Με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής συναντήθηκε χθες, Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, στην Αταλάντη, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Φθιώτιδα.
Στη συνάντηση τέθηκαν στο επίκεντρο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, με ιδιαίτερη αναφορά στο αυξημένο κόστος παραγωγής, στις συνέπειες των ζωονόσων, στις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές και στα αιτήματα των αγροτών για τη διασφάλιση του εισοδήματός τους.
Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνόδευαν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του κόμματος.
«Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη χειρότερη»
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, Χρήστος Λιγδής, αναφέρθηκε στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα, επισημαίνοντας ότι βασικό αίτημα των αγροτών είναι να μπορούν να παράγουν, να επιβιώνουν και να παραμένουν στον τόπο τους μαζί με τις οικογένειές τους.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο είναι σήμερα ακόμη δυσκολότερη, ενώ άσκησε κριτική στις κυβερνητικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι δεν δίνουν λύσεις στα βασικά αιτήματα των αγροτών.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα και για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κτηνοτροφικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «φάμπρικα διώξεων» σε βάρος αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση κατά της ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων.

Κουτσούμπας: «Ο αγώνας της αγροτιάς είναι δίκαιος»
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ελληνική αγροτιά, υποστηρίζοντας ότι δέχεται διαδοχικά πλήγματα εδώ και δεκαετίες, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
«Ο αγώνας της αγροτιάς είναι δίκαιος, για δίκαια αιτήματα, για τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας και δεν μπορεί να ποινικοποιείται», ανέφερε.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στην τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα στη Βουλή, με στόχο, όπως υποστηρίζει, να σταματήσουν οι διώξεις των αγροτών που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
«Πρέπει να είμαστε στο πλευρό των αγροτών, γιατί εργατιά, αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η συμμαχία εργαζομένων και αγροτών μπορεί να αποτελέσει βάση για την προώθηση των αιτημάτων τους.
Κριτική για το κόστος παραγωγής και τον ΕΛΓΑ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα στο υψηλό κόστος παραγωγής, αποδίδοντας ευθύνες, μεταξύ άλλων, στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και στους μεσάζοντες.
«Δεν μπορεί άλλο αυτή η κατάσταση να ζει η αγροτιά για να θησαυρίζει ο μεσάζοντας, ο μεγαλέμπορας, ο βιομήχανος, ο τραπεζίτης», ανέφερε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ελλείψεις στις υποδομές και επανέφερε τη θέση του ΚΚΕ για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να παρέχονται, όπως υποστηρίζει, αποζημιώσεις στο 100% για τις καταστροφές που υφίστανται οι αγρότες.
Αναφέρθηκε ακόμη στα φορολογικά βάρη που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιβαρύνουν τον αγροτικό κόσμο, ασκώντας παράλληλα κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές για τις επιδοτήσεις και τη φορολογία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική παραγωγή
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσίασε παράλληλα τις θέσεις του κόμματος για την αγροτική παραγωγή, όπως αυτές αναπτύχθηκαν και στην ομιλία του στη ΔΕΘ.
Όπως ανέφερε, οι αγρότες χρειάζονται εγγυημένες τιμές, χαμηλότερο κόστος παραγωγής και προστασία από φυσικές καταστροφές και ζωονόσους, αλλά και πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως η παιδεία, η υγεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός.
Στο πλαίσιο της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, έκανε λόγο για εθελοντικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία και ενίσχυση των παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών.
Κάλεσμα ενόψει των εκλογών
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, κατά την άποψή του, οι εκλογές από μόνες τους δεν αρκούν για την επίλυση των προβλημάτων.
Κάλεσε τους αγρότες να ενισχύσουν το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα διατηρεί σταθερές τις θέσεις του και δεν συμμετέχει, όπως είπε, σε πολιτικές μετατοπίσεις και συμμαχίες.
Παράλληλα, κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν τους αγώνες τους και να υπάρξει κοινή δράση «στους δρόμους του αγώνα» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη Λοκρίδα, τη Φθιώτιδα, τη Στερεά Ελλάδα και συνολικά τη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
