Βενζίνη, πρατήριο, αμόλυβδη

Αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική αύξηση της βενζίνης - Πλησιάζει τα 2 ευρώ και στην Κρήτη

Κοινωνία
Αδικαιολόγητη και αιφνιδιαστική αύξηση της βενζίνης - Πλησιάζει τα 2 ευρώ και στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανεβαίνει πάλι η τιμή της βενζίνης, αυτή τη φορά εντελώς αδικαιολόγητα

Οι τιμές στα καύσιμα εξακολουθούν να ανεβαίνουν, με την αμόλυβδη βενζίνη να φτάνει πάλι στα υψηλά των 2 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, φτάνοντας ακόμη και στα 12-15 λεπτά ανά λίτρο σε ορισμένες περιοχές εντός μόλις 4 εβδομάδων.

Παρά την κίνηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που παραμένει σταθερή κοντά στα 82 δολάρια το βαρέλι, οι τιμές στην εσωτερική αγορά συνεχίζουν να εκτοξεύονται κάτι που είναι αδικαιολόγητο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων έχει ανέλθει στα 1,902 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν ήταν στα 1,815 ευρώ, με διαφορά 8,5 λεπτών το λίτρο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, όπως τις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, οι τιμές έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο. Στην Κρήτη η τάση ανακλά την αύξηση και στο πετρέλαιο, με τη μέση τιμή του diesel να φτάνει τα 1,750 ευρώ το λίτρο από τα 1,540 ευρώ πριν έναν μήνα.

Το πετρέλαιο θέρμανσης παρουσιάζει επίσης αύξηση, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τώρα είναι στα 1,346 ευρώ το λίτρο, από τα 1,288 ευρώ πριν από έναν μήνα, αυτό σημαίνει ότι για 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ένας καταναλωτής πρέπει να πληρώσει σήμερα 673 ευρώ, έναντι 644 ευρώ πριν από 30 ημέρες, δηλαδή 29 ευρώ περισσότερα.

Πώς διαμορφώνεται η τιμής της βενζίνης

Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες. Κατ' αρχήν, η τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές επηρεάζει το κόστος της βενζίνης. Πέραν αυτού, το πετρέλαιο πρέπει να διυλιστεί, να μεταφερθεί και να διανεμηθεί, προσθέτοντας περαιτέρω έξοδα.

Επιπλέον, υπάρχουν φόροι και τέλη που επιβάλλονται από το κράτος, όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και το ΦΠΑ. Οι τιμές μπορεί να διαφέρουν ανά περιοχή εξαιτίας διαφορών στα έξοδα μεταφοράς και διανομής, καθώς και λόγω τοπικών επιβαρύνσεων και τελών.

Υπενθυμίζεται ότι από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας λειτουργεί η σελίδα fuelprices όπου μπορείτε να δείτε και να συγκρίνετε τις τιμές των καυσίμων στην περιοχή σας.

Όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα «Εάν είστε Καταναλωτής, ψάξτε για πρατήρια, διευθύνσεις, καύσιμα και τιμές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια».

Δείτε τις τιμές καυσίμων

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News