ΔΣΗ

Η παράσταση “Τάλως” του Μιχάλη Σφακιανάκη από την θεατρική ομάδα ΔΣΗ

Θέατρο
Η παράσταση “Τάλως” του Μιχάλη Σφακιανάκη από την θεατρική ομάδα ΔΣΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββατο,08 Ιουλ 2023, 21:30
Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης"

Στο σανίδι... ανεβαίνουν αυτό το σαββατοκύριακο οι δικηγόροι του Ηρακλείου, παρουσιάζοντας το σατυρικό δράμα “Τάλως”, που υπογράφει ο γνωστός δικηγόρος Μιχάλης Σφακιανάκης και σκηνοθετεί η Σοφία Δερμιτζάκη. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, μία «απόπειρα σατυρικού δράματος», όπως το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, με τη φιλοδοξία να προσθέσει ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στη μακρόχρονή παράδοσή της στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης. 
Η παράσταση θα ανέβει αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή 9 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, στο κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”. 
Εισιτήρια διατίθενται στην τιμή των 10 ευρώ από το ταμείο και τη Βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κατά τις εργάσιμες ημέρες, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, από το βιβλιοπωλείο “Ελευθερουδάκης” (οδός 1821 αρ. 10) κατά τις ώρες λειτουργίας καταστημάτων, καθώς επίσης από το ταμείο του κηποθέατρου “Νίκος Καζαντζάκης”. 

Έρωτας και μαγγανείες 

«Στο έργο “Τάλως” του Μιχάλη Σφακιανάκη και στην παράστασή μας, λαμβάνει χώρα στην Κρήτη ένα από τα επεισόδια της “Αργοναυτικής Εκστρατείας”. Οι Αργοναύτες φτάνουν ταλαιπωρημένοι και καραβοτσακισμένοι μετά από τη θύελλα που τους έστειλε ο Δίας ως τιμωρία για τον θάνατο του Αψύρτου. Ο Σειλινός με τους Σατύρους καλούνται από την Ήρα να προειδοποιήσουν τον Ιάσονα, προκειμένου να φύγει, για να μην τους βρει ο Τάλως, το θεριό. 
Στην εκδοχή αυτή, ο Τάλως, ο μπακιρένιος γίγαντας, θανατώνεται, ως θύμα της σαγήνης της Μήδειας. Ο Έρωτας και οι μαγγανείες του διατρέχουν όλο το έργο. Η γενναιότητα και αντρειοσύνη του Ιάσονα αλλά και του φοβερού και τρομερού γίγαντα Τάλω απομυθοποιούνται, όπως απομυθοποιείται και κάθε αντρειοσύνη που δεν έχει ψυχή, αλλά στηρίζεται στο... “σκουτάρι, στο σπαθί και το βαρύ πελέκι”. 
Ευχαριστώ θερμά τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και τον πρόεδρο Νίκο Λογοθέτη για τη στήριξη, καθώς και τον πολυτάλαντο Μιχάλη Σφακιανάκη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε να σκηνοθετήσω το έργο του και να συνεχίσω το σπουδαίο έργο του Γιώργου Μαρκόπουλου. Η Θεατρική Ομάδα του ΔΣΗ έχει αποδείξει, επί χρόνια σε αυτήν την πόλη, την αξία της και την αμέριστη αγάπη της για το θέατρο, αλλά και τις τέχνες γενικότερα, βάζοντας όχι ένα λιθαράκι μόνο, αλλά αποτελώντας ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής ζωής. Είναι ένας πλούτος για την πόλη μας και την ψυχή μας!», αναφέρει η σκηνοθέτις της παράστασης, Σοφία Δερμιτζάκη. 
Η φετινή παράσταση της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου εστιάζει σε ένα πρωτότυπο έργο σπουδαίας κατά μορφή και περιεχόμενο αξίας, και αποτελεί μια «απόπειρα» σατυρικού δράματος, όπως επιμένει να τη χαρακτηρίζει ο συγγραφέας της, αγαπητός συνάδελφος και αληθινός μύστης της ελληνικής Γραμματείας και της κρητικής παράδοσης κ. Μιχάλης Σφακιανάκης.
Ονοματοδότης του έργου ο μυθικός Τάλως, ένα πρόσωπο στο οποίο - όπως θα διαπιστώσει ο θεατής - σωρεύονται πολλαπλές ιδιότητες και συμβολισμοί, και που μαζί με την Ήρα, τον Ιάσονα, τη Μήδεια και τον Χορό - κεντρικό πρωταγωνιστή του σατυρικού δράματος - με τον Σειλινό ως προεξάρχοντα, τις Ναϊάδες και τους Σατύρους θα επιχειρήσουν να μας μυήσουν στην ξεχωριστή σημειολογία της παράστασης, αλλά και στη λυτρωτική λειτουργία του κωμικού στοιχείου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Νίκος Λογοθέτης. 

