Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία ΕΕ – Mercosur «εχθρική πράξη» για τους βιοπαλαιστές γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ψαράδες, κατηγορώντας την κυβέρνηση για την έγκρισή της.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η συμφωνία ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, φέρνοντας στην ελληνική αγορά προϊόντα που παράγονται με χαμηλό κόστος και απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοφάρμακα ή ορμόνες, ενώ αυξάνει το κόστος παραγωγής για τους εγχώριους αγρότες. Παράλληλα, οι εξαγγελίες της Κομισιόν για 45 δισ. ευρώ προκαταβολών επιδοτήσεων (2028-2034) χαρακτηρίζονται ως «παραπλανητικό κίνητρο» που δεν αντισταθμίζει την καταλήστευση των παραγωγών.
►Διαβάστε επίσης: Συμφωνία ΕΕ – Mercosur: Νέο "τοπίο" για τα ελληνικά προϊόντα - Η προστασία των ΠΟΠ και οι ελεύθερες εισαγωγές από τρίτες χώρες
Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η συμφωνία υπονομεύει την πρόσβαση σε φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα, με τους πολίτες να πληρώνουν ακριβότερα εισαγόμενα προϊόντα χαμηλής ποιότητας, ενώ οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες θυσιάζονται για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η ανακοίνωση καταλήγει ότι η έγκριση της συμφωνίας δεν τελειώνει τον αγώνα. Ο αγώνας των εργατών, των αγροτών και του λαού συνολικά μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά σχέδια, επιβάλλοντας το δίκιο των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και τις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Πηγή: ertnews.gr
