ξεμπερδέματα

Πετροκεφάλι: '...Και καλά ξεμπερδέματα"

Θέατρο
Πετροκεφάλι: '...Και καλά ξεμπερδέματα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Τετάρτη,19 Ιουλ 2023, 21:30
Στο Ανοιχτό Θέατρο Πετροκεφαλίου

Πρεμιέρα πολιτιστικών εκδηλώσεων αύριο για τον Δήμο Φαιστού με το έργο “...Και καλά ξεμπερδέματα”, από το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού. Η παράσταση θα ανέβει στο Ανοιχτό Θέατρο Πετροκεφαλίου, στις 9:30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο. 
Πρόκειται για μια κρητική ηθογραφία-κωμωδία του Γιάννη Νιωτάκη, γραμμένη στην κρητική διάλεκτο και σκηνοθετημένη από τον Μάνο Παπαδογιαννάκη. 
Το θέμα του έργου, επίκαιρο και σημερινό, αυτό της αντιπαράθεσης δύο υποψήφιων προέδρων ενός χωριού της Κρήτης, του Στεφανή και του Αριστείδη, μεταφέρει τους θεατές στη μεταπολεμική Κρήτη, εξήντα περίπου χρόνια πίσω. Η γεροντοκόρη Θεανώ, ο αγροφύλακας Γιακουμής, το μικρό Νικολιό και ο παπα-Ευτύχης τι ρόλο θα παίξουν στο έργο; Ο Μυρώνης και η Ζαχαρένια, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, θα καταφέρουν να παντρευτούν; Ποια είναι η Μέλπω που θα ταράξει τις ζωές των δύο προέδρων; Τα αρκετά ηθογραφικά και λαογραφικά στοιχεία, μαζί με την κρητική διάλεκτο, δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και δίνουν ρυθμό και ζωντάνια στο έργο. Τα κωμικά στοιχεία στηρίζονται στο υπονοούμενο, σύμφυτο με την ψυχοσύνθεση του Κρητικού, που βγάζουν αρκετό γέλιο. 

Συντελεστές 

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται οι Νίκος Τσικριτσάκης (Αριστείδης), Ειρήνη Ανδρουλάκη (Ζαχαρένια), Μάνος Παπαδογιαννάκης (Στεφανής), Μανόλης Τσακαλάκης (Γιακουμής), Ελένη Ασιθιανάκη (Θεανώ), Ευτύχης Παπαδοβασιλάκης (Νικολιό), Στέλιος Ρομπόκος (παπάς), Νίκος Γ. Λεμονάκης (Μυρώνης), Όλγα Ελευθεριάδου (Μέλπω) και Σωσώ Ρομπογιαννάκη (βοηθητική ηθοποιός). Τη σκηνογραφία έχει κάνει η Βίκυ Μπαριάμη, στον ήχο και τον φωτισμό είναι ο Βασίλης Ξεκαρδάκης, στη φωτογραφία ο Γιώργος Ξενάκης, ενώ τα κοστούμια είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. 

Ο συγγραφέας 

Ο συγγραφέας του έργου, Γιάννης Νιωτάκης, ζει στη Ρόδο, όπου έχει μια έντονη πολιτιστική δραστηριότητα στον εκεί κρητικό σύλλογο. Ο ίδιος έχει γράψει και τα θεατρικά έργα “Ανεβαλώματα”, “Καλησπερίζω το στενό” (που μας παρουσίασε ήδη το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού) και “Η Βιόλα μου”, ενώ έχει γράψει και τις ποιητικές συλλογές “Μοναχικές περιδιαβάσεις” και “Και ιδού ουρανός αδιάβατος”. 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News