Συντελεστές

Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής: κείμενο Μιχάλης Σφακιανάκης, σκηνοθεσία Σοφία Δερμιτζάκη, σκηνικά-κοστούμια Βούλα Επιτροπάκη και Σοφία Δερμιτζάκη, μουσική-σύνθεση Διονύσης Παπαμήτσος, χορογραφίες Βάσω Νιακάκη, ήχος-φωτισμοί Αντώνης Αλεξάκης, ηχογράφηση μουσικής και χορικών Studio Vasmaris, Home Studio Διονύσης Παπαμήτσος, μακέτα σκηνικού Στέλλα Στρατιδάκη, κατασκευή σκηνικών Απόστολος Ξυριτάκης και Γιώργος Αναστασόπουλος, θεατρικές μάσκες Βούλα Επιτροπάκη, κατασκευή οπλισμού του Ιάσονα ο Απόστολος Ξυριτάκης, κατασκευή καπέλων, κεράτων, ασκιού Κορνήλιος Μπαρμπουνάκης, ράψιμο κοστουμιών εργαστήριο ραπτικής “Κάρμεν & Ζαχαρίας”, Κλαίρη Αντωνιδάκη-Γαρεφαλάκη, επιμέλεια προγράμματος Βούλα Επιτροπάκη, επιμέλεια αφίσας Ειρήνη Φερετζάκη, υποβολέας Εύα Σολάκη και φωτογραφίες Μάνος Πολιτάκης. 
Έπαιξαν οι μουσικοί: Γιάννης Δροσανάκης (λύρα) και Γιάννης Ρομπογιαννάκης (θιαμπόλι - ασκομαντούρα). 
Παίζουν: Ήρα: Μαρία Φιλιππάκη, Ιάσονας: Μάνος Χριστοφακάκης, Μηδεία: Κέλυ Γαρεφαλάκη, Τάλως: Στέλλα Διακάκη. 
Χορός: Σειλινός: Μιχάλης Σφακιανάκης, Ναϊάδες: Κατερίνα Δουλγεράκη, Μαρίνα Φανιουδάκη. Σάτυροι: Αθηνά Γαρυφαλάκη, Μαρία Δαμανάκη, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριάννα Δερμιτζάκη, Δέσποινα Καραπάνου, Χάρης Λαγουδάκης, Έλλη Μιχελάκη, Εύα Πατρικαλάκη, Δέσποινα Σαϊτάκη, Γιάννης Σμπώκος, Μαρία Σμπώκου, Αλεξάνδρα Σπυριδάκη και Ελένη Χαφνάβη. 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΣΗ 

Τριάντα χρόνια από την πρώτη παράσταση! 

Τριάντα χρόνια κλείνουν φέτος από την πρώτη θεατρική παράσταση των δικηγόρων Ηρακλείου, τη “Φαύστα” του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου. Ακολούθησαν: 
- το 1994 “Η Επέτειος” του Άντον Τσέχοφ σε σκηνοθεσία Στέλιου Καστρινάκη, 
- το 1997 “Ο Καπετάν Μιχάλης” του Ν. Καζαντζάκη, 
- το 2007 “Οι Αδερφοφάδες” του Ν. Καζαντζάκη, 
- το 2009 και 2013 ο “Πλούτος” του Αριστοφάνη,
- το 2011 το “Ὄττω τις ἔραται” σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη,
- το 2019 ο “Στάθης”, αγνώστου ποιητή της Κρητικής Αναγέννησης - όλα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου και 
- σήμερα ο “Τάλως”, αρχικά σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου και μετά τον πρόωρο χαμό του σε σκηνοθεσία της Σοφίας Δερμιτζάκη.
«Οι διοικήσεις του ΔΣΗ και του ΛΕΑΔΗ συνεχώς από την εποχή του Μιχάλη Φαρσάρη μέχρι και σήμερα δεν εφείσθησαν δαπανών και, κυρίως εμψύχωσης για τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου. Τριάντα χρόνια τώρα οι δικηγόροι στο Ηράκλειο κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας, προσφέροντας την ουσία της σκέψης και των συναισθημάτων μας στο κοινό. Ίσως, γι’ αυτό πετύχαμε οι παραστάσεις μας να μείνουν στη συνείδηση όσων τις είδαν ως μέτρο για το πού μπορεί να φτάσει ο ερασιτέχνης όταν “εράται την τέχνη” του. Ίσως, γι’ αυτό όσα μέλη της Ομάδας έφυγαν απ’ τη ζωή βρίσκονται μαζί μας σε κάθε πρόβα και σε κάθε παράσταση. Ίσως, γι’ αυτό οι εφεδρείες μας δεν τελειώνουν. 
Τριάντα χρόνια πολιτισμού λοιπόν! Πολιτισμού με αναφορά στην Κρήτη, στη γλώσσα της και τους ανθρώπους της. Γιατί, πάντα, “ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News