Ο κομβικός ρόλος της Κρήτης για την ενεργειακή κάλυψη όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης, καθώς επίσης και οι μεγάλες προκλήσεις αλλά και τα “αγκάθια” που ορθώνονται τα προσεχή χρόνια για το νησί μας στο ενεργειακό μέτωπο, με σημείο αναφοράς φυσικά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, θα βρεθούν στο επίκεντρο του προσεχούς διήμερου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου.
Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Cretan Energy Conference υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, θα λάβει χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο (στο ξενοδοχείο “Ατλαντίς”) και στις 7 Σεπτεμβρίου στα Χανιά (στα κεντρικά γραφεία των ΑΝΕΚ LINES), με χορηγό την “KΡHTH TV” και με κεντρικό συντονιστή τον διευθυντή ειδήσεών της, Γιώργο Σαχίνη.
Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων και διακεκριμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό θα “φωτίσουν” κρίσιμες πτυχές γύρω από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Κρήτη στην ενεργειακή, γεωστρατηγική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου.
Το 4ο κατά σειρά Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο, που θα φιλοξενηθεί σε Ηράκλειο και Χανιά το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου, θα λάβει χώρα εν μέσω γενικής κινητικότητας, εξελίξεων και διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.
Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε στην Αθήνα την κοινή υπουργική διάσκεψη με τη συμμετοχή Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, που έστειλε νέο μήνυμα στήριξης των ελληνικών και κυπριακών θέσεων στο ενεργειακό μέτωπο και επέκτασης της τετραμερούς ενεργειακής συμμαχίας και σε θέματα ασφάλειας.
Ουσιαστικά η τετραμερής διάσκεψη έστειλε ένα μήνυμα σύμπλευσης Αμερικανών και Ισραηλινών με Ελλάδα και Κύπρο, με προφανή βασικό αποδέκτη την Τουρκία, που από την πλευρά της κλιμακώνει αυτόν τον καιρό ακόμα περισσότερο τις προκλητικές, “ακροβατικές” ενέργειές της στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, με σημείο αναφοράς την έναρξη νέων παράνομων γεωτρήσεων ανοιχτά της Καρπασίας.
Το διήμερο συνέδριο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που βρισκόμαστε εν αναμονή της κύρωσης των συμβάσεων παραχώρησης για τα κρητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Όπως έχουμε γράψει, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της πρόσφατης συνάντησής του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον, γνωστοποίησε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έρθουν προς κύρωση στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και υδρογονανθράκων για τα δύο μεγάλα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Οι συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ισχυρής κοινοπραξίας που συνθέτουν ο αμερικανικός κολοσσός ExxonΜobil, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια υπογράφτηκαν στα τέλη Ιουνίου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα. Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών της κοινοπραξίας με την παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Κανονικά οι συμβάσεις ήταν να κυρωθούν από το Κοινοβούλιο μέσα στο καλοκαίρι. Προφανώς λόγω εθνικών εκλογών υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Και έτσι, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας, οι συμβάσεις παραχώρησης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα κυρωθούν μέσα στον ερχόμενο μήνα.
«Αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα»
Το δικό του μήνυμα ενόψει του 4ου Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου στέλνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Upstream κ. Ιωάννης Γρηγορίου, ο οποίος αναφέρει: «Η στρατηγική ανάπτυξης της ΕΛ.ΠΕ. στην έρευνα υδρογονανθράκων επικεντρώνεται στην Ελλάδα με την απόκτηση δικαιωμάτων σε 10 περιοχές στη Δ. Ελλάδα, με εταίρους τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες ExxonMobil, Total, Repsol και Edison. Οι πρόσφατες γεωλογικές μελέτες της ΕΛ.ΠΕ., σε συνδυασμό με τις σημαντικές ανακαλύψεις στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργούν ένα ενθαρρυντικό υπόβαθρο και αισιοδοξία για τις έρευνες στην Ελλάδα. Ήδη έχουν αρχίσει οι έρευνες στον Πατραϊκό, όπου σχεδιάζεται η πρώτη γεώτρηση για να ερευνήσει στις αρχές 2020 ένα γεωλογικό στόχο της τάξεως των 140 εκατ. βαρελιών πετρελαίου.
Διεξάγονται με επιτυχία περιβαλλοντικές μελέτες και γεωλογικές και γεωφυσικές εργασίες σε Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο και στο block 2 δυτικά της Κέρκυρας. Παράλληλα, οι εταιρείες αδημονούν για την κύρωση στη Βουλή των Συμβάσεων Μίσθωσης σε 4 νέες περιοχές στο Ιόνιο πέλαγος και στην Κρήτη, για να ξεκινήσουν άμεσα τις ερευνητικές εργασίες.
Τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα αυτών των ερευνών, πέραν της ιδιαίτερα σημαντικής συμβολής στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, σε συνδυασμό με τις ανακαλύψεις στην Κύπρο, θα δημιουργήσουν νέα γεωπολιτική δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και θα διευκολύνουν σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού και την ενεργειακή αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση προς την κοινωνία, αλλά και επιταγή της αυστηρής υπάρχουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας η απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος των μοναδικών θαλασσών και βουνών μας. Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, σε συνύπαρξη την αγροτική οικονομία, την αλιεία και τον τουρισμό, έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι είναι εφικτή στη χώρα, ενώ η προσδοκώμενη συνεισφορά του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα υλοποιεί τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους της κλιματικής αλλαγής για το 2030-2050».