Μουσική perfomance στο ενετικό φρούριο του Κούλε - Μια παράσταση για την προσφυγιά

Πολιτισμός
Μουσική perfomance στο ενετικό φρούριο του Κούλε - Μια παράσταση για την προσφυγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Κυριακή,07 Αυγ 2022, 20:15
Στο φρούριο Κούλες, στο Ηράκλειο
Πρόσφυγες τού τότε και πρόσφυγες τού τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, ζωντανή μουσική, προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα έρχονται στο φως για να διηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που συνδέει και εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι και σήμερα...

Μια μουσική performance για τη μνήμη του μέλλοντος θα λάβει χώρα την Κυριακή 7 Αυγούστου, και τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στο φρούριο Κούλες του Ηρακλείου, στις 8:15 το βράδυ.

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Εταιρεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών “Behold” συμμετέχει στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», διερευνώντας σκηνικά την επίδραση του ιστορικού αυτού γεγονότος και των πληθυσμιακών ανταλλαγών που το ακολούθησαν στις καθημερινές ζωές των κατοίκων της Κρήτης - και πιο συγκεκριμένα του Ηρακλείου.

Η παράσταση αφορμάται από εικόνες άφιξης και υποδοχής, αποχωρισμού και εγκατάλειψης στο κομβικό σημείο ενός λιμανιού, ενός φρουρίου που μπορεί να γίνει φυλακή αλλά και καταφύγιο. Ένα κατώφλι, ένα ακόμη σύνορο που διαχωρίζει αλλά και ενώνει - όπως όλα τα σύνορα - το εδώ και το εκεί, το οικείο και το ξένο, το τώρα και το τότε. Τα λιμάνια, σημεία μεταιχμιακά για ανθρώπους σε αναζήτηση καταφυγίου, ορμητηρίου, διαφυγής, ταυτότητας, πατρίδας...

Ένας Χορός σύγχρονων ανθρώπων «παγιδεύεται» επί σκηνής στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να βρει τα δικά του βήματα σε μια πορεία που ακολουθεί τα ίχνη της κοινής αεικίνητης ανθρώπινης εμπειρίας, σε έναν κατεξοχήν χώρο μνήμης όπως αυτός του ενετικού φρουρίου του Κούλε.

Πρόσφυγες τού τότε και πρόσφυγες τού τώρα, απόγονοι προσφύγων και ντόπιοι που τους υποδέχτηκαν, έγγραφα, δημοσιεύσεις, λογοτεχνικά αποσπάσματα, ποιήματα, τραγούδια, ζωντανή μουσική, προσωπικές μαρτυρίες και βιώματα έρχονται στο φως για να διηγηθούν στους θεατές μια ιστορία που συνδέει και εμπλέκει λαούς και πολιτισμούς μέχρι και σήμερα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου-Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Εθελοντισμού.

Συντελεστές

Η σκηνοθεσία-δραματουργία είναι της Ρίας Μεντηλίδου, ο σχεδιασμός του φωτισμού και η διαμόρφωση του σκηνικού χώρου είναι της Ελένης Χούμου, και η ενορχήστρωση-μουσική επιμέλεια του Μανόλη Μανουσάκη. Βοηθός σκηνοθέτη και παραγωγής είναι η Στέλλα Κουφάκη.

Ηθοποιοί επί σκηνής: Αλίκη Ατσαλάκη, Θοδωρής Θεοδωρίδης, Ίριδα Μπάμη, Ευτυχία Τσουκαλά και Χρυσούλα Φλαμπούτογλου.

Μουσικοί επί σκηνής: Μανόλης Μανουσάκης (λαούτο κρητικό, λαούτο στεριανό, τραγούδι), Δημήτρης Παππάς (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι) και Σταύρος Μαραγκουδάκης (λύρα κρητική, λυράκι, λαούτο κρητικό, τραγούδι). Φωνητική διδασκαλία τραγουδιών: Μαρία Κώτη. Σχεδιασμός αφίσας/προγράμματος: Ευτυχία Τσουκαλά. Φωτογραφίες: Στέλιος Παπαρδέλας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News