«Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα» θα πει ο Γ. Σεφέρης στην ομιλία του στη Στοκχόλμη για το βραβείο Νόμπελ. Και είναι πραγματικότητα πως Ζωή χωρίς Ποίηση είναι αδύνατη! Αν ανατρέξουμε από τον Όμηρο, τους Λυρικούς και Τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας ως τη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια γραμματεία θα διαπιστώσουμε πως δεν υπάρχει ούτε μια περίοδος που να μη γράφεται ποίηση, γιατί όπως λέει ο Γ. Σαραντάρης « Η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ».
Η ποίηση είναι η έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων, των αντιλήψεων, των προβληματισμών, της αγωνίας, της θεωρίας των ποιητών, οι οποίοι βρίσκουν τη δύναμη να τα αποτυπώσουν στο χαρτί και να τα επικοινωνήσουν στους αναγνώστες. Δύσκολη και επίπονη διεργασία, είναι αλήθεια! Να χωρέσεις σε λίγες λέξεις τον κόσμο. Μαγεία! Κι οι αναγνώστες προσλαμβάνουν τα ποιήματα, μικρά ή μεγαλύτερα, παραδοσιακά με ομοιοκαταληξίες ή μοντέρνα με ελεύθερο στίχο, τα στοχάζονται, τα ερμηνεύουν, τα κάνουν κτήμα τους! Άλλη μαγεία! Οι λέξεις, τα νοήματα, οι συνδέσεις, οι συμβολισμοί, οι εικόνες, όλα μαζί ένας κόσμος- καταφύγιο!
Η κοινωνία του Απάνω Μεραμπέλλου αισθάνεται υπερήφανη που μέσα από τα σπλάχνα της ξεπήδησαν και ξεπηδούν διαρκώς πνευματικοί άνθρωποι που αφήνουν το αποτύπωμά τους στην επιστήμη και την τέχνη.
Την τέχνη του ποιητικού λόγου ειδικά που μπορεί να την προσεγγίσει ο καθένας μας και να την ενστερνιστεί ή και να την απορρίψει, την περιβάλλουμε πάντα με την αίσθηση του μυστηρίου της ψυχής, γιατί ευρίσκεται ως έννοια «εντός μας» και ως διαδικασία «γύρω μας»!
Την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 και ώρα 20.00 στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Νεάπολης θα υποδεχτούμε δυο Απανωμεραμπελλιώτες ποιητές, θα μιλήσουμε γι’ αυτούς και θα συνομιλήσουμε μαζί τους! Σ’ αυτό το μαγευτικό χώρο που στους περισσότερους φέρνει μνήμες και βιώματα της νεανικής ηλικίας ως μαθητές του ιστορικού Γυμνασίου Νεάπολης, σ’ αυτό το χώρο που ονειρεύτηκαν εκατοντάδες παιδιά και άνοιξαν τα φτερά της δημιουργίας τους στον ένα και πλέον αιώνα της λειτουργίας του, ο Νίκος Βλαχάκης και ο Δημήτρης Περοδασκαλάκης(απόφοιτοι και ίδιοι) θα ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους και θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Συνοδοιπόροι και διαμεσολαβητές σ’ αυτή τη μυσταγωγία ο Γιάννης Χρονάκης, ο Νίκος Βλάχος και η Μαρία Στεφανάκι.
Αρωγός η Περιφέρεια Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.
Συνεργάτης μας το βιβλιοπωλείο ΓΡΑΦΗ.
Σημ. Παράκληση να έχετε μαζί σας ελαφρύ επανωφόρι!
Νίκος Βλαχάκης: γεννήθηκε στο χωριό Βρύσες Μεραμπέλλου Κρήτης το 1967. Σπούδασε Φιλοσοφία, Δημόσια Διοίκηση και Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγική. Εργάζεται ως Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, έχοντας υπηρετήσει στις ελληνικές πρεσβείες, σε διάφορες πόλεις στο εξωτερικό (Τίρανα, Βρυξέλλες, Σόφια, Βουδαπέστη, Βερολίνο). Με την ποίηση ασχολείται από τα εφηβικά του χρόνια, έχοντας διακριθεί σε ποιητικούς διαγωνισμούς. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί στα αγγλικά, βουλγαρικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά και αραβικά. Έχει λάβει μέρος στα διεθνή ποιητικά Φεστιβάλ του Medellin και του Pasto της Κολομβίας, ενώ έργο του συμπεριλήφθηκε στη διεθνή πολύγλωσση έκδοση για την προστασία των δέντρων του πλανήτη με τίτλο Arbolarium.
Ποιητικές Συλλογές: «Απόσπασμα Πολυεθνικής ή Terra incognita» (Γαβριηλίδης, 2002), «Η γέφυρα των αετών» ( Γαβρηιλίδης 2011), «Περί τύβρης και σκιάς»(Γαβρηιλίδης 2016) «Λυρικά Ελάχιστα» (εκδόσεις Βακχικόν 2020)
Δημήτρης Περοδασκαλάκης: Γεννήθηκε στο Καστέλλι Φουρνής Λασιθίου το 1965, σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ως ειδικός επιστήμονας. Από το 2020 είναι μέλος ΕΔΙΠ στον Κλασικό Τομέα του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η έρευνά του επικεντρώνεται στο αρχαίο ελληνικό δράμα, στην αρχαϊκή επική και λυρική ποίηση, ενώ τον ενδιαφέρει παράλληλα η πρόσληψη και η διάδραση των λογοτεχνικών ειδών. Άρθρα του σχετικά με τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Μες στο λευκό και μες στο μαύρο»( Γαβριηλίδης, 2005), «Με τον ξένο» ( Γαβριηλίδης, 2008), «Hellenica: Το καινούργιο εντός ή πέραν της γλώσσας: Ανθολογία νέων Ελλήνων ποιητών», Συλλογικό έργο, (Γαβριηλίδης, 2009), «Επί γαν μέλαιναν» (Γαβριηλίδης, 2012) «Παιχνίδι ανοικτό» Γαβριηλίδης, 2015), «Η Σφίγγα έστειλε e-mail».( Γαβριηλίδης, 2018) «Γραφή εκτός κήπου», (Κουκκίδα, 2022).