Ρέθυμνο

Ρέθυμνο: Επιστημονικό Συμπόσιο "Ευ ζώων 2017-2023" από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Φιλοζωική ομάδα “Σείριος” 

Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Επιστημονικό Συμπόσιο "Ευ ζώων 2017-2023" από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τη Φιλοζωική ομάδα “Σείριος” 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Σάββατο,25 Νοε 2023, 09:30
Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου διοργανώνουν επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «ΕΥ ΖΩΩΝ 2017-2023: Καινοτόμες Δράσεις, Ευαισθητοποίηση και Νέα Γνώση στην Προσχολική Εκπαίδευση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2023 στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο και ώρα έναρξης 9.30 π.μ. 
Σκοπός του Συμποσίου αυτού είναι να ενημερωθεί η κοινωνία της Κρήτης για την εφαρμογή του προγράμματος «ΕΥ ΖΩΩΝ: Μαθαίνοντας να ζούμε με τα ζώα, Δράσεις για την ευαισθητοποίηση γονιών, παιδιών και εκπαιδευτικών απέναντι στα ζώα συντροφιάς», τα αποτελέσματα από την παρέμβαση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από τις/τους δημιουργούς του προγράμματος, αλλά και από τις εκπαιδευτικούς που το υλοποίησαν στην τάξη τους, δίνοντας έμφαση στις νέες προοπτικές για την Προσχολική Αγωγή με την εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του προγράμματος «ΕΥ ΖΩΩΝ» το οποίο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά στην ευαισθητοποίηση των παιδιών προσχολικής αγωγής σε θέματα σεβασμού και προστασίας των αδέσποτων ζώων.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στα νηπιαγωγεία της Κρήτης ενώ έχει ξεκινήσει πιλοτικά και η  εφαρμογή του σε Δημοτικά Σχολεία, προσφέροντας διαρκή ενημέρωση των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
Επιπρόσθετα, το Συμπόσιο θα πλαισιωθεί από εισηγήσεις όσων συμμετείχαν στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού για τις δραστηριότητες του εν λόγω προγράμματος, αλλά και από εισηγήσεις που σχετίζονται με τα καίρια θέματα της κακοποίησης των ζώων και τη σύνδεση με την κακοποίηση των ανθρώπων, καθώς και με την ύπαρξη λανθασμένων αντιλήψεων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς γενικά και στις παρασιτώσεις τους ειδικότερα.
Οι εισηγήσεις θα ολοκληρωθούν με τη στοχοθεσία του προγράμματος για την επόμενη δεκαετία με βάση τις ανάγκες που έχουν ήδη εντοπιστεί και καταγραφεί σε σχέση με τον σχεδιασμό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων για τη δυνατότητα συμμετοχής και ενσωμάτωσης όλων των μαθητριών/μαθητών.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του Συμποσίου θα υπάρχει αναρτημένο υλικό από νηπιαγωγεία που έχουν υλοποιήσει το πρόγραμμα και θα λάβουν χώρα παράλληλες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά, καθώς και έκθεση ζωγραφικής της Ηρώς Ορφανού. Με τον τρόπο αυτόν θα ευαισθητοποιηθούν παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και γενικότερα η κοινωνία από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, κτηνιάτρους, αξιωματικό της ελληνικής και προϊστάμενο της δημοτικής αστυνομίας, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, εκπαιδεύτρια σκύλων και κατασκευαστή αναπηρικών αμαξιδίων σχετικά με τα οφέλη από τη συνύπαρξη με τα ζώα συντροφιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News