xatzidakis
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Χατζηδάκης: Έκτακτη ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ στους αγρότες και πρόσθετες πληρωμές έως το τέλος του έτους

Ελλάδα
Χατζηδάκης: Έκτακτη ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ στους αγρότες και πρόσθετες πληρωμές έως το τέλος του έτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πακέτο έκτακτης στήριξης ύψους 160 εκατ. ευρώ από αδιάθετους πόρους ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή, παρουσιάζοντας παράλληλα το χρονοδιάγραμμα πληρωμών και τα επόμενα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα

Το σχέδιο πρόσθετης οικονομικής ενίσχυσης των αγροτών, που προκύπτει από την ανακατανομή κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. 

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση προχωρά στη διάθεση αδιάθετων πόρων συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν επιπλέον συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών. Από το ποσό αυτό, 80 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε κτηνοτρόφους της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας μέσω της βασικής ενίσχυσης και των οικολογικών σχημάτων, ενώ ισόποση χρηματοδότηση προβλέπεται για βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς, ώστε να ενισχυθούν σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η ανακατανομή των πόρων αποδεικνύει πως το νέο σύστημα λειτουργεί υπέρ των πραγματικών παραγωγών, δίνοντας έμφαση στον κοινωνικό χαρακτήρα της αγροτικής πολιτικής. Παράλληλα, σημείωσε πως, μέσα από συνεχή διάλογο με τον αγροτικό κόσμο, η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στην υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων στήριξης, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που εξετάζονται περιλαμβάνονται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο απευθείας στην αντλία, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και με δικλίδες ασφαλείας, πρωτοβουλίες της ΔΕΗ για περαιτέρω μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους αγρότες, καθώς και ένα νέο, ενισχυμένο πλαίσιο αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ακόμη ότι εντός της ημέρας καταβάλλονται περίπου 490 εκατομμύρια ευρώ σε αγρότες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να δοθούν επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των πληρωμών στα 3,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε ζωοτροφές, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αγρότες, η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel και η εφαρμογή του Αποζημιωτικού Μέτρου 23.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για πλήρη διάψευση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τις ενεργειακές συμφωνίες για υδρογονάνθρακες και φυσικό αέριο, τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE για τη χρηματοδότηση αμυντικών εξοπλισμών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, αναγνώρισε ότι η ακρίβεια παραμένει σοβαρό πρόβλημα για τα νοικοκυριά, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για διεθνές φαινόμενο. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή του και υπογράμμισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στις δεκάδες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ενοικιαστών και των νέων στο στεγαστικό.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, όπως η σημαντική μείωση της ανεργίας, η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η βελτίωση της διεθνούς θέσης της ελληνικής οικονομίας, αποδίδοντας τα αποτελέσματα αυτά στην κυβερνητική πολιτική.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News