ΕΛΜΕΠΑ

Διπλή διάκριση για το προϊόν BIOMORE της ομάδας του Εργαστηρίου Βιολογικών & Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΛΜΕΠΑ

Επιστήμη
Διπλή διάκριση για το προϊόν BIOMORE της ομάδας του Εργαστηρίου Βιολογικών & Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΛΜΕΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συγκεκριμένες βιοφαινόλες έχουν διπλή ωφέλιμη δράση τόσο στα φυτά που τις παράγουν, όσο και στον άνθρωπο που τις καταναλώνει

Διπλή διάκριση πέτυχε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιολογικών & Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών (ΕΒΒΕ), Τμήμα Γεωπονίας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), κατά τη διάρκεια του Bootcamp «Match & Develop a startup 5.0 Heraklion» για ερευνητικές ομάδες και startups επιχειρήσεις, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στα Βασιλικά Βουτών, στο Ηράκλειο.

Η ομάδα ΕΒΒΕ-ΕΛΜΕΠΑ, υπό την καθοδήγηση του Καθ. Φίλιππου Βερβερίδη και συνεργατών, κέρδισε το βραβείο της πρώτης επιλογής της επιτροπής με το υπό σύσταση προϊόν έρευνας με το όνομα BIOMORE και διπλή διάκριση: 1) την πρόκρισή της απευθείας στη Β’ Φάση του 15ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας που θα γίνει στο τέλος του 2024 και 2) την πρόσκληση από τη Bayer Ελλάς για να παρουσιάσει το BIOMORE σε στελέχη της μητρικής πολυεθνικής εταιρείας.

Η ιδέα που βραβεύτηκε στηρίζεται στην καινοτόμο βιοτεχνολογική παραγωγή φυτικών βιοδραστικών ενώσεων που οδήγησε στη δημιουργία του BIOMORE για την αξιοποίησή του αρχικά στη βιομηχανία της φυτοπροστασίας. Η βιοτεχνολογική παραγωγή του BIOMORE στηρίζεται στην κατασκευή κατάλληλα μεταβολικά τροποποιημένων μικροβιακών στελεχών ώστε να παράγουν από φθηνές πρόδρομες ουσίες, σημαντικές οικονομικά βιοφαινολικές ενώσεις φυτικής προέλευσης. Οι συγκεκριμένες βιοφαινόλες έχουν διπλή ωφέλιμη δράση τόσο στα φυτά που τις παράγουν, όσο και στον άνθρωπο που τις καταναλώνει.

Πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα της ομάδας του Εργαστηρίου Βιολογικών & Βιοτεχνολογικών Εφαρμογών έχουν αναδείξει την περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης των βιοδραστικών αυτών ουσιών στην προστασία καλλιεργειών από φυτοπαθογόνους μικροοργανισμούς. Οι ανακαλύψεις αυτές οδήγησαν στη δημιουργία του εμπορικού σκευάσματος BIOMORE μετά τον καθαρισμό του εν λόγω βιοτεχνολογικού προϊόντος που έγινε με πράσινες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Η εφαρμογή αυτή στο χώρο της επιστήμης της Φυτοπαθολογίας βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (patent pending). 
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News