Platanus Trail: Οι ομορφιές της Κρήτης μέσα από έναν ορεινό αγώνα τρεξίματος

Κρήτη
Platanus Trail: Οι ομορφιές της Κρήτης μέσα από έναν ορεινό αγώνα τρεξίματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδηλώσεις
Κυριακή,12 Ιουν 2022, 07:30
χωριό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου
Οι αγώνες της διοργάνωσης “Platanus Trail” έχουν εκκίνηση και τερματισμό το γραφικό και παραδοσιακό χωριό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν μια περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς

H Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Χερσονήσου (Κ.Ε.Δ.Χ.) και το Αθλητικό Σωματείο «Χοχλιός team», διοργανώνουν τους πρώτους ορεινούς αγώνες τρεξίματος “Platanus Trail” την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022, με την υποστήριξη του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου και υπό την αιγίδα του Δήμου Χερσονήσου.

Οι αγώνες της διοργάνωσης “Platanus Trail” έχουν εκκίνηση και τερματισμό το γραφικό και παραδοσιακό χωριό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν μια περιοχή ξεχωριστής ομορφιάς, που εκτείνεται στις παρυφές του όρους Σελένα, σύνορο των Δήμων Χερσονήσου και Οροπεδίου Λασιθίου, με τη μεγάλη διαδρομή να διέρχεται και από τους δύο Δήμους.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει 3 διαδρομές:

  • Kids fun race - 1000 μέτρα για παιδιά
  • Intro Speed Trail - 12 χιλιόμετρα με 550 μέτρα +/- υψομετρικής διαφοράς για αρχάριους ή όσους επιθυμούν μικρότερη απόσταση με 8 χλμ. μονοπάτι (9:30 π.μ.)
  • Rocky Trail - 25 χιλιόμετρα με 1500 μέτρα +/- για έμπειρους δρομείς ορεινού τρεξίματος με 17 χιλιόμετρα μονοπάτι (7:30 π.μ.)

Η επιλογή του χωριού Κράσι ως έδρα της διοργάνωσης των παραπάνω αγώνων μόνο τυχαία δεν είναι. Από τον Νίκο Καζαντζάκη που παραθέριζε κάτω από την σκιά του υπεραιωνόβιου πλατάνου ηλικίας 2400 ετών, έως το Αζιλακόδασος και τις κορυφές Σελένα και Καρφί που κόβουν την ανάσα και αναδεικνύουν το αυθεντικό ορεινό πεδίο του νησιού μας.

Η διοργάνωση αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη μοναδικών φυσικών τοπίων προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, στην ανάδειξη και βελτίωση των μονοπατιών που υπάρχουν από τους αρχαίους χρόνους, στην προώθηση του ορεινού τρεξίματος και γενικότερα στη διάδοση του αθλητικού πνεύματος. Ο πιο ιδιαίτερος όμως σκοπός της, είναι η εναντίωση στην επικείμενη απειλή από εταιρίες που επιθυμούν να γεμίσουν με «αιολικούς γίγαντες» - ανεμογεννήτριες - τα επιβλητικά βουνά της Δίκτης.

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.ideanroutes.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα στο τηλέφωνο: 6945863051 και ηλεκτρονικά στο: [email protected].

Για απευθείας εγγραφές πατήστε ΕΔΩ!

Για γενικές πληροφορίες που αφορούν την διοργάνωση πατήστε ΕΔΩ!

Για πληροφορίες του χωριού Κράσι πατήστε ΕΔΩ!

Τα καλύτερα σημεία των διαδρομών

Εκτός από το ιστορικό και γραφικό χωριό Κράσι, οι 2 ορεινές διαδρομές είναι σχεδιασμένες για να αναδείξουν προς τους αθλητές τα περισσότερα από τα ξεχωριστά μέρη που περιέχει ο ορεινός όγκος της Δίκτης.

