ksila

Θέρμανση: Τα καυσόξυλα η πρώτη επιλογή των καταναλωτών - Φόβοι για εκτίναξη των τιμών όταν πέσει πολύ η θερμοκρασία

Κοινωνία
Θέρμανση: Τα καυσόξυλα η πρώτη επιλογή των καταναλωτών - Φόβοι για εκτίναξη των τιμών όταν πέσει πολύ η θερμοκρασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Που κυμαίνονται οι τιμές φέτος και τι πρέπει να προσέξουμε

Να αγοράσουν τα καυσόξυλα του χειμώνα τώρα που οι τιμές είναι σε λογικά επίπεδα πριν έρθουν τα κρύα συμβουλεύουν οι επαγγελματίες του κλάδου τους καταναλωτές που έχουν στραφεί σε αυτό το είδος θέρμανσης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Ζαχαρίας Αρβανίτης, ιδιοκτήτης καταστήματος με καυσόξυλα στην περιοχή του Μαρκόπουλου: «Οι τιμές στο πεύκο είναι 110 ευρώ το κυβικό, στην οξιά 120 ευρώ, 130 στον δρυ και 140 ευρώ στην Ελιά. Πέρσι οι τιμές ήταν 130 το πεύκο, 150 η ελιά και 140 ο δρυς άρα είναι μειωμένες. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όλο το παιχνίδι στην αγορά καυσόξυλων παίζεται στις κατηγορίες “στοιβαχτό” και “χύδην”. Άλλη τιμή είναι στην μια κατηγορία και άλλη στην άλλη. Μπορεί να μπεις σε ένα μαγαζί και να σου πουν πχ ότι έχει 120 ευρώ η οξιά και να μην καθαρό κυβικό αλλά με κενά».

Και προσθέτει: «Αν και ο κλάδος μας επηρεάζεται από την ενέργεια δεν έχουμε φέτος αυξήσεις στις τιμές και αυτό είναι προς όφελος του καταναλωτή. Βέβαια αν υπάρξει κακοκαιρία και αρχίσουν να ανεβαίνουν ξαφνικά οι τιμές κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Η ζήτηση όμως μέχρι στιγμής δεν είναι αυξημένες αφού στην ουσία μια μέρα κρύο είχαμε.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι επειδή ούτε πέρσι έκανε βαρύ χειμώνα πολλοί πελάτες μας δεν έχουν κάψει τα περσινά τους ξύλα και φέτος απλά θα συμπληρώνουν. Έχουν απόθεμα».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημητριάδης που διατηρεί επιχείρηση με πέλλετ – καυσόξυλα ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Οι τιμές έχουν ως εξής:

  • Πεύκο: 70 ευρώ το κυβικό
  • Οξιά και Δρυς: 120 ευρώ το κυβικό
  • Ελιά: 140 ευρώ το κυβικό

Οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι χαμηλότερες. Πέρσι πουλούσαμε 150 το κυβικό. Αυτό οφείλεται γιατί πέρσι ακρίβυναν το πετρέλαιο και ο κόσμος στράφηκε στα ξύλα και τα πέλετς. Φέτος έριξαν τις τιμές γιατί δεν υπήρχε ζήτηση».

Συμπληρώνει επίσης ότι: «Με τα πρώτα κρύα αυξήθηκε η ζήτηση όχι όμως και οι τιμές. Θεωρώ επίσης ότι οι τιμές δεν θα αυξηθούν όλο το χειμώνα.

Όσον αφορά τη ζήτηση τα τελευταία χρόνια στα καυσόξυλα δεν έχει παρουσιάσει αύξηση».

Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα

Η πτώση της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν και τα πρώτα χιόνια που έπεσαν το Σαββατοκύριακο στα ορεινά της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, αύξησαν κατακόρυφα τη ζήτηση για καυσόξυλα και πετρέλαιο θέρμανσης που εφέτος πωλείται σε υψηλότερες τιμές αν και η χρηματιστηριακή του αξία είναι χαμηλότερη από πέρυσι στο τέλος της περιόδου. Αυτό το διάστημα κυμαίνεται γύρω στο 1,30 έως 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή των καυσόξυλων είναι από 170 έως 200 ευρώ ανά τόνο.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αιτήσεις περί τις 400 χιλ. νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και η προκαταβολή του επιδόματος θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, φωτιστικού πετρελαίου, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, και βιομάζας ή θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Πριν τα Χριστούγεννα η 1η δόση

Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται η προκαταβολή για το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, ενώ η δεύτερη δόση θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο, με τον χειμώνα να έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του στις πιο ορεινές περιοχές της χώρας, όπου ήδη δουλεύουν στο φουλ τζάκια και σόμπες αλλά και τα καλοριφέρ.

Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα mythermansi.gr, για τις αιτήσεις θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι μέχρι τις 22/12 θα λάβουν από 100 έως 1.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον των πολιτών εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένο, καθώς ήδη μέσα σε λίγες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν καταθέσει αίτηση περισσότερα από 550.000 νοικοκυριά.

Ποια στοιχεία πρέπει να περιλαμβάνονται στην αίτηση

Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του αιτούντος προσώπου – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

β) το ονοματεπώνυμό του,

γ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

δ) ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

ε) η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

στ) το ΑΦΜ του προσώπου στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και το ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή που έκδωσε τον τελευταίο διαθέσιμο λογαριασμό και

ζ) τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Αφού ελεγχθούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια από την ΑΑΔΕ, αποστέλλονται τα στοιχεία ΑΦΜ δικαιούχου, ΑΦΜ που εκδίδεται ο λογαριασμός, ΑΦΜ και επωνυμία του προμηθευτή, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας και το ύψος της επιδότησης που δικαιούται στον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές και να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, προβλέπεται:

α) οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο,

β) κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες) και

γ) αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους και έως 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σε σχέση με την καταβολή του, θα πραγματοποιείται έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος με απευθείας πίστωση του επιδόματος.

Σε τρεις δόσεις η καταβολή του επιδόματος

Το ποσό επιδόματος θέρμανσης καταβάλλεται, σε τρεις δόσεις ως εξής:

α) Έως την 22η Δεκεμβρίου 2023 για το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2023, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.

β) Έως την 29η Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

γ) Έως την 30η Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024. Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Τι ισχύει για τους περσινούς δικαιούχους

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023, λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης, το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά τη περυσινή περίοδο.

Όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News