Νεοι λογαριασμοί ρεύματος - Χρωματιστά τιμολόγια - xrwmatista timologia

Ρεύμα: Ξεκίνησε η «ο χορός» των των προσφορών για τα χρωματιστά τιμολόγια

Κοινωνία
Ρεύμα: Ξεκίνησε η «ο χορός» των των προσφορών για τα χρωματιστά τιμολόγια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και ενώ το «παιχνίδι» φαινόταν ότι θα παίξει ανάμεσα στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο και το κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο, οι πάροχοι έχουν αρχίσει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια πιο σταθερή μπλε πρόταση

Σε πλήρη… εξέλιξη βρίσκεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων ρεύματος ενόψει της εφαρμογής των νέων χρωματιστών τιμολογίων από αρχές του νέου έτους, με τις εταιρείες να βγάζουν ολοένα και περισσότερα ελκυστικά προϊόντα.

Και ενώ το «παιχνίδι» φαινόταν ότι θα παίξει ανάμεσα στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο και το κίτρινο κυμαινόμενο τιμολόγιο, οι πάροχοι έχουν αρχίσει να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια πιο σταθερή μπλε πρόταση.

Μετά τη ΔΕΗ, η οποία έβαλε στο κάδρο και την επιλογή του μπλε σταθερού τιμολογίου «ρίχνοντας» το στα 17,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, την σκυτάλη παίρνει η Elpedison με πρόταση για σταθερό τιμολόγιο στα 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και ακολουθεί η Ελίν με 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, ανάλογες κινήσεις αναμένονται και από άλλους παρόχους που θα δώσουν εξίσου ελκυστικές τιμές.

Το μπλε σταθερό τιμολόγιο ταιριάζει περισσότερο σε προφίλ νοικοκυριών που έχουν είτε χαμηλές καταναλώσεις, είτε εξοχικές κατοικίες ή άτομα που δεν θέλουν να ανησυχούν κάθε μήνα για την τιμή της ενέργειας. Δηλαδή, επιλέγοντας ένα σταθερό τιμολόγιο ο καταναλωτής μπορεί να προϋπολογίσει το ετήσιο κόστος ενέργειας και να μην χρειάζεται να ψάχνει να βρει το φθηνότερο στην αγορά κάθε μήνα ή να κινδυνεύει από μυστικές χρεώσεις που μπορεί να έχουν τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής.

Με δεδομένο όμως ότι η χρέωση που έχουν αρχίσει να προσφέρουν οι εταιρείες για ένα χρόνο είναι πολύ κοντά στις τιμές που δόθηκαν για το πράσινο τιμολόγιο, η επιλογή μάλλον θα κριθεί στη λεπτομέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του σταθερού τιμολογίου, ωστόσο ανάλογα το πότε ο καταναλωτής θα επιλέξει να το «σπάσει» θα πληρώσει και το αντίστοιχο τίμημα.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου κάθε προμηθευτής είναι υποχρεωμένος να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και να ενημερώσει τη ΡΑΑΕΥ για την τελική τιμή χρέωσης στο πράσινο τιμολόγιο. Τότε, θα γνωρίζει ο καταναλωτής εκ του ασφαλούς πόσο θα πληρώσει για το ρεύμα που θα καταναλώσει κατά τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους. Το ίδιο θα γίνεται κάθε 1η του μηνός σε όλη τη διάρκεια του 2024.

Τα νέα τιμολόγια

Από τις αρχές του έτους αλλάζει το καθεστώς που ισχύει για τα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς θεσπίζονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες τιμολογίων με ειδικές σημάνσεις διαφάνειας, που θα προσφέρονται από όλους τους προμηθευτές ανεξαιρέτως. Τα τέσσερα νέα τιμολόγια είναι τα εξής:

Το σταθερό τιμολόγιο, με μπλε σήμανση και σταθερή τιμή προμήθειας για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Το ειδικό κοινό τιμολόγιο, με πράσινη σήμανση, στο οποίο ο προμηθευτής θα ανακοινώνει την τιμή χρέωσης έως την πρώτη ημέρα του μήνα εφαρμογής, δηλαδή οι καταναλωτές θα γνωρίζουν κάθε 1η του μηνός την τιμή που θα πληρώνουν.

Τα λοιπά κυμαινόμενα τιμολόγια, με κίτρινη σήμανση, στα οποία περιλαμβάνονται τα τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση προμήθειας, όπου η τιμή μεταβάλλεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στα δυναμικά τιμολόγια, με πορτοκαλί σήμανση, περιλαμβάνονται τα τιμολόγια των οποίων η τιμή μεταβάλλεται με βάση τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ημέρας. Προϋπόθεση για να προσφερθούν τα συγκεκριμένα τιμολόγια είναι η ύπαρξη ευφυούς μετρητή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News