Θερινό σινεμά «Το Μπλόκο» στον Άγιο Νικόλαο

Πολιτισμός
Θερινό σινεμά «Το Μπλόκο» στον Άγιο Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Τρίτη,09 Αυγ 2022, 21:30
Στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Χριστίνα», στον Άγιο Νικόλαο
Η δημιουργία του θεωρητικού του κινηματογράφου και συγγραφέα Άδωνη Κύρου

«Το Μπλόκο», η δημιουργία του θεωρητικού του κινηματογράφου και συγγραφέα Άδωνη Κύρου, που αναπαριστά το μπλόκο της Κοκινιάς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944, προβάλλεται σήμερα Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 9:30 το βράδυ, στον θερινό δημοτικό κινηματογράφο «Χριστίνα», στον Άγιο Νικόλαο.

Πρωταγωνιστούν οι Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Γιάννης Φέρτης, Ζωρζ Σαρρή και Ξένια Καλογεροπούλου, ενώ η μουσική της ταινίας είναι του Μίκη Θεοδωράκη.

Υπόθεση: Ο Κοσμάς, ένας μαυραγορίτης, παντρεύεται την κοπέλα που αγαπά. Τη βραδιά του γάμου του γίνεται το μπλόκο και εκείνος είναι υποχρεωμένος να διαλέξει: ή να γίνει προδότης ή να πληρώσει με τη ζωή του, καθώς οι Γερμανοί τον πιέζουν να καταδώσει τους αντιστασιακούς. Την επόμενη μέρα, ο Κοσμάς, φορώντας μαύρη κουκούλα, υποδεικνύει με το δάχτυλο τους αγωνιστές που έχουν συγκεντρωθεί διά της βίας στην κεντρική πλατεία της συνοικίας...

Η ιστορία αναφέρεται στον μπλόκο της Κοκκινιάς, όπου εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 78 αγωνιστές της Αντίστασης με τη συνεργασία των Ταγμάτων Ασφαλείας και ομάδας κουκουλοφόρων καταδοτών.

Βιωματική ταινία, με γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, με ερασιτέχνες ηθοποιούς - οι απλοί άνθρωποι της Κοκκινιάς συμμετείχαν σαν κομπάρσοι - ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές συμμετείχαν συντροφικά και αμισθί. Θίγει όχι μόνο το ζήτημα της Αντίστασης, αλλά και το θέμα-ταμπού της συνεργασίας Ελλήνων με γερμανικές δυνάμεις κατοχής και είναι η μοναδική που παρουσιάζει τους κουκουλοφόρους συνεργάτες των ναζί.

 (φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News