Επίθεμα τεχνητής νοημοσύνης
Φωτ. Jun Chen Lab/UCLA

Επίθεμα τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει ομιλία χωρίς τη χρήση φωνητικών χορδών

Επιστήμη
Επίθεμα τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει ομιλία χωρίς τη χρήση φωνητικών χορδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια φωτογραφία του επιθέματος - Μετατρέπει τις κινήσεις των μυών του λαιμού σε... φωνή

Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας σε πολλούς τομείς και η δημιουργία ολόενα και πιο μικρών σε μέγεθος αλλά και προσαρμοζόμενων σε διάφορα υλικά προηγμένων ηλεκτρονικών συστημάτων έχουν οδηγήσει στη συνεχή δημιουργία επιθεμάτων που παρέχουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες κυρίως στον ιατρικό τομέα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει ένα μαλακό επίθεμα που μπορεί να μετατρέπει τις κινήσεις των μυών του λαιμού σε ομιλία χωρίς να χρειάζεται η χρήση των φωνητικών χορδών. Το επίθεμα λειτουργεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και πιο συγκεκριμένα με τεχνολογία μηχανικής μάθησης που ήταν ο πιο επαναστατικός κλάδος της ΑΙ πριν την εμφάνιση της γενετικής νοημοσύνης.

Περίπου το 30% των ατόμων του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζουν τουλάχιστον μία διαταραχή της φωνής κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Παρά το γεγονός αυτό, οι υπάρχουσες λύσεις είναι είτε επεμβατικές είτε άβολες και υπάρχει η ανάγκη για την ανάπτυξη μιας φορητής, μη επεμβατικής ιατρικής συσκευής ικανής να βοηθήσει τους ασθενείς στην επικοινωνία.

Η ερευνητική ομάδα σχεδίασε ένα μαλακό μαγνητοελαστικό έμπλαστρο, το οποίο προσκολλάται στο λαιμό και αλλάζει σχήμα, καθώς κινούνται οι μύες του λαιμού που σχετίζονται με την ομιλία, χωρίς να χρειάζεται η λειτουργία των φωνητικών πτυχών. Η κίνηση του επιθέματος ανιχνεύει συγκεκριμένες μυικές κινήσεις και παράγει επίσης ενέργεια επιτρέποντας στη συσκευή να τροφοδοτείται μόνη της. Αυτές οι κινήσεις μετατρέπονται στη συνέχεια σε ηλεκτρικά σήματα και επεξεργάζονται από έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει λέξεις και να τις μεταφράζει σε σήματα ομιλίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με περαιτέρω ανάπτυξη και δοκιμές σε ασθενείς, η συσκευή θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με διαταραχές της φωνής να επικοινωνούν αποτελεσματικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News