gerapetritis
INTIME

Γεραπετρίτης: Η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να ανακτήσει δυναμική και αξιοπιστία

Ελλάδα
Γεραπετρίτης: Η διεύρυνση της ΕΕ πρέπει να ανακτήσει δυναμική και αξιοπιστία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Βελιγράδι ο ΥΠΕΞ – Έμφαση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τα έργα συνδεσιμότητας και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας–Σερβίας

Η ανάγκη η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επανέλθει σε τροχιά δυναμικής και αξιοπιστίας υπογραμμίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό του.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι, ενόψει της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2027, η Αθήνα δεσμεύεται να δώσει προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, με στόχο τη διαμόρφωση απτών αποτελεσμάτων και προόδου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής, με βάση τις αρχές της αιρεσιμότητας, του κράτους δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Παράλληλα, υπενθύμισε τη σημασία της Διακήρυξης των Δελφών, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνει τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.

Στο πεδίο των διμερών σχέσεων Ελλάδας–Σερβίας, ο υπουργός έκανε λόγο για «άριστο επίπεδο συνεργασίας», επισημαίνοντας ότι η στρατηγική εταιρική σχέση από το 2019 έχει ενισχύσει σημαντικά τους δεσμούς των δύο χωρών. Η επικείμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στο Βελιγράδι, όπως είπε, αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική συνεργασία, σημειώνοντας ότι το διμερές εμπόριο έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλα έργα συνδεσιμότητας, όπως ο σιδηροδρομικός διάδρομος Θεσσαλονίκη–Σκόπια–Βελιγράδι, μπορούν να ενισχύσουν τον ρόλο της περιοχής ως ενεργειακής και εμπορικής πύλης προς την Κεντρική Ευρώπη.

Στον τομέα της ενέργειας, αναφέρθηκε στον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου και στις διασυνδέσεις Ελλάδας–Βουλγαρίας–Σερβίας, τονίζοντας τη σημασία τους για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών.

Για τα περιφερειακά ζητήματα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας για το Κόσοβο παραμένει αμετάβλητη, υποστηρίζοντας τον διάλογο Βελιγραδίου–Πρίστινας υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική παραμένει προσανατολισμένη στο διεθνές δίκαιο και ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News