thalassa kairos anemoi.jpg
Φωτ. shutterstock

Καιρός: Ηλιοφάνεια, 35άρια στα νότια και άνεμοι έως 7 μποφόρ σήμερα στην Κρητη

Καιρός
Καιρός: Ηλιοφάνεια, 35άρια στα νότια και άνεμοι έως 7 μποφόρ σήμερα στην Κρητη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλοκαιρινό σκηνικό στην Κρήτη με 35άρια και δύσκολες συνθήκες στις θάλασσες

Καλοκαιρινό παραμένει το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη σήμερα Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί σε ολόκληρο το νησί. Κύριο χαρακτηριστικό της ημέρας θα είναι οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, ενώ σε περιοχές της νότιας Κρήτης ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η Κρήτη μένει μακριά από την αστάθεια που θα επηρεάσει τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς για το νησί αναμένονται γενικά αίθριες καιρικές συνθήκες και αρκετές ώρες ηλιοφάνειας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα –εκτός των περιοχών όπου αναμένονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες– ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Παράλληλα, οι άνεμοι στα ανατολικά θα φτάνουν τα 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω πτώση.

feb3010f-a70f-4a6b-aefe-200bcdd25251 (1).jpg

Έως 35 βαθμούς στη νότια Κρήτη

Σημαντικές διαφοροποιήσεις παρουσιάζουν οι θερμοκρασίες από τα βόρεια προς τα νότια παράλια του νησιού.

Στη δυτική Κρήτη η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί περίπου από 21 έως 30 βαθμούς, ενώ νοτιότερα οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν τους 31 βαθμούς, με τις ελάχιστες γύρω στους 25.

Στα βόρεια και κεντρικά τμήματα του νησιού προβλέπονται μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 28 με 30 βαθμών και ελάχιστες μεταξύ 23 και 24 βαθμών.

Το θερμόμετρο θα ανέβει περισσότερο στα νότια παράλια της Κρήτης, όπου τοπικά προβλέπονται έως και 35 βαθμοί Κελσίου, με την ελάχιστη θερμοκρασία γύρω στους 22 βαθμούς.

Στην ανατολική Κρήτη οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν περίπου στους 28 με 31 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες θα βρίσκονται μεταξύ 24 και 25 βαθμών.

Ενισχυμένοι βοριάδες – Προσοχή στις θάλασσες

Το στοιχείο που θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή είναι ο άνεμος. Οι βόρειοι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι, κυρίως στα πελάγη και στα εκτεθειμένα τμήματα του νησιού.

Στο Κρητικό Πέλαγος αναμένονται άνεμοι 5 με 6 μποφόρ, ενώ σύμφωνα με το Meteo στο δυτικό Κρητικό οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στα 5 μποφόρ κατά τη διάρκεια της Παρασκευής.

Έτσι, παρά την πλήρη ηλιοφάνεια, οι συνθήκες στη θάλασσα δεν θα είναι παντού ιδανικές, ιδιαίτερα στις βόρειες ακτές όπου ο κυματισμός αναμένεται αυξημένος.

Αυξημένος και ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Ο συνδυασμός της ξηρασίας και των ισχυρών ανέμων διατηρεί σε υψηλά επίπεδα και τον κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών.

Για την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης περιλαμβάνεται στις περιοχές με πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News