Η ελιά αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες στην Κρήτη και το Κρητικό ελαιόλαδο ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.
Γι’ αυτό το λόγο, ο εορτασμός της οφείλει να γίνει με κάθε… τιμή και όλοι να ενημερωθούν για όσα μπορεί να προσφέρει το δέντρο στον άνθρωπο.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς 2018 που διοργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και τοπικούς φορείς Εστίασης, δύο εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και θα έχουν σαν θεματική τον ελαιοτουρισμό και την ορθή χρήση του ελαιόλαδο.
Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 9:00 π.μ. στα Χανιά και συγκεκριμένα στις αίθουσες και εγκαταστάσεις ΜΑΙΧ, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα «Ορθή χρήση ελαιόλαδου στην εστίαση».
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
09.20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας
Δρ. Νικ. Μιχελάκης -Δ/ντης ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00: Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές και υγιεινές αλλοιώσεις.
Μιχελινάκης Μανόλης Χημικός Πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου
10.20: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.
Νικ. Μιχελακης. Δρ. Γεωπόνος Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
10.40: Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.
Μανόλης Παπουτσάκης Chef, Υπ. Δρ. Φιλοσοφίας
Κριτής MasterChef junior
11.00: Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα.
Γιάννης Τσιβουράκης Chef Ξενοδ. ΜΙΝΩΑ
11.20: Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης
Γιάννης Αποστολάκης Αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ
11.40: Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου Ψιχούλη Ελένη, Δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια,
Κριτής MasterChef junior
12.00: Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία
Γερμανάκη Ελευθερία. Τεχ. Γεωπόνος Επικεφαλής Ομάδας
Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθυμνου»
12.20: Βραβεύσεις Ελαιοτριβείων στην διάθεση του Ελαιόλαδου
Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες
12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα
13.00: Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων.
Μπαρμποπούλου Ελ. Παπαμανολιουδάκη Αναστ.
Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιας Χανίων.
13.40: Έκθεση συσκευασιών ελαιολαδου για την εστίαση
14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
15.00: Λήξη εκδήλωσης
Εκδήλωση στο Ρέθυμνο
Όμως, την ελιά θα τη γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα και μέσα από μία δεύτερη ημερίδα με τίτλο «Προώθηση Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη».
Η ημερίδα αυτή θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο και ώρα 9:00 π.μ. στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace στα Μυσίρια.
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ:
«Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη»
9.15: Καλωσόρισμα από Οργανωτική Επιτροπή
Δρ. Νικ. Μιχελάκης – Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ: Αρναουτάκης- Μαρινάκης- Μπαουράκης
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00 Αρχαιολογικά αξιοθέατα για την Ελια και το Λαδι στην Κρήτη.
Α. Βασιλάκης Δρ. Αρχαιολόγος, Κ. Γιαπιτζόγλου Αρχαιολόγος
10.20: Η διατροφή στην Προϊστορική και Μινωική Κρητη.
Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες
Ανάγια Σαρπάκη –Δρ. Αρχαιολόγος -Αρχαιοβοτανολόγος
10.40: Ελαιο-Τουρισμός. Μια νέα δυναμική του Τουρισμού στην Κρήτη
ΕλαιοΜουσεία, Μνημειακά ελαιόδεντρα και Επισκέψιμα Ελαιουργεία
Νικ. Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος - Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ
11.00: Ο ρόλος του ελαιολάδου στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.
Γ. Πελεκανάκης- Πρόεδρος Δ/ντων Ξενοδοχείων Ελλάδας
11.20: Το ελαιόλαδο στην διατροφή των τουριστών.
Γεωρ. Φραγκιαδάκης Δ/ντης ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης
11.40: Απονομή Βραβεύσεων για δράσεις ελαιοτουρισμού
Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες (03΄ανα περίπτωση)
12.00: Συζήτηση-Συμπεράσματα
12.40: Δράσεις ενημέρωσης τουριστών στα Ξενοδοχεία.
Περίπτωση Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
Γιώργος Περαντωνάκης, Διευθυντής Grecotel Creta Palace
13.30: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων
Προσφορά Ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace
14.30: Λήξη εκδήλωσης
Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς 2018
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας όρισε για το έτος 2018 το διάστημα 1 Οκτ.-31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα προέκρινε και έθεσε υπό την αιγίδα του την πρόταση εκδηλώσεων που υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ, το Ινστιτούτο Ελιάς.
Η πρόταση αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνει δυο εκδηλώσεις. Η μια από αυτές θα αφορά την «Ορθή χρήση του ελαιολάδου στην εστίαση» και θα γίνει στις 17-10-2018 στο ΜΑΙΧ στα Χανιά και η άλλη την «Προώθηση του Ελαιοτουρισμου στην Κρήτη» και θα γίνει στις 27-10-2018 στο Ξενοδ. Grecotel στο Ρέθυμνο.
Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία.
Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό ο όποιος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμου. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.
Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την από ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπιση του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών από καύσωνες και ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Απαιτούνται όμως ριζικές αλλαγές για αύξηση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στο επίπεδο της διάθεσης και η δημιουργία μεγάλων μονάδων τυποποίησης για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου.