Οι «Δροσουλίτες» στη Φορτέτζα

Πολιτισμός
Οι «Δροσουλίτες» στη Φορτέτζα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,04 Σεπ 2022, 21:30
Στο Θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας
Από τη Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, η Θεατρική Ομάδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με τις ευλογίες του νέου ποιμενάρχη κ. Προδρόμου, επιστρέφει ξανά. Η φετινή προσπάθεια με το έργο «Δροσουλίτες» του Γιώργη Καλογεράκη είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2020, με σκοπό τη συμμετοχή της ομάδας στα δρώμενα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση το 2021.

«Δυστυχώς, η πανδημία της COVID-19 ματαίωσε τα σχέδιά μας και την όποια προσπάθεια για δύο χρόνια, όπως και πολλών άλλων σχημάτων. Αποφασίσαμε τελικά να παρουσιάσουμε το έργο φέτος, κρίνοντας ότι η τιμή στους ήρωες και αγωνιστές είναι αέναη και δεν εξαρτάται αποκλειστικά από επετείους.

Το έργο αυτό είναι ένας ύμνος στην Επανάσταση του 1821, μια και η μάχη του Φραγκοκάστελου υπήρξε μια ανεξίτηλη σελίδα της και η σπουδαιότερη που έλαβε χώρα στο νησί μας κατά τον “Μεγάλο Σηκωμό”! Μια μάχη που δημιούργησε ένα ακόμα πανέμορφο θρύλο στην Κρήτη!

Η φιλοσοφική μας προσέγγιση, ως Ομάδας, θα μπορούσε ποιητικά να εκφραστεί ως εξής: “υπερασπιζόμαστε και κρατάμε απάτητα τα κάστρα, χτίζοντας συγχρόνως γερές γέφυρες”! Η διατήρηση της θρησκευτικής, εθνικής και λαϊκής μας παράδοσης είναι ένα διαχρονικό μας στοίχημα. Πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού! Η παρουσίαση από σκηνής σημαντικών ιστορικών γεγονότων εκεί τελικά αποσκοπεί. Συγχρόνως όμως χτίζουμε γερές γέφυρες προς όλους τους λαούς, χωρίς να νιώθουμε εμπάθεια και μίσος για την κάθε διαφορετικότητα. Δε συνάδουν άλλωστε οι όποιες ψυχικές ακαταστασίες και διαταραχές μισαλλοδοξίας με τη χριστιανική μας ιδιότητα. Για μας υπερέχει η ειρηνική συνύπαρξη!», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η παράσταση θα δοθεί στο Θέατρο «Ερωφίλη» της Φορτέτζας την Κυριακή 4 και τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, στις 9:30 το βράδυ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Συντελεστές

Τη σκηνοθεσία και τις χορογραφίες έχει κάνει ο Αποστόλης Κουγιτάκης, τα σκηνικά ο Γιάννης Τσάβαλος και τα κοστούμια οι Γιώργης Καλογεράκης και Πόπη Τσιμπισκάκη. Η μουσική είναι του Αντώνη Ζαχαράκη, στο τραγούδι είναι η Ηρακλεία Κουιδή, οι φωτογραφίες είναι της Ευαγγελίας Βαβουράκη και του Γιώργου Βαβουράκη, ενώ συνεργάστηκε στα σκηνικά η Γεωργία Μάρκου (σπαθιά: Βαγγέλης Σταυρουλάκης). Την οργανωτική ευθύνη της παράστασης έχει ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Διανομή ρόλων

Ραδάμανθυς είναι ο Αργύρης Νιπυράκης, Καλλιώ η Ναταλία Σίδερη, Γιαγιά Καλλιώ η Ειρήνη Λογιάκη, τους Σφακιανούς ενσαρκώνουν οι Γιώργης Αποκορωνιωτάκης, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Παναγιώτης Πουλής και Μάρκος Πελαντάκης, τον Νταλιάνη υποδύεται ο Στάθης Γαγάνης, Ηπειρώτες είναι οι Νίκος Γωνιωτάκης, Αντώνης Μαμαλάκης, Αλέξανδρος Παπαδόπουλος και Νίκος Φιωτάκης, Σταυρής είναι ο Κωνσταντίνος Ζάννης, Μανούσος ο Μανόλης-Μιχάλης Τζωρτζινάκης, Κρυσταλλένια η Ειρήνη Γρηγοράκη, Μπέηδες οι Βαγγέλης Σταυρουλάκης και Παύλος Τζωρτζάκης, Ασκερλίδες οι Κωστής Μαστοράκης και Νίκος Πολύδωρος, Χορεύτρια είναι η Ίζα Μπεκιαράι, Μπραΐμης ο Αποστόλης Κουγιτάκης, Χάρος ο Γιάννης Τσάβαλος, Βοσκός ο Μάρκος Πελαντάκης, Κορασίδες οι Μαρία Αποστολάκη, Μαρία Νικολακάκη, Μαριάννα Κουγιτάκη και Ιωάννα Παναγουλάκη, Δροσουλίτες ο θίασος, Ντιλιντάς (φωνή) ο Γιώργης Αποκορωνιωτάκης και, τέλος, Μουσταφά Πασάς (φωνή) ο Γιώργης Καλογεράκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News