Τα Υακίνθεια 2026 επιστρέφουν στα Ανώγεια, τιμώντας την υφαντική τέχνη, τη γυναικεία δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μέσα από ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Η αυλαία των φετινών εκδηλώσεων ανοίγει στις 19 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία των Ανωγείων (Αρμί), με την προβολή της εμβληματικής ταινίας «Καποδίστριας» του Γιάννη Σμαραγδή, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη.
Στις 24 και 25 Ιουλίου, το Θέατρο του Αγίου Υακίνθου μετατρέπεται σε έναν ζωντανό χώρο μνήμης και δημιουργίας. Η 90χρονη Ερμιόνη Ξυλούρη Καλομοίρη, η θρυλική «Ανυφαντού» των Ανωγείων, θα υφαίνει επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, προσφέροντας ένα συγκινητικό αφιέρωμα στις γυναίκες που κράτησαν ζωντανή την τέχνη του υφαντού και κατέγραψαν με το έργο τους μια ολόκληρη εποχή.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης διάλεξη για την ιστορία και την αναβίωση της υφαντικής τέχνης των Ανωγείων από την επιστημονική διευθύντρια του «Ανώγεια Κέντρο Υφαντικής», θεατρικές παραστάσεις και σημαντικές μουσικές συναντήσεις.
Στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα, πλαισιωμένο από αξιόλογους μουσικούς, ενώ συμμετέχει και η ανερχόμενη ερμηνεύτρια Ελένη Βαρδουλάκη.
Στις 25 Ιουλίου παρουσιάζεται ο θεατρικός μονόλογος «Ισμήνη, η κλώστρα του δειλινού» με την ηθοποιό Εμμανουέλα Μαργιούλα, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, τη Μαρίνα Δακανάλη, τη Στέλλα Σειραγάκη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.
Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε υπαίθριες εκθέσεις παλαιών υφαντών στα μπαλκόνια των Ανωγείων, στην έκθεση κεντημένων προσωπογραφιών «Άντρες του καφενείου» της Κρυσταλλίας Νικηφόρου Μαρόκωστα, καθώς και σε εκθέσεις αφιερωμένες στα δώρα του Ψηλορείτη. Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με προβολές ταινιών μικρού μήκους για την ιστορία του υφαντού.
Και μαζί με το τσάι του Σαλουστρου καλού κακού πάρτε μαζί σας και μια ζακέτα.
