έργο Άμλετ

Στο Ηράκλειο “Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ” του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Θέατρο
Στο Ηράκλειο “Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ” του Μπερνάρ-Μαρί Κολτές από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Παρασκευή,24 Νοε 2023, 21:00
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, λεωφ. Πλαστήρα, Ηράκλειο
Το έργο του διακεκριμένου Γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές “Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ” είναι μια διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Σαίξπηρ, που γράφτηκε το 1974

Το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής του διευθύντριας Έφης Θεοδώρου, το έργο του διακεκριμένου Γάλλου συγγραφέα Μπερνάρ-Μαρί Κολτές “Η ημέρα των φόνων στην ιστορία του Άμλετ” (Άμλετ/Κολτές). Πρόκειται για μια διασκευή του κλασικού αριστουργήματος του Σαίξπηρ, που γράφτηκε το 1974.

To έργο ανεβαίνει στο Ηράκλειο στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, στις 21:00. 

Ο Κολτές -ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα, που χάθηκε πρόωρα- αναμετριέται με την ορμή των 26 του χρόνων με το μεγάλο κλασικό. Αποδομεί τον “Άμλετ” του και ανασυνθέτει ένα νέο έργο που αντλεί από τη σύγχρονη λογοτεχνία, τη σύγχρονη δραματουργία και τις αναζητήσεις της σύγχρονης εποχής.

Η δράση οργανώνεται μέσα από την πύκνωση της πλοκής σε 24 ώρες γύρω από τα 4 βασικά πρόσωπα: Άμλετ, Γερτρούδη, Οφηλία, Κλαύδιος. Ένα κουαρτέτο κεκλεισμένων των θυρών, δύο αντιτιθέμενα ζευγάρια, δύο αντίθετα πεπρωμένα καθρεφτίζονται και ενσαρκώνουν το απελπισμένο όραμα της ανθρώπινης συνθήκης ανάμεσα στον έρωτα και την πολιτική. Ο Κολτές τοποθετεί τον  “Άμλετ” του σε ακαθόριστο τόπο και χρόνο, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία και θεματικές του πρωτότυπου έργου. Η άθλια δολοφονία του βασιλιά-πατέρα, ο σφετερισμός της εξουσίας από τον δολοφόνο-εραστή, η εκδίκηση σε εξέλιξη, το «θέατρο εν θεάτρω», η τραγική λύση της ιστορίας, είναι παρόντα στο νέο αυτό έργο που εξερευνά ερωτήματα για την ταυτότητα, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, την εξουσία, τις οικογενειακές σχέσεις, την αναμέτρηση με το αναπόδραστο του θανάτου, τη λυτρωτική δύναμη του θεάτρου ως καθρέφτη της πραγματικότητας.

Ο Άμλετ του Σαίξπηρ δεν δρα, είναι ακινητοποιημένος, καθυστερεί να γίνει η κινητήρια δύναμη και ο ήρωας του έργου. Ο Άμλετ του Κολτές, είναι σίγουρα πιο ορμητικός, πιο αποφασισμένος. Βιάζεται να τελειώσει. Να τελειώσει με τον Άμλετ, να τελειώσει με το Θέατρο.

έργο Άμλετ/Κολτές

Συντελεστές

Μετάφραση: Ευγενία Γραμματικοπούλου

Σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου

Σκηνικά-κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Jan Van Angelopoulos

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Φωτογραφίες αφίσας - προβών - trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν:

Άμλετ: Έκτορας Λυγίζος

Γερτρούδη: Μαρία Σκουλά

Κλαύδιος: Γιώργος Κριθάρας

Οφηλία: Μάγδα Καυκούλα

Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Άγρα”.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου Ηράκλειο, Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο – Πειραματικό Θέατρο, 21:00 

Τιμές εισιτηρίων: 14€, 10€ (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, άνω των 65ετών, ΑΜΕΑ)

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.more.com/theater/amlet/koltes/  και στο ταμείο του θεάτρου 1,5 ώρα πριν από κάθε παράσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News