Φωτιά, πυρκαγιά, Πυροσβεστική

Καιρός: Προβληματίζει τους ειδικούς, το νέο κύμα ζέστης και οι ισχυροί άνεμοι (vid)

ακρόαση άρθρου
Καιρός
Καιρός: Προβληματίζει τους ειδικούς, το νέο κύμα ζέστης και οι ισχυροί άνεμοι (vid)
Μετά τα ρεκόρ ζέστης που μετέτρεψαν την Κρήτη σε καμίνι για μέρες και την επαναφορά σε θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή, ο καιρός αλλάζει και πάλι. Ο υδράργυρος ανεβαίνει εκ νέου, χωρίς ακρότητες αυτή τη φορά αλλά με ανέμους ενισχυμένους που σε συνδυασμό με την ξηρασία που ο πρώιμος καύσωνας ενίσχυσε δημιουργούν ένα καιρικό κοκτέιλ, επικίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς

Το νέο κύμα ζέστης αναμένεται και στην Κρήτη από αύριο το πρωί και μαζί και οι βόρειοι άνεμοι που θα φτάσουν κατά τόπους ακόμη και τα 7 Μποφόρ στο Νότο και την ενδοχώρα, όπου η θερμοκρασία θα αισθητά  είναι πιο αυξημένη.

Στις λεγόμενες πυρομετεωρολογικές συνθήκες η επιδείνωση θα είναι σημαντική με το τρίπτυχο, ζέστη, ξηρασία, άνεμοι να συνθέτουν ένα καιρικό σκηνικό, ιδανικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Η νότια κατά βάση Κρήτη και όχι μόνο, όπως φαίνεται και στο σχετικό χάρτη του εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι στις περιοχές που οι συνθήκες επικινδυνότητας χτυπούν κόκκινο για αύριο Τετάρτη. Οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι καθώς μετά από ένα άνυδρο χειμώνα το καλοκαίρι απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά μοντέλα στην Κρήτη το σκηνικό του καιρού δεν θα έχει μεγάλη διαφοροποίηση και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκτός από το κίνδυνο πυρκαγιάς, αυξημένη προσοχή απαιτείται και για τους λουόμενους εξαιτίας του κυματισμού  στα βόρεια παράλια. Στα υπέρ το γεγονός πως στην διάρκεια της νύχτας, αυτή τη φορά  ο υδράργυρος θα υποχωρεί.

Δείτε το βίντεο:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News