Σεισμός στο Ξυλόκαστρο: Προειδοποίηση Παπαζάχου για 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο

Κοινωνία
Σεισμός στο Ξυλόκαστρο: Προειδοποίηση Παπαζάχου για 5 Ρίχτερ στον Κορινθιακό κόλπο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μικροσκόπιο των ειδικών έχει μπει τις τελευταίες ώρες η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στον Κορινθιακό Κόλπο - Τι λέει ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος

Έντονη είναι η σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στον Κορινθιακό Κόλπο, με τους ειδικούς να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Το πρωί της Δευτέρας καταγράφηκε ένας ακόμη σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με τον πιο ισχυρό προς το παρόν να είναι στα 3,8 ρίχτερ.

Σχολιάζοντας στο Newsbomb.gr τη σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος ανέφερε: «Δεν θα πρέπει αν ανησυχούμε κάθε φορά που έχουμε μια σεισμική δραστηριότητα στον Κορινθιακό κόλπο, αφού γνωρίζουμε ότι είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές. Δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός».

Και πρόσθεσε: «αυτές τις μέρες έχουμε μια διέγερση σε ένα ρήγμα του Κόλπου κοντά στο Ξυλόκαστρο. Θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας σεισμός της τάξεως των 5 Ρίχτερ και μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση τέτοιοι σεισμοί είναι συνηθισμένοι για τον Κορινθιακό».

 

seismos
Το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε χθες το βράδυ στον Κορινθιακό που έγινε αισθητός και στην Αττική.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέχουν οι κάτοικοι των περιοχών που σημειώνεται μια τέτοια σεισμική έξαρση ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι «πάντα όταν υπάρχει σεισμική έξαρση σε μια περιοχή πρέπει οι κάτοικοι να έχουν στο μυαλό τους τα βασικά μέτρα προστασίας του ΟΑΣΔΠ. Πώς πρέπει να προφυλαχθούν έτσι ώστε να μπορούν να σε ένα απίθανο σενάριο μια δυσμενέστερης εξέλιξης να ξέρουν πως θα πράξουν. Αντίστοιχα η πολιτεία πάντα να έχει στο μυαλό της για τα μέτρα που πρέπει να ενεργοποιήσει».

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε από προχθές (24/9) στις 12:14 και συνεχίστηκε μέχρι χθες στις 12:18. Στο διάστημα αυτό εκδηλώθηκαν συνολικά 39 σεισμικές δονήσεις. Ο μεγαλύτερος σε ένταση σεισμός που σημειώθηκε ήταν στα 3,8 ρίχτερ και ο μικρότερος 1,0 ρίχτερ. Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε έντονη δραστηριότητα στον Κορινθιακό και τις προηγούμενες μέρες.

Οι σεισμοί του 1981 στον Κορινθιακό Κόλπο

Να σημειωθεί ότι τις 24 Φεβρουαρίου, 25 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου 1981 τρεις σεισμοί μεγέθους 6,7 – 6,4 – 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ συνέβησαν στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.

Τα επίκεντρα των δύο μεγάλων σεισμών της 24 Φεβρουαρίου και 4 Μαρτίου εντοπίστηκαν στον Κορινθιακό κόλπο και ειδικότερα στον κόλπο των Αλκυονίδων.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News