kausonas

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Κρήτη - Σε κλοιό καύσωνα το νησί - Ευρωπαϊκό ρεκόρ χθες στις Βουκολιές!

Καιρός
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στην Κρήτη - Σε κλοιό καύσωνα το νησί - Ευρωπαϊκό ρεκόρ χθες στις Βουκολιές!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αφόρητη ζέστη σε συνδυασμό με τη σκόνη δημιούργησαν ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ”, που έκανε πολλούς να δυσανασχετούν και να δυσκολεύονται να κάνουν βασικές δραστηριότητες που αφορούσαν την καθημερινότητά τους - Ιδιαίτερη προσοχή σήμερα

Με “καμίνι” έμοιαζε η Κρήτη χθες Πέμπτη, εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στα περισσότερα τμήματα του νησιού. Στους 44,5 βαθμούς Κελσίου έφτασε η μέγιστη θερμοκρασία στις Βουκολιές Χανίων. Η ίδια εικόνα παρατηρήθηκε στους Αγίους Πάντες Χανίων και στο Ακρωτήρι, με τον υδράργυρο να δείχνει 43,7 και 43,3 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον διευθυντή Ερευνών Κώστα Λαγουβάρδο, η μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα χθες ξεπέρασε τους 44 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη και την Πελοπόννησο και ειδικά στα Χανιά, την Αργολίδα και τη Λακωνία. 

Οι περιοχές της Κρήτης που οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς ήταν οι εξής: 
* Βουκολιές Χανίων, με 44,5 βαθμούς Κελσίου, 
* Άγιοι Πάντες Χανίων, με 43,7 βαθμούς Κελσίου, 
* Ακρωτήρι Χανίων, με 43,3 βαθμούς Κελσίου, 
* Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, με 43,2 βαθμούς Κελσίου, 
* Γόρτυνα Ηρακλείου, με 43,2 βαθμούς Κελσίου, 
* Αλικιανός Χανίων, με 42,5 βαθμούς Κελσίου, 
* Βαγιονιά Ηρακλείου, με 42,4 βαθμούς Κελσίου. 

Πώς κινήθηκαν οι θερμοκρασίες σε πανελλαδικό επίπεδο 

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία σε επίπεδο χώρας, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκε στις Βουκολιές Χανίων και ήταν ίση με 44,5°C. Η μέτρηση αυτή αναφέρεται με επιφύλαξη μέχρι να γίνει έλεγχος του συστήματος αερισμού του σταθμού. Έπεται το Κρανίδι Αργολίδας, όπου καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 43,9°C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 36,3°C, ενώ 136 από τους 499 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C και 243 σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37°C. 
Συνθήκες καύσωνα επικράτησαν και στην Αττική, όπου 55 από τους 74 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 40°C. Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φυλή/Άνω Λιόσια με 42,7°C. 

Δύσκολη ημέρα για τους Κρητικούς η Πέμπτη 

Γενικά, η χθεσινή μέρα ήταν δύσκολη για τους Κρητικούς. Η αφόρητη ζέστη σε συνδυασμό με τη σκόνη δημιούργησαν ένα “εκρηκτικό κοκτέιλ”, που έκανε πολλούς να δυσανασχετούν και να δυσκολεύονται να κάνουν βασικές δραστηριότητες που αφορούσαν την καθημερινότητά τους. Από νωρίς το πρωί τα κλιματιστικά δούλευαν σε φουλ ρυθμούς στους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι είχαν μετατραπεί σε μία πραγματική όαση δροσιάς για τους περισσότερους. 

Ωστόσο, αρκετοί ήταν και εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και βρέθηκαν στις κοντινές παραλίες γύρω από τα αστικά κέντρα. Η μέρα ήταν εργάσιμη και δεν υπήρχαν περιθώρια για μεγαλύτερες αποδράσεις. Τις μεσημβρινές ώρες χθες Πέμπτη, που σημειώθηκαν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν έπεφτε... καρφίτσα στις μεγάλες πλαζ, με τον κόσμο να απολαμβάνει το μπάνιο του. 

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, περιορίστηκαν στις εντελώς απαραίτητες, καθώς η έκθεση στον ήλιο σε συνθήκες ακραίας ζέστης προκαλεί κινδύνους στον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο των υψηλών θερμοκρασιών, ενημέρωσε τους πολίτες, ειδικά όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να βρίσκονται σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, όπως είναι επαρκής ενυδάτωση, η αποφυγή της υπερφαγίας και η αποφυγή της σωματικής άσκησης στους εξωτερικούς χώρους. 

Σε μέτρια επίπεδα τα αιωρούμενα σωματίδια σκόνης στην Κρήτη 

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης, σε συνέχεια της 24ωρης ενημέρωσης από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), ενημερώνει ότι οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 για την Πέμπτη 13/6/2024 σε όλο το νησί έχουν κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα (51-75 μg/m3) λόγω του έντονου φαινομένου μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα. 
Υπενθυμίζουμε ότι τις μετρήσεις παρέχει το δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης “ΣΧΕΔΙΑ”, το οποίο έχει εγκαταστήσει η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης. 

