«Καίνε» τις τσέπες μας οι αυξήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα με τους εκπροσώπους φορεών και αγοράς να καταθέτουν τις προτάσεις τους στο Ράδιο 98.4.
Αύριο η συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων – Εμπόρων καυσίμων με τον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο με την επιβολή πλαφόν στο κέρδος να κρίνεται αναποτελεσματική αφού δεν περιλαμβάνει το σύνολο των μερών διακίνησης του καυσίμου.
Το κλείσιμο των πρατηρίων προτείνουν ήδη οι βενζινοπώλες σε Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Ροδόπη, Ρέθυμνο, λέει στο Ράδιο 98.4 ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Μαυράκης.
Ζημιογόνα για τις επιχειρήσεις η απόφαση του πλαφόν στο κέρδος των καυσίμων και μόνο για τα πρατήρια πάνω από το 50% της δύναμης τους, προσθέτει ο ίδιος.
Στο Ηράκλειο η μέση τιμή της 95ας σήμερα κυμαίνεται στο 1.98 ευρώ το λίτρο.
Στις ακριβότερες περιοχές με βάση τις τιμές του παρατηρητήριου τιμών Κυκλάδες, Λευκάδα, και Χανιά με την τιμή πάνω από τα 2 ευρώ.
Το πλαφόν δεν αναχαιτίζει την ακρίβεια εκτιμά η ΕΚΠΟΙΖΩ
«Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή ως προς την αποτελεσματικότητά τους, που αυτό είναι το ζητούμενο» δηλώνει η Πρόεδρος της Παναγιώτα Καλαποθαράκου στο Ράδιο 98.4.
Μιλά για μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα. Ζητά να εφαρμοστούν δομικές μεταρρυθμίσεις και ελεγκτικοί μηχανισμοί για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας, όπως η στοχευμένη μείωση ή και αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Επιφυλακτική και για την αποτελεσματικότητα της υπό σύσταση Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Ελέγχου Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, κι αν αυτή φέρει ουσιαστικές αλλαγές προς το καλύτερο.
Συγκεκριμένα, η κα Καλαποθαράκου επισημαίνει την περιορισμένη αποτελεσματικότητα των μέτρων, καθώς η ακρίβεια εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα ελληνικά νοικοκυριά, αν αναλογιστεί η Πολιτεία ότι το 2025 οι αυξήσεις στα προϊόντα έφθασαν στο 72%.
Αναφέρεται σε πρακτικές που υπονομεύουν τα μέτρα, καθώς επιχειρήσεις φέρονται να χρησιμοποιούν ενδοομιλικές συναλλαγές για να διογκώνουν τεχνητά το κόστος, εμφανίζοντας μειωμένα κέρδη στις τελικές πωλήσεις ή αλλαγή τιμών σε προϊόντα που βρίσκονται σε απόθεμα, και πλαφόν στα καύσιμα αλλά όχι σε όλα τα στάδια διακίνηση τους.
Παραδείγματα που καταγράφονται και βρίσκονται και στις σελίδες της ΕΚΠΟΙΖΩ: * Αυξήσεις σε κονσερβοποιημένα προϊόντα μέσα σε μία ημέρα. * Σημαντικές ανατιμήσεις σε προϊόντα όπως η μαργαρίνη, ακόμη και όταν διατίθενται «σε προσφορά». * Άνοδος της τιμής στο μοσχαρίσιο κρέας έως και 19% μέσα σε μία εβδομάδα. * Μείωση ή και εξαφάνιση των προσφορών.
Η Πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ προτείνει πιο δραστικά και μόνιμα μέτρα, δίνοντας έμφαση στη μείωση ή αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, με την Ελλάδα να καταγράφει αύξηση στους έμμεσους φόρους καυσίμων περίπου στο 65%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι αισθητά χαμηλότερος.
Μιλά για την ενίσχυση της καταναλωτικής συνείδησης, καθώς στην Ελλάδα δεν παρατηρούνται ισχυρά καταναλωτικά κινήματα ή οργανωμένες δράσεις, όπως μποϊκοτάζ, με ουσιαστικό αντίκτυπο, τη Δημόσια και τεκμηριωμένη αναφορά προβλημάτων, τη συστηματική και οργανωμένη αντίδραση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό πίεσης για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς.
Επίσης αναφέρθηκε στη νέα καμπάνια της ΕΚΠΟΖΩ (Ένωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής»), με τον τίτλο: «Μην τους αφήνεις! Διεκδίκησε τα δικαιώματά σου!», απευθυνόμενη στον καθένα από εμάς.
ΓΣΕΒΕΕ: Εστιάζει σε πέντε πυλώνες μέτρων για τη στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Οριζόντια μέτρα σε ενέργεια, καύσιμα , προϊόντα, στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτές στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ όπως ο Πρόεδρος της Γιώργος Καβαθάς λέει στο Ράδιο 98.4 υπενθυμίζοντας στην Πολιτεία πως όταν ακούει τους Κοινωνικούς Εταίρους οι καταγραφές στην Κοινωνία μόνο θετικές μπορεί να είναι.
Υπενθυμίζεται ότι η Συνομοσπονδία ήδη με επιστολή της προς το Οικονομικό Επιτελείο της Κυβέρνησης προτείνει πέντε πυλώνες μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και νοικοκυριών, που επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα. Οι προτάσεις αφορούν το ενεργειακό κόστος, τη φορολογία, τη ρευστότητα και την προστασία των εισοδημάτων.
Οι 5 Πυλώνες Προτάσεων της ΓΣΕΒΕΕ:
Ενεργειακό Κόστος: Άμεσα μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων, όπως πλαφόν στις τιμές ενέργειας.
Φορολογικές Ελαφρύνσεις: Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ σε καύσιμα και βασικά αγαθά.
Ενίσχυση Ρευστότητας: Προγράμματα χρηματοδότησης και διευκολύνσεις για την αποπληρωμή οφειλών των ΜμΕ.
Προστασία Εισοδήματος: Ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Αγορά Εργασίας: Μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εργαζομένων.
Δ. Χριστοφοράκης: «Με σταθερά μέτρα η αντιμετώπιση της ακρίβειας»
Τα pass και τα επιδόματα δεν μπορούν να βοηθήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Τις παραπάνω θέσεις διατυπώνει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματικών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) Δημήτρης Χριστοφοράκης, μιλώντας στο Ράδιο 98.4 τονίζοντας ότι παρά τα έσοδα που φέρνουν αυτή την ώρα στα Ταμεία του Κράτους, μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, κρίνονται ως τα προσφορότερα για την ανακούφιση του κόσμου.
Αναφορικά με την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνει την προσοχή που απαιτείται σε κωδικούς και προ συμπληρωμένες δηλώσεις κατά των έλεγχο τους.