Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ενεργειακό καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά την ένταση με τον ΑΔΜΗΕ

Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για το ενεργειακό καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου μετά την ένταση με τον ΑΔΜΗΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου, που προκάλεσε έντονη πολιτική αναταραχή και οδήγησε σε έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για ζητήματα που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, ανέφεραν πηγές του υπουργείου μετά την λήξη της σύσκεψης για το έργο που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύντομα, προσθέτουν, θα υπάρξουν σχετικές τοποθετήσεις της κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ, σχετικά με την πορεία του έργου Great Sea Interconnector. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε με σκληρό ύφος στις αιτιάσεις, τονίζοντας πως «η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν εκβιάζεται» και πως ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ «δεν γνωρίζει με ποιους έχει να κάνει».

Η αντιπαράθεση προέκυψε ύστερα από δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο ο ΑΔΜΗΕ ζήτησε από τη ΡΑΕΚ αναθεώρηση του οικονομικού πλάνου και αποδοχή υψηλότερων δαπανών. Ο Διαχειριστής διέψευσε ότι διεκδικεί άμεσα 82 εκατομμύρια ευρώ, διευκρινίζοντας ότι απαιτεί μόνο την προκαθορισμένη πρώτη δόση των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ΡΑΕΚ είχε εγκρίνει την εκταμίευση των 25 εκατ. ευρώ για το 2025, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο υλοποίησης. Ωστόσο, η Λευκωσία έχει καταστήσει σαφές πως τα κονδύλια δεν θα αποδεσμευθούν χωρίς συγκεκριμένα προαπαιτούμενα. Παρά ταύτα, ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε ένσταση, επικαλούμενος ότι οι συνολικές δαπάνες ξεπερνούν ήδη τα 82 εκατομμύρια ευρώ και ζητώντας αναθεώρηση του πλαισίου χρηματοδότησης.

►Διαβάστε επίσης: ΑΔΜΗΕ: Διαψεύδει δημοσίευμα για το ύψος των οικονομικών του διεκδικήσεων από τη ΡΑΕΚ

Το έργο είχε αρχικά αναληφθεί από την EuroAsia Interconnector, που εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 657 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον 100 εκατομμύρια από το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η εταιρεία αποχώρησε και την ευθύνη ανέλαβε ο ΑΔΜΗΕ μέσω της νέας θυγατρικής Great Sea Interconnector, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Καλώδιο Ζάκυνθος - Κυλλήνη

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει ήδη την πρώιμη φάση του έργου, διερευνώντας πιθανά ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση πριν από τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί ονόματα.

Παρά τις εντάσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η Κύπρος παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην ολοκλήρωση του διασυνδετήριου έργου, το οποίο χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή της ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός επεσήμανε ότι υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα βιωσιμότητας, τα οποία πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν από οποιαδήποτε οικονομική δέσμευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News