Μέτρηση της θερμοκρασίας με το WBGT 

5656

Στο κέντρο του Ηρακλείου βρέθηκε και χθες το Εργαστήριο Τηλεσκόπησης του ΙΤΕ, όπου πραγματοποίησε μετρήσεις της θερμοκρασίας με το σύστημα WBGT (Wet Bulb Globe Temperate). Νωρίς το μεσημέρι ο υδράργυρος στην “καρδιά” της πόλης έδειχνε 38°C υπό τον ήλιο και 31,6οC υπό σκιά. 
Στόχος των μετρήσεων είναι η καταγραφή της θερμικής καταπόνησης σε πολίτες και επισκέπτες της πόλης, σε κεντρικά σημεία του αστικού ιστού, τα οποία επιλέχθηκαν με βάση την εκτίμηση της έκθεσης στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή δύο εξωτερικοί χώροι χωρίς σκίαση και ένας με σκίαση δημιουργούμενη από το αστικό πράσινο. 

Πέφτει η θερμοκρασία - “Ανάσες” δροσιάς το σαββατοκύριακο 

Σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας αναμένεται από το σαββατοκύριακο. Και σήμερα οι θερμοκρασίες στην Κρήτη θα παραμείνουν υψηλές. Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Παρασκευή έχει ως εξής: 

Στα βορειοανατολικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές μέχρι τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες. 

Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νοτιοανατολικά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο και την Κρήτη 7 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει γενικά μικρή πτώση. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. 

Αλλαγή σκηνικού από αύριο Σάββατο 15 Ιουνίου, καθώς σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων: 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στο ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. 

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. 

Μεθαύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες βροχές ή όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά. 

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. 

Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Παρασκευή

4444

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων είναι στο 4 (πολύ υψηλός), ενώ στην Π.Ε. Λασιθίου είναι κατηγορίας 3 (υψηλός).

Όλες οι υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. 

Υπενθυμίζεται σε όλους η απαγόρευση: 
- Της καύσης και χρήσης πυρός σε υπολείμματα καλλιεργειών, χορτολιβαδικές εκτάσεις ή άλλο, 
- Του καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, 
- Της εκτέλεσης θερμών εργασιών (συγκόλληση, τροχός κοπής κ.ά.), 
- Της χρήσης υπαίθριων ψησταριών, 
- Της χρήσης των “Sky Lanterns” (αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια ή αερόστατα), 
- Της χρήσης ειδών πυροτεχνίας, και όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων στα δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που ευρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, σε περιοχές Natura, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν οριστεί με σχετικές αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών, ως εξής: 

Για την Π.Ε. Ηρακλείου: 

1. Σύμης δήμου Βιάννου, 
2. Ρούβα-Ζαρού δήμου Γόρτυνας και δήμου Φαιστού, 
3. Κουδουμά δήμου Γόρτυνας, 
4. Κέρης δήμου Μαλεβιζίου, 
5. Φουρνί δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, 
6. Γιούχτα δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, 
7. Επανωσήφη δήμου Αρχανών-Αστερουσίων. 

Για την Π.Ε. Ρεθύμνης: 

Δήμος Ρεθύμνης: 
1. Περιαστικό δάσος Ευλιγιά, 
2. Περιαστικό δάσος Προφ. Ηλία, 
3. Περιαστικό δάσος Αγίου Ιωάννη, 
4. Αναδασωτέα περιοχή νοτίως της Ι.Μ. Αρκαδίου, 
5. Αλσύλλιο περιοχής Παράδεισου Αρμένων. 

Δήμος Αγίου Βασιλείου: 

6. Περιαστικό δάσος Κισσού, 
7. Περιαστικό δάσος Αγκουσελιανών, 
8. Περιαστικό δάσος Αγ. Ιωάννου, 
9. Η περιοχή που ορίζεται από τις πηγές Κουρταλιώτη, τον ποταμό Κουρταλιώτη (50 μ. εκατέρωθεν της κοίτης) έως τη λίμνη Πρέβελη,
10. Η περιοχή Πρέβελη, που περιλαμβάνει τη λίμνη Πρέβελη, από την Ενετική καμάρα έως και την εκβολή του ποταμού Κουρταλιώτη, το εκατέρωθεν αυτής φοινικόδασος (εκτός του αμμώδους τμήματος της παραλίας), καθώς και τις αναδασωτέες εκτάσεις δυτικά της λίμνης. 

Δήμος Μυλοποτάμου: 

11. Φαράγγι Μαργαριτών. 

Για την Π.Ε. Χανίων:

1. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Μπάλος-Φαλάσαρνα δήμου Κισσάμου, 
2. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Κριός-Ελαφονήσι δήμου Καντάνου-Σελίνου, 
3. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια-Γυαλισκάρι δήμου Καντάνου-Σελίνου, 
4. Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Σούγια-Αγία Ρουμέλη δήμων Καντάνου-Σελίνου και Σφακίων, 
5. Πάρκο ανεμόμυλων Καθιανά δήμου Χανίων, 
6. Πρεβαντόριο-Πεύκα δήμου Χανίων, 
7. Δάσος Άγιος Ματθαίος δήμου Χανίων, 
8. Άγιος Ιωάννης-δάσος δήμου Γαύδου, 
9. Δάσος Κόρφου δήμου Γαύδου, 
10. Το φαράγγι Σαμαριάς, που είναι για άλλους λόγους κλειστό με απόφαση της Μονάδας Διαχείρισης αυτού. 
Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης. Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να σεβαστούν τις απαγορεύσεις, να ενημερώνονται μόνο από επίσημες πηγές και να ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών. 
Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις, στους παραβάτες των ανωτέρω επιβάλλονται τα διοικητικά πρόστιμα της παρ. Β της αρ. 19/2020 πυροσβεστικής διάταξης (Β’ 2233), όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κοινοποιεί τις παραβάσεις στην αρμόδια κατά περίπτωση εποπτεύουσα, αδειοδοτούσα Αρχή για τυχόν δικές της περαιτέρω ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (όπως Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ.λπ.)». 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News