Η έκθεση ζωγραφικής «Επιφάνεια» κάνει εγκαίνια απόψε στο Αβδού

Πολιτισμός
Η έκθεση ζωγραφικής «Επιφάνεια» κάνει εγκαίνια απόψε στο Αβδού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση
Τετάρτη,03 Αυγ 2022, 19:00
Εγκαίνια στο Αβδού
Μια έκθεση για την Γαία (μεγάλη μητέρα) και τους βλαστικούς θεούς

Θεματική έκθεση ζωγραφικής της Καδιανής Βελιγραντάκη, με τίτλο «Επιφάνεια», στο χωριό Αβδού, από σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου έως τις 18 Αυγούστου και ώρες 6-9 μ.μ., μια έκθεση για την Γαία (μεγάλη μητέρα) και τους βλαστικούς θεούς.

Αποτελείται από μία σειρά 50 εικαστικών έργων περίπου, δουλεμένα με την τεχνική του λαδιού σε καμβά και της ακουαρέλας σε χαρτί, που από τη μία ,αναδεικνύουν την χαμένη σύνδεση με τη Γη και τις παραδόσεις και από την άλλη, προσελκύουν με την ζωντανή έκφραση των προσώπων και των μορφών, την επανασύνδεση με το φυσικό μας στοιχείο και περιβάλλον.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από μία σειρά εκδηλώσεων που ενισχύουν την γνώση μας για τον τόπο, την συναίσθηση της εποχής που η γαία έχαιρε εκτίμησης και λατρευόταν στη θεϊκή της διάσταση μέσα από τον ετήσιο κύκλο της καλλιέργειας και σποράς της Γης (φθινόπωρο, γέννηση- χειμώνας), το μεγάλωμα των καρπών-δημητριακών (άνοιξη) και τέλος τη συγκομιδή και θερισμό (καλοκαίρι, θάνατος –τέλος σοδειάς).

Πολύ πριν το 12θεο στη μινωική Κρήτη, από τη Μεγάλη Μητέρα προήλθαν οι βλαστικοί θεοί. Ο Κρηταγενής Δίας (Γιούχτας), ο Ερμής ο Κραναίος (φαράγγι Πατσού-Αμάρι), ο Κεδρίτης (Κάτω Σύμη, Λατώ), ο Απόλλωνας ο Στυρακίτης (Ελεύθερνα, Ταλλαία όρη) που «θυσιάζονταν» για τη μητέρα τους καθώς γεννιόντουσαν και πέθαιναν κατά τη ροή του φυσικού κύκλου και σύμφωνα με τις ισημερίες.

Σκοπός της έκθεσης για την Γαία και των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η προσέγγιση της γνώσης για την Γη και το περιβάλλον  της Κρήτης και όχι μόνο. Ένας τόπος με βαθιά πνευματική- πολιτιστική ταυτότητα και παρελθόν που οι σύγχρονες γενιές αγνοούν. Η έκθεση αυτή προσβλέπει όχι μόνο στην αναμορφωτική εμπειρία του θεατή αλλά και τη συναισθηματική προσέγγιση γύρω από τη φύση και το σεβασμό που πρέπει να της αποδοθεί.

Η έκθεση ζωγραφικής Επιφάνια συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Χερσονήσου και τον πολιτιστικό σύλλογο Αβδού.

Η πρώτη προβολή της έκθεσης Επιφάνια πραγματοποιήθηκε το διάστημα 5/4 – 8/9/2019 σε Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία και Ρέθυμνο με τη συνδιοργάνωση της Αντιπεριφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και Χανίων, των Δήμων Χανίων, Σητείας, Ρεθύμνου.

Επιφάνια, ως η θέαση του θεού στη Γη και την υλική ζωή. Τίτλος παρμένος από «τα Επιφάνια», το γνωστό ποίημα του Γιώργου Σεφέρη.

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

Τετάρτη 3 Αυγούστου: 7:00μ.μ. : Εγκαίνια

                   8:30μ.μ.: Ομιλία του Κώστα Φυσαράκη για την έκθεση Επιφάνια

                   9.00μ.μ.: Πνευστοί ήχοι της Αρχέγονης Κρήτης με τον Δαμιανό Βασιλάκη

Πέμπτη 4 Αυγούστου: 11.00 π.μ.:

Ο μύθος της Ευρώπης διασκευασμένος για παιδιά από τη

Βίκυ Χατζοπούλου.

Θα ακολουθήσει εικαστικός πειραματισμός με τη συμμετοχή των παιδιών

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News