Έρχεται... το "κιράζ μελτέμ": Τι είναι το φαινόμενο - Πού θα χτυπήσει και πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη (vid, pics)

Καιρός
Έρχεται... το "κιράζ μελτέμ": Τι είναι το φαινόμενο - Πού θα χτυπήσει και πώς θα επηρεαστεί η Κρήτη (vid, pics)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζεστός και με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Ζεστός και με υψηλές θερμοκρασίες θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες με "το κιράζ μελτέμ" να δίνει ανάσες. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του δεν θα έχουμε «ακραίες τιμές αλλά εμμονή της ζέστης», με το μελτέμι να δροσίζει τα ανατολικά». 

Ειδικότερα, στην πρώτη του ανάρτηση έγραψε ο κ. Κολυδάς: «Οι Τούρκοι ως λαός ασχολήθηκαν περισσότερο με την επίδραση του ανέμου στη γεωργική παραγωγή και γι’ αυτό τον λόγο το μελτέμι πήρε ονομασίες σχετικές με την παραγωγή φρούτων , όπως αρχικά το "κιράζ μελτέμ" (κερασιού), αργότερα το "καβούν μελτέμ" (πεπονιού) και τέλος το "ουζούμ μελτέμ" (σταφυλιού) στα τέλη Αυγούστου, όταν αρχίζει να ετοιμάζεται η παραγωγή του σταφυλιού. 

Στο βίντεο διακρίνεται η ευεργετική επίδραση του μελτεμιού στη χώρα μας, ενάντια στις "επιθέσεις" των θερμών μαζών τόσο από τις ακτές της Αφρικής, όσο και από τα βάθη της Ανατολίας (κιράζ μελτέμ)».

Εμμονή της ζέστης
 

Σύμφωνα με άλλη ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ, χωρίς ακραίες τιμές, αλλά θα υπάρχει εμμονή της ζέστης. Τοπικά το μελτέμι θα δροσίσει τα Ανατολικά, όμως με αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιών. 

Με θερμοκρασίες κατά 4 με 6 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στην Αθήνα (1) όπως προκύπτει από το σχετικό μετεώγραμμα, κάτι το οποίο δεν μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως καύσωνα (2). Παρ' όλα αυτά δεν θα πάψει η ζέστη να είναι αισθητή σε πολλές περιοχές, κυρίως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας και στα δυτικά.

Για βροχές βέβαια ούτε λόγος (3), ενώ το μελτέμι θα απαλύνει σαφώς την κατάσταση στα ανατολικά-όπως γίνεται πάντοτε στο Αιγαίο- κυρίως σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βόρεια Κρήτη (4) Έχουμε βέβαια υπόψιν μας ότι λόγω της ζέστης, του δυνατού αέρα και της ξηρασίας, υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές. 

Κατά τα άλλα στο Ανατολικό Αιγαίο όπου οι αέριες μάζες έρχονται από το εσωτερικό της Τουρκίας οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές, όπως επίσης και στη νότια Κρήτη λόγω των καταβατικών βοριάδων. 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News