Παράσταση "Ελευθέριος Βενιζέλος"

H όπερα “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα Χανιά για μια μοναδική παράσταση

Θέατρο
H όπερα “Ελευθέριος Βενιζέλος” στα Χανιά για μια μοναδική παράσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Τετάρτη,26 Ιουλ 2023, 21:00
Θέατρο Ανατολικής Τάφρου, Χανιά

Την όπερα του Δημήτρη Μαραμή για τον Ελευθέριο Βενιζέλο παρουσιάζει για πρώτη φορά στα Χανιά το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος. Η παράσταση θα ανέβει την Τετάρτη 26 Ιουλίου στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου 

Μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική παραγωγή, τη όπερα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Κρήτης τον περασμένο χειμώνα, φέρνει στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Ηρακλείου. Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής υπογράφει την ιστορική και πολιτική όπερα και το λιμπρέτο ο ποιητής Σωτήρης Τριβιζάς. 
H παράσταση ανεβαίνει στις 26 Ιουλίου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου με ώρα προσέλευσης στις 20:30. Το έργο ξεκινάει στις 21:00. 
«Έχουμε την ευκαιρία να το δούμε στα Χανιά, στο χώρο που έζησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος και από τους οποίους εμπνεύστηκε και ο συνθέτης και βασισμένο σε μια βιογραφία του Νίκου Παπαδάκη που περιλαμβάνει με πληρότητα και ορθότητα όλη τη ζωή του Εθνάρχη.
Το δραματικό υλικό της όπερας αντλείται κυρίως από την πολυτάραχη ιστορική περίοδο 1910-1923 αναδεικνύοντας συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα της εποχής, όπως την ανόρθωση της χώρας, τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη συνθήκη της Λωζάνης. Οι νίκες και οι ήττες, τα μίση και τα πάθη, η ανθρώπινη πλευρά και οι έρωτες του ευφυούς ηγέτη, παρελαύνουν σε μια καταιγιστική μουσική σύνθεση και φωτίζουν μια πολυτάραχη εποχή», αναφέρει σχετικά με την παράσταση ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιάννης Γιαννακάκης. 
«Η σύνθεση αυτή είναι εξαιρετικά πρωτότυπη καθώς είναι μια απόπειρα να αποδοθούν όχι μόνο τα ιστορικά στοιχεία και τα γεγονότα της περιόδου αλλά και η προσωπικότητα του μεγάλου ηγέτη. 
Η όπερα για τον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι μια παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου που παρουσιάζεται στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και την ΚΕΠΕΔΗΧ ΚΑΜ. 
Μια μεγάλη ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη …ένα Ελευθέριο Βενιζέλο που συνδέει το παρόν με το παρελθόν και νομίζω ότι θα αφήσει ένα αποτύπωμα ισχυρό και στο μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννακάκης. 
Η παράσταση ανεβαίνει στα Χανιά με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος. 


 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News