Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τζερμιάδων «Αναγέννηση» διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στις 11 και 12 Μαΐου 2024 ένα διήμερο φεστιβάλ με την επωνυμία «The Kronio Festival». Σκοπός της οργάνωσης είναι η ανάδειξη του αρχαιότερου σπηλαίου της περιοχής το σπήλαιο Κρόνιο ή σπήλαιο Τραπέζας.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τα εξής:
• Το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 θα υπάρξει μια σειρά από δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες, για μικρούς και μεγάλους σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους. Κάποιες από αυτές είναι: η αναρρίχηση, η ποδηλασία στα σοκάκια του χωριού μας, το στήσιμο σκήνων για τους επισκέπτες που θέλουν να απολαύσουν την βραδινή θέα, ξεναγήσεις στο σπήλαιο, προγράμματα μαθημάτων γιόγκα, λάτιν, καθώς επίσης και παρουσιάσεις του τρόπου και τα μέσων που χρειάζονται για να ασχοληθεί κάποιος με το αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στη συνέχεια θα γίνει συναυλία από την έντεχνη καλλιτέχνιδα Ματούλα Ζαμάνη και το συγκροτημά της. Μέτα το πέρας της συναυλίας θα μας διασκεδάσει ο καταξιωμένος Dj Addie Manson (resident Hercle). Στο χώρο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει κατάλληλος φωτισμός ώστε να αναδεικνύει το σπήλαιο.
• Την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά το «KRONIO TRAIL RACE» ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος και περιπέτειας στο μεγαλύτερο οροπέδιο της Ελλάδας αυτό του Οροπεδίου Λασιθίου για να διανυθούν οι έξης διαδρομές:
α) Kronio Skyrace 32 km
β) Kronio Intro Speed 14 km
γ) Kronio Mini Trail 5.6 km
δ) Kronio Kids Race 2 km όπου οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να περιπλανηθούν στα μονοπάτια των βουνών μας και να γνωρίσουν την αξεπέραστη ομορφία τους. Η εκκίνηση και η λήξη των αγώνων θα γίνουν από το γνωστό σπήλαιο της περιοχής μας, το «Σπήλαιο Κρόνιο».
Αγώνες Κυριακής
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορούν να εγγραφούν όσοι επιθυμούν:
Ιστορική διαδρομή για το Σπήλαιο
Το Σπήλαιο Τραπέζας, γνωστό κι ως Κρόνιο, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Μαρμακέτο και Τζερμιάδο του Οροπεδίου Λασιθίου, σε υψόμετρο περίπου 860μ. Είναι πολύ κοντά στον περιφερειακό δρόμο που ενώνει το Μαρμακέτο με το Γυμνάσιο του Τζερμιάδου, ενώ υπάρχει πινακίδα που οδηγεί στο σπήλαιο κι από τα δύο χωριά. Ένα ανηφορικό καλντερίμι με σκαλάκια, γεμάτο από πρίνους, οδηγεί στο σπήλαιο μετά από ανάβαση πέντε λεπτών. Η είσοδος του σπηλαίου είναι δυσδιάκριτη και η θέα του Οροπεδίου από την είσοδο του είναι μαγευτική. Το Κρόνιο αποτελείται από δύο αίθουσες με ανάπτυξη σε κόγχες. Η είσοδος είναι στενή και ένας διάδρομος με πρασινωπές πλευρές από την υγρασία, οδηγεί σε μια μικρή αίθουσα. Σε αυτήν τη αίθουσα υπάρχουν σπασμένοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κατεστραμμένοι από ανθρώπινη παρέμβαση.
Ένας μεγάλος σταλαγμίτης στη μέση της σπηλιάς αφήνει δυο περάσματα στα πλαϊνά του. Επίσης, μικρές κόγχες με κολονάκια ξεπροβάλλουν στα πλάγια του σπηλαίου. Δεξιά στο πρώτο πλάτωμα μια κοιλότητα οδηγεί σε μια νέα αίθουσα με χαμηλή οροφή. Στη μια πλευρά της ο σταλαγμίτης στη φυσική του μορφή ή διαμορφωμένος κατάλληλα θυμίζει μια αναπαυτική πολυθρόνα. Στο σπήλαιο έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης από την Νεολιθική εποχή.
Το σπήλαιο είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά ως τόπος κατοικίας. Όμως, όταν αργότερα κατοικήθηκε ο λόφος Κάστελος, στην ανατολική άκρη του Τζερμιάδου, το Κρόνιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος ταφής και λατρείας. Οι ανασκαφές στο σπήλαιο έχουν φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα όλων των εποχών, από την Νεολιθική ως και τη Βυζαντινή εποχή. Ακόμα, βρέθηκαν φύλλα χρυσού, ένα ειδώλιο από φαγεντιανή και ένα από ελεφαντόδοντο. Ανάμεσα στα ειδώλια, υπάρχουν και κάποιοι αιγυπτιακοί σκαραβαίοι της 11ης Δυναστείας, τα οποία αποδεικνύουν την πανάρχαια σχέση μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Το Δικταίον Άντρον και το Κρόνιο, τα δύο πιο ιστορικά σπήλαια του Οροπεδίου Λασιθίου, έχουν συνδεθεί με το μύθο της γέννησης του Δία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κρόνος(από τον οποίο έχει ονομαστεί το σπήλαιο) έτρωγε τα παιδιά του για να μην επαληθευτεί η προφητεία ότι θα χάσει την κυριαρχία του κόσμου από κάποιο απόγονο του. Όταν γέννησε η Ρέα φυγάδευσε το μωρό Δία στο απέναντι Δικταίον Άντρον (Σπήλαιο Ψυχρού) για να μην φαγωθεί από τον Κρόνο.
Από τα παραπάνω, καταλαβαίνουμε την αξία που έχει το σπήλαιο αυτό για τον τόπο μας και είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Στο παρακάτω βίντεο εικόνες από το περισινό φεστιβάλ: