Με έντονη ζέστη σήμερα και αισθητή αλλαγή από την Πέμπτη θα κυλήσει ο καιρός, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες θα δώσουν σταδιακά τη θέση τους σε καταιγίδες και ενισχυμένους βοριάδες. Στην Κρήτη, οι άνεμοι θα φτάσουν ήδη σήμερα τοπικά τα 7 μποφόρ, ενώ από την Παρασκευή το Αιγαίο θα βρεθεί αντιμέτωπο ακόμη και με 8άρια.
Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, η Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι η θερμότερη ημέρα της εβδομάδας, με τον υδράργυρο να αγγίζει κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Η εικόνα, ωστόσο, θα αρχίσει να μεταβάλλεται από τις απογευματινές ώρες, καθώς στα ηπειρωτικά και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας θα κάνουν την εμφάνισή τους μπόρες και καταιγίδες.
Τα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και μέσα στη νύχτα, ενώ την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου η αστάθεια θα γίνει εντονότερη και θα επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ενισχυμένοι άνεμοι στην Κρήτη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέλιξη των ανέμων.
Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ, ενώ στη νότια Κρήτη θα είναι ισχυρότεροι και κατά τόπους θα αγγίζουν τα 7 μποφόρ.
Στο Ιόνιο, αντίθετα, οι άνεμοι θα διατηρηθούν σε ασθενέστερα έως μέτρια επίπεδα.
Από την Παρασκευή και μέχρι την Κυριακή, το σκηνικό θα αλλάξει περισσότερο, καθώς η αστάθεια θα υποχωρήσει και θα κυριαρχήσουν τα ενισχυμένα μελτέμια.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τα 8 μποφόρ, εξέλιξη που αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης και γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών.
Καταιγίδες την Πέμπτη
Η Πέμπτη θα είναι η πιο άστατη ημέρα, με βροχές και καταιγίδες να αναπτύσσονται από το μεσημέρι και μετά και να επεκτείνονται σταδιακά προς νοτιότερες και ανατολικότερες περιοχές.
Κατά τόπους τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να είναι ισχυρά.
Στη Θεσσαλονίκη, η ημέρα θα ξεκινήσει με καλύτερο καιρό, όμως από αργά το απόγευμα αναμένονται μπόρες και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν και μέσα στη νύχτα.
Στην Αττική, αντίθετα, σήμερα θα επικρατήσουν περισσότερο καλοκαιρινές συνθήκες, χωρίς αξιόλογες βροχές. Από την Παρασκευή, όμως, οι βοριάδες θα ενισχυθούν αισθητά και θα φτάσουν έως και τα 7 μποφόρ.
Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από Δευτέρα
Η ενίσχυση των ανέμων θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.
Από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι βοριάδες θα αρχίσουν να εξασθενούν και τη θέση τους θα πάρει ένα νέο θερμό κύμα.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κινηθεί και πάλι ανοδικά, φτάνοντας κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου, με την επόμενη εβδομάδα να διατηρεί έντονα καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.
