και 2,3% για επικουρική ασφάλιση).

Οι μισθωτοί μηχανικοί και έμμισθοι δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και οι μισθωτοί μηχανικοί που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και οι έμμισθοι δικηγόροι του Δημοσίου, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές μετά τυχόν συνεισπραττόμενων εισφορών και επιπλέον πόρο 7,7%, επί των ασφαλιστέων αποδοχών κύριας ασφάλισης.

Για τον κλάδο των λοιπών παροχών καταβάλλεται το 40%, επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας επικουρικής ασφάλισης, για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης, ο οποίος πόρος βαρύνει αποκλειστικά τον ασφαλισμένο.

Πηγή: workenter.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News