konstantopoulou
INTIME

Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Το καθεστώς Μητσοτάκη πέφτει – Ο κόσμος συζητά πώς θα φύγετε»

Ελλάδα
Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: «Το καθεστώς Μητσοτάκη πέφτει – Ο κόσμος συζητά πώς θα φύγετε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Βουλή για το κράτος δικαίου, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρακράτος, σκάνδαλα και αυθαιρεσία, με αιχμές για Λαζαρίδη, Γεωργιάδη και περιστατικά προσαγωγών, προκαλώντας ένταση στην αίθουσα

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική συζήτηση για το κράτος δικαίου, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, να εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, θέτοντας ζητήματα θεσμικής λειτουργίας και πολιτικής ευθύνης.

Κατά την τοποθέτησή της, η κ. Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε ευθέως τη λειτουργία των θεσμών, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κράτος δικαίου όταν, όπως είπε, το κυβερνών κόμμα διατηρεί οικονομικές εκκρεμότητες με τραπεζικά ιδρύματα. Στο ίδιο πλαίσιο, έστρεψε τα πυρά της και προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή δηλώσεις του σχετικά με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, διερωτώμενη αν τέτοιες τοποθετήσεις συνάδουν με τις αρχές της θεσμικής τάξης.

Η ίδια άσκησε σκληρή κριτική και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας την ομιλία του ως μία από τις πλέον προβληματικές που έχουν ακουστεί στο Κοινοβούλιο. Υποστήριξε ότι η κυβερνητική αντίληψη για το κράτος δικαίου περιορίζεται σε δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ, όπως ανέφερε, αποφεύγεται η ουσιαστική συζήτηση για κρίσιμα θέματα δημοκρατίας και λογοδοσίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για ύπαρξη «βαθέος παρακράτους», αποδίδοντας ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε διεθνή ζητήματα, θέτοντας ερωτήματα για τη στάση της χώρας απέναντι σε εντάλματα για διεθνή εγκλήματα, όπως αυτό που αφορά τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και για τη θέση της κυβέρνησης έναντι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Στο πεδίο της εσωτερικής επικαιρότητας, η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε περιστατικό προσαγωγής τεσσάρων νεαρών γυναικών έξω από τη Βουλή, οι οποίες –όπως ανέφερε– κρατούσαν πανό διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στη στέγη. Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο, ενώ μία εξ αυτών φέρεται να δέχθηκε βία. Αντιπαρέβαλε το περιστατικό με την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε αντίστοιχη αστυνομική ανταπόκριση.

Επιπλέον, έθεσε ζητήματα που σχετίζονται με διορισμούς στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για πρακτικές ευνοιοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Λαζαρίδη, σημειώνοντας ότι η επιστροφή χρημάτων δεν επαρκεί και ότι απαιτούνται συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Η παρέμβασή της περιλάμβανε και αιχμές για τη στάση κυβερνητικών στελεχών απέναντι σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, τονίζοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Υψηλάντης, παρενέβη από τα έδρανα, με αναφορά στην Ντόρα Μπακογιάννη, προκαλώντας την αντίδραση της κ. Κωνσταντοπούλου. Αν και η αρχική του φράση δεν καταγράφηκε από τα μικρόφωνα, η ίδια την επανέφερε στη συζήτηση, ζητώντας από τον πρωθυπουργό –ο οποίος εισήλθε εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα– να τοποθετηθεί επί του ζητήματος.

Οι ομιλίες των αρχηγών στη Βουλή

 Μητσοτάκης: «Απαράδεκτη η υπονόμευση της ΕΥΠ – Η τοξικότητα χτυπά οικογένειες και πρόσωπα» - Η «έκρηξη» για τον Γ. Μυλωνάκη

► Ανδρουλάκης: «Μονόδρομος για να αναπνεύσει η Ελλάδα είναι να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη - ΕΥΠ και Predator πήγαιναν χέρι-χέρι»

► Φάμελλος: «Κύριε Μητσοτάκη είστε ένας εκβιαζόμενος και διαπλεκόμενος Πρωθυπουργός»

► Κυριάκος Βελόπουλος: «Ο πρωθυπουργός περιέγραψε μια άλλη χώρα – Κράτος δικαίου δεν υπάρχει»

► Κουτσούμπας: «Δεν θα γίνουμε ποτέ σαν τα μούτρα σας – Το κράτος δικαίου είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο»

► Πέτη Πέρκα: «Μπερδέψατε το κράτος πρόνοιας με το κράτος δικαίου – Το Σύνταγμα υπονομεύεται»

► Δημήτρης Νατσιός: «Είστε η ντροπή της πατρίδας – Μια μεγάλη μαύρη κηλίδα στην ιστορία της χώρας»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News