Η Προανακριτική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα, 24 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, με επίκεντρο την κατάθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω υπομνήματος.
Η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε την κλήτευσή του, ωστόσο, η απόφαση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Οι βουλευτές των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης, Νέας Αριστεράς και Νίκης, καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής Αθηνά Λινού, αποχώρησαν από την ψηφοφορία, εκφράζοντας τη θέση ότι πρώτα πρέπει να καταθέσουν άλλοι μάρτυρες και αργότερα ο πρώην υφυπουργός. Από την άλλη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν την πρόταση της ΝΔ.
Πολιτικές αντιπαραθέσεις και ενστάσεις
Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για παραβίαση του Συντάγματος και των κανόνων της ποινικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να κλείσει άρον-άρον την υπόθεση. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το αίτημα Τριαντόπουλου να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που σχετίζεται με την αλλοίωση του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.
Παρά τις αντιδράσεις, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση να κληθεί ο πρώην υφυπουργός στην Προανακριτική, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα της διαδικασίας και να μην προκύψουν ενστάσεις ακυρότητας. Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, δήλωσε πως η προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εισαγγελία Λάρισας είναι επαρκής και δεν απαιτείται περαιτέρω προανακριτική διαδικασία.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, άσκησε σφοδρή κριτική, τονίζοντας ότι η διαδικασία διαμορφώνεται αυθαίρετα: «Το Σύνταγμα δεν είναι πλαστελίνη. Αλλάξατε τρεις φορές άποψη. Πώς είναι δυνατόν ο κατηγορούμενος να επιλέγει πώς θα διερευνηθούν οι ευθύνες του;» Παρόμοια τοποθέτηση είχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για παραβίαση της νομικής διαδικασίας: «Πρώτα καταθέτουν οι μάρτυρες και μετά ο ύποπτος. Αυτό που γίνεται είναι νομικός ακροβατισμός».
► Διαβάστε επίσης: Βασίλης Κοκοτσάκης: «Τραγέλαφος με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ - Τώρα γυρεύουν πιστοποίηση για την πυρόσφαιρα» (ηχητικό)
Απόρριψη αιτήματος για τηλεοπτική κάλυψη
Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να καταθέτουν αίτημα για τηλεοπτική κάλυψη της διαδικασίας μέσω του καναλιού της Βουλής. Το αίτημα υποστηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ, αλλά απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος δεν προβλέπει δημόσια μετάδοση τέτοιων συνεδριάσεων.
Παράλληλα, η αντιπολίτευση ζήτησε την πλήρη δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ άσκησαν πιέσεις ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης στη διαδικασία. «Δεν έχουμε καν τη μισή δικογραφία. Πρέπει να φέρετε όλα τα στοιχεία», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Παύλος Χρηστίδης (ΠