Η θεατρική παράσταση «Αντιπεπονθός - Η κρητική βεντέτα» κάνει περιοδεία σε όλο το νησί

Πολιτισμός
Η θεατρική παράσταση «Αντιπεπονθός - Η κρητική βεντέτα» κάνει περιοδεία σε όλο το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεατρική Παράσταση
Τρίτη,09 Αυγ 2022, 20:30
Στον αίθριο χώρο των Δικαστηρίων Χανίων
Η παράσταση βασίζεται σε ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο με αφορμή καταγεγραμμένες ιστορίες βεντέτας της Κρήτης, σε συνδυασμό με ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία του φαινομένου

Τη θεατρική παράσταση «Αντιπεπονθός - Η κρητική βεντέτα» θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης σε όλο το νησί. Η παράσταση «ανεβαίνει» στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά 2022» του Δήμου Χανίων και της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και παρουσιάζεται με την υποστήριξη των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.

Η παράσταση βασίζεται σε ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο με αφορμή καταγεγραμμένες ιστορίες βεντέτας της Κρήτης, σε συνδυασμό με ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία του φαινομένου. Οι χώροι παρουσίασης είναι δημόσιοι, κρίσιμοι και συμβολικοί. Στα Χανιά, το έργο θα παρουσιαστεί στον αίθριο χώρο των Δικαστηρίων Χανίων, στο Ρέθυμνο στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Ηράκλειο στο αίθριο της Λότζιας και στη Νεάπολη Λασιθίου στην πλατεία Δικαστηρίων.

Τέσσερις ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής γίνονται πρόσωπα-αγγελιαφόροι των ιστοριών και ταυτόχρονα ένορκοι, θύματα και θύτες. Χορεύουν, τρώνε και τραγουδούν ως μία ύστατη τιμή για όσους χάθηκαν.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση, «η βεντέτα είναι ένας άγραφος νόμος, μια σκιά που ριζώνει και διαιωνίζεται. Άνθρωποι με διαφορετικές αξιακές αρχές προσπαθούν να απονείμουν δικαιοσύνη μέσα από την αυτοδικία».

Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει ο Παντελής Δεντάκης με συνεργάτιδα σκηνοθέτη τη Μαριλένα Κατρανίδου.

Τα πρωτότυπα κείμενα είναι της Νεφέλης Μαϊστράλη, η σκηνογραφία της Ξανθής Κόντου και η επιμέλεια φωτισμού του Γιάννη Λύκου. Μουσικός επί σκηνής είναι ο Μάνος Μαλαξιανάκης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάνος Στεφανάκης και Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά στις 9, 10 και 11 Αυγούστου, στο Ρέθυμνο 12 και 13 Αυγούστου, στο Ηράκλειο 17 και 18 Αυγούστου και στη Νεάπολη Λασιθίου στις 19 Αυγούστου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News