«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Γάλλο ΥΠΕΘΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επ’ αυτού, ενόψει των γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Γαλλία δείχνουν να εισέρχονται σε έναν νέο συμμαχικό κύκλο, ο οποίος τοποθετεί στο προσκήνιο όχι μόνο την εξοπλιστική προμήθεια, αλλά και τις πιθανότητες ανάπτυξης δυνατοτήτων συμπαραγωγής με τη σύμμαχο χώρα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψης του Γάλου υπουργού Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η εν λόγω συμμαχία, ενώ οι δεσμοί ισχυροποιήθηκαν με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας προμήθειας 16 πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τοποθετήθηκε και η επιπλέον προμήθεια φρεγατών Belharra, η συμπαραγωγή, καθώς και η προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων, με τον ΥΠΕΘΑ Νίκο Δένδια μάλιστα να προχωρά σε ευθεία παραβολή των ανησυχιών της χώρας για τις πιθανότητες συμπερίληψης της Τουρκίας στο σχέδιο “ReArm Europe”.
Υπογραφή συμφωνίας
Η πιο σημαντική εξέλιξη της χθεσινής επίσκεψης ήταν η υπογραφή της συμφωνίας προμήθειας 16 πυραύλων Exocet MM-40 Block 3C, μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων και της γαλλικής εταιρείας MBDA, καθώς και η σύμβαση για τα ελικόπτερα NH90, που ήδη εκτελείται.
Οι νέοι πύραυλοι, αξίας 33 εκατομμυρίων ευρώ, προορίζονται προς ένταξη στον Φόρτο των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων, της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, που δύναται να τοποθετηθούν είτε σε πολεμικά σκάφη, είτε στις επάκτιες πυροβολαρχίες στα νησιά, αποτελώντας ενεργό μέρος της “Ασπίδας του Αχιλλέα”.
Πρόκειται για την πιο σύγχρονη έκδοση των Exocet, που διαθέτουν βεληνεκές 200 χιλιομέτρων, ικανοί να πλήξουν παράκτιους στόχους, όπως ναυτικές εγκαταστάσεις ή στρατηγικές υποδομές, μια δυνατότητα που δεν παρείχαν οι Exocet Block 2, εμβέλειας 180 χιλιομέτρων.
Μεταξύ άλλων, οι Exocet 3 παρέχουν εξελιγμένα συστήματα αντοχής επί των ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου, για την αύξηση των ικανοτήτων σε επιθέσεις ακριβείας, με τη συγκεκριμένη έκδοση να έχει τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το φθινόπωρο του 2023 από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Στην εν λόγω εμβάθυνση της συμμαχίας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε λόγο για ένα αναγκαίο βήμα προς την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να είναι τεχνολογικά πιο μπροστά έναντι μίας ενεργούς απειλής, η οποία υπάρχει».
Οι Exocet 3 παρέχουν εξελιγμένα συστήματα αντοχής επί των ηλεκτρονικών παρεμβολών, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με πιο σύγχρονο σύστημα εντοπισμού στόχου, για την αύξηση των ικανοτήτων σε επιθέσεις ακριβείας, με τη συγκεκριμένη έκδοση να έχει τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το φθινόπωρο του 2023 από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό
Ανανέωση συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας 2021
Σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εμφατικά στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας, του 2021, για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια.
Επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού», αναφέρθηκε στην προοπτική ανανέωσης, όπου σημείωσε πως «λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας του ’21, θεωρώ επίσης ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διμερείς συζητήσεις για την ανανέωσή της».
Πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία», όπως «αντικατοπτρίζεται με την απόκτηση τριών φρεγατών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale, που με τα όπλα τους αποτελούν “κλειδί” για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός ξεκαθάρισε πως «το ζήτημα της θαλάσσιας άμυνας είναι ο θεμέλιος λίθος» των ελληνο-γαλλικών συζητήσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις πιθανότητες επέκτασης της προμήθειας φρεγατών Belharra προς τη χώρα, μια πρόταση η οποία αποτελεί «κοινή επιθυμία να προχωρήσει το ζήτημα με την τέταρτη φρεγάτα».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI, με την ονομασία “ΚΙΜΩΝ”, η οποία αναμένεται να παραδοθεί εντός του έτους, τη “ΝΕΑΡΧΟΣ” και τη “ΦΟΡΜΙΩΝ”, ενώ ο Στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας διαθέτει ήδη 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Σημειώνοντας επ’ αυτού πως ο ίδιος έχει ζητήσει από τη Naval Group να διευρύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, ο κ. Λεκορνί επεκτάθηκε και στην προοπτική συμπαραγωγής των φρεγατών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θυγατρική της Naval Group στην Ελλάδα, πάντοτε φυσικά σε συνδυασμό και επαφή με τους τοπικούς παίκτες και κατά κύριο λόγο με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Τα εν λόγω δεδομένα σε θέματα συνεργατικής ανάπτυξης αμυντικών καινοτομιών επιβεβαίωσε και ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμπλήρωσε πως «έχει αρχίσει να δημιουργείται μια στενή συνεργασία στον τομέα της καινοτομίας» αναφερόμενος στο πρώτο ελληνο-γαλλικό συμπόσιο καινοτομίας στην Άμυνα, που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στην Αθήνα.
ReArm Europe και Τουρκία
Ανησυχία της Ελλάδας για το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor
Παρά το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ανησυχίες της Αθήνας περί της πιθανής πώλησης των Meteor στη γείτονα χώρα.
Μάλιστα, επεκτείνοντας περισσότερο τη συζήτηση στην ενδεχόμενη θέση της Τουρκίας προς την “πύρωση” του ReArm Europe, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «πρέπει να γίνουν απολύτως σεβαστά τα συμφέροντα ασφάλειας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας».
Σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε και σε ποιοτικό και σε ποσοτικό κριτήριο», δηλαδή να περιλαμβάνει το σχέδιο εταίρους που συμμερίζονται τα ευρωπαϊκά κεκτημένα αλλά και να «εκπληρώνουν ένα ελάχιστο όριο συμμόρφωσης με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας», ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν μπορώ να κατανοήσω πως χώρες με πλήρη απόκλιση από την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, δηλαδή με δείκτη συμμόρφωσης της τάξης του 1, 2, 5, 7% να συμμετέχουν στο Safe».
Την ίδια αντίφαση σημείωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο ΥΠΕΘ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στις συνεργασίες της Ε.Ε. με τρίτες χώρες για την άμυνα, τόνισε πως αυτές δεν μπορούν να συγχέονται με κράτη των οποίων οι στρατηγικές προτεραιότητες έρχονται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης.
«Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας την ανάγκη να μειωθούν οι εξαρτήσεις σε χώρες που αντιβαίνουν των στρατηγικών συμφερόντων της Ένωσης, ως σύνολο, αλλά και των εθνικών συμφερόντων των κρατών-μελών, ως μονάδες.