ouranos_Panasos

Καιρός: Έντονο και διαρκείας το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη - Πότε καθαρίζει η ατμόσφαιρα (vid)

ακρόαση άρθρου
Καιρός
Καιρός: Έντονο και διαρκείας το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη - Πότε καθαρίζει η ατμόσφαιρα (vid)
Παραμένει στην κατώτερη ατμόσφαιρα έως και την ερχόμενη Τετάρτη

Αφρικανική σκόνη αν και λιγότερο ορατή με γυμνό μάτι, καλύπτει από σήμερα το πρωί ολόκληρη την Κρήτη, με το ποσοστό συγκέντρωσης μικροσωματιδίων ακόμη και στην κατώτερη ατμόσφαιρα, να ξεπερνά το θεσπισμένο όριο ασφαλείας.

Τα προγνωστικά δείχνουν ότι το φαινόμενο θα έχει ένταση και διάρκεια ενώ την ίδια στιγμή ανοδικά κινείται και ο υδράργυρος που θα διαμορφώνεται ακόμη και πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο μετεωρολόγος και αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Χανίων κ. Μανόλης Λέκκας, εξήγησε στο neakriti.gr πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο στην Κρήτη, επισημαίνοντας ότι η σκόνη και όχι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της θερμής εισβολής.

Όπως τόνισε «η σκόνη θα είναι σε αυξημένα επίπεδα και στην ανώτερη και στην κατώτερη ατμόσφαιρα και φυσικά οι μεταφορές αυτές κατά διαστήματα είτε μικραίνουν είτε μεγαλώνουν σε ένταση, πάντως από το Σάββατο και μετά θα είναι άνω του μέσου όρου που έχει καθοριστεί ως συνθήκη ασφαλείας».

Οι ευπαθείς ομάδες, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αντιλαμβάνονται τις υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης με αίσθημα δυσφορίας, γι’ αυτό και συστήνονται λύσεις σε πρακτικό και επιστημονικό επίπεδο κυρίως για όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. «Υπάρχουν προτάσεις και εν δυνάμει λύσεις όπως να μην είναι μεγάλη η παραμονή σε εξωτερικό χώρο, είτε να χρησιμοποιείται μια καλή μάσκα η οποία προστατεύει πάρα πολύ. Αλλά και η παραμονή σε εσωτερικούς χώρους να είναι με κλειστά παράθυρα ώστε να μην εισέρχεται ο εξωτερικός αέρας και μάλιστα κατά διαστήματα να υπάρχει κλιματιστικό να δουλεύει στην ανακύκλωση του αέρα», συστήνει ο κ. Μανόλης Λέκκας.

Για τους χρόνια πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ο πνευμονολόγος και συντονιστής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας κ. Στέλιος Βιττωράκης, συστήνει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αν εμφανίσουν συμπτώματα που επιμένουν να επικοινωνούν με τον γιατρό τους για εξατομικευμένες θεραπείες.

Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος

Ταυτόχρονα με τη σκόνη, ανοδικά κινείται από σήμερα και ο υδράργυρος. Οι μέγιστες θερμοκρασίες που προβλέπεται να καταγραφούν αύριο Σάββατο στην Κρήτη θα κυμαίνονται από 28 έως 30 βαθμούς Κελσίου ενώ σε νότιες περιοχές κυρίως του Ηρακλείου αναμένεται να σημειωθούν ακόμα υψηλότερες τιμές. Τις βραδινές ώρες πάντως ο υδράργυρος αναμένεται να υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον Μανόλη Λέκκα «και για την Κυριακή καλό προβλέπεται το σκηνικό του καιρού, ευτυχώς φαίνεται να υπάρχει κάποια νέφωση, αν και κατά διαστήματα αραιή, παρόλα αυτά θα αποκλείει λίγο την ηλιακή ακτινοβολία κι αυτό είναι πάντα θετικό. Παραμένοντας, η θερμή αέρια μάζα θα δώσει και πάλι θερμοκρασίες κοντά στους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο».

Οι άνεμοι θα διατηρηθούν ασθενείς έως μέτριοι, στρεφόμενοι από την Κυριακή σε ανατολικούς ενώ η θερμοκρασία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να καταγράψει ακόμα υψηλότερες τιμές. «Θα συνεχίσουμε με τις ίδιες τάσεις, θα δούμε ένα δεύτερο κύμα υψηλότερων θερμοκρασιών εφόσον επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά μοντέλα, η διατήρηση όμως του επεισοδίου της σκόνης φαίνεται να συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», εξήγησε ο κ. Λέκκας .

Με βάση τα προγνωστικά η ατμόσφαιρα δεν προβλέπεται να καθαρίσει πριν από την Πέμπτη οπότε και σταδιακά το φαινόμενο της Αφρικανικής σκόνης αναμένεται να υποχωρήσει.

Δείτε το βίντεο: 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News