  • Αζιλακόδασος – καταπράσινο δάσος γεμάτο σπάνια είδη αζιλάκων – πεύκων –βελανιδιάς. Το εσωτερικό του είναι σαν λαβύρινθος από την πυκνότητα των δέντρων και οι αθλητές τρέχουν υπό την σκιά τους. Είναι ένα πανέμορφο δάσος από αζίλακες ή αριές, δηλαδή πρίνους του γένους Quercusilex. Οι πρίνοι αυτοί είναι σπάνιοι και απαντώνται μόνο σε λίγες ακόμη περιοχές της Κρήτης και σε κάποια νησάκια του Αιγαίου, όπως η Ικαρία. Τα ανθεκτικά αυτά δέντρα είναι ψηλά (10-15μ.) και φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Αζιλακόδασος είναι η υπερβόσκηση από κατσίκια, που καταστρέφουν τους βλαστούς. Άλλωστε αυτή είναι πλέον και η μεγαλύτερη πληγή της Κρήτης, που ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά για τα γυμνά βουνά του νησιού.
  • Κορυφογραμμή – ανάβαση προς Σελένα – Σελένα. Το όρος Σελένα είναι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής και φτάνει τα 1559 μέτρα υψόμετρο. Οι αθλητές της μεγάλης διαδρομής κινούνται σε σημείο όπου στα αριστερά τους έχουν πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα προς Μάλια, Χερσόνησο, Ηράκλειο, Ψηλορείτη, Σίσι , μέχρι και το νησί της Σαντορίνης σε καθαρή μέρα, ενώ από τα δεξιά του βρίσκεται απλωμένο το οροπέδιο Λασιθίου, η οροσειρά της Δίκτης. Λέγεται πως η ονομασία της Σελένας προέρχεται από τη Σελήνη. Στην κορυφή διακρίνονται ερείπια μικρού κτίσματος που αν και μοιάζει με μάντρα ζώων, δεν είναι. Πρόκειται για πολυβολείο και σημείο επιτήρησης του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα όπως διηγούνται οι ντόπιοι για να φθάσουν οι Γερμανοί ως εκεί είχαν υποχρεώσει τους κατοίκους της περιοχής σε καταναγκαστικά έργα για να ανοίξουν δρόμο και να μπορούν να μεταφέρουν τα πολεμοφόδια τους. Το βουνό είναι «γυμνό» δεν προσφέρει κανενός είδους σκιά, οπότε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψην το καλοκαίρι. Επίσης όταν φυσάει με μέτρια ένταση ο άνεμος στα χαμηλά η ισχύς πολλαπλασιάζεται κατά την ανάβαση στη Σελένα και αποτελεί εμπόδιο.
  • Κορυφή Καρφί. Το Καρφί είναι κορυφή όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη από Μινωικό Ιερό Κορυφής όπως λέγονταν τα υπαίθρια ιερά πάνω στις κορυφές του νησιού όπου ανέβαιναν οι Μινωίτες προσκυνητές για να αποθέσουν αφιερώματα στους θεούς τους, τα οποία απαντώνται συχνά στα βουνά της Ανατολικής Κρήτης. Δίπλα σε αυτόν τον άνυδρο και αφιλόξενο τόπο, αρκετοί Μινωίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μετά την κάθοδο των Δωριέων στο νησί για να συνεχίσουν την ζωή τους με τις Μινωικές τους παραδόσεις (1200πΧ). Έτσι, έκτισαν ένα μικρό οικισμό στις βορειοανατολικές παρυφές του Καρφιού, σε σημείο που προστατεύεται από τον αέρα.
  • Οροπέδιο Νήσιμος.  Έχει πάρα πολύ γόνιμο έδαφος στο οποίο καλλιεργούνται σιτηρά και δημιουργεί εντυπωσιακή αντίθεση με τις εντελώς πετρώδεις και γυμνές γύρω πλαγιές. Στην αρχή του μονοπατιού για το Καρφί συναντάμε την πηγή νερού του Αστοιβιδερού («αστοιβιδερος» είναι ο τόπος που έχει πολλές αστοιβίδες, τυπικός θάμνος των κρητικών φρυγανότοπων), από όπου έπαιρνε νερό όλο το οροπέδιο για πότισμα καλλιεργειών και ζώων. Το νερό του αστοιβιδερού θεωρείται από πολλούς σαν το πιο γευστικό όλης της περιφέρειας του Οροπεδίου Λασιθίου. Ο Νήσιμος είναι διαφορετικός σε κάθε εποχή του χρόνου και αλλάζει εντελώς πρόσωπο. Το χειμώνα είναι σκεπασμένος με χιόνι, την άνοιξη γεμίζει με παπαρούνες και άλλα λουλούδια. Το ξερό καλοκαίρι παίρνει ένα γήινο καφέ χρώμα, ενώ το φθινόπωρο τα φύλλα από τα σφεντάμια που αλλάζουν χρώμα πριν πέσουν στη γη γεμίζουν με χρώματα τις γύρω πλαγιές.
  • Οροπέδιο Λασιθίου: Το ειδυλλιακό Οροπέδιο Λασιθίου, η γενέτειρα του θεού Δία, βρίσκεται σε μια ήρεμη και πολύ εύφορη περιοχή που περιτριγυρίζεται από τα άγρια ψηλά βουνά της Δίκτης και αρκετά μικρότερα οροπέδια. Το υψόμετρο του κάμπου κυμαίνεται από 800μ έως 850μ, γεγονός που το κάνει από τις λίγες νησιωτικές κατοικημένες περιοχές της Μεσογείου σε τόσο ψηλό υψόμετρο. Γενικότερα στόχος της διοργάνωσης είναι να αναδείξει τα παραπάνω προστατευόμενα μέρη και ενταγμένα στο πρόγραμμα NATURA 2000, μέσω της προώθησης του αθλήματος trail running , να προστατεύσει από τις επικείμενες απειλές «ανάπτυξης» αιολικών πάρκων., αλλά και να ωθήσει τον κόσμο προς το φυσικό περιβάλλον.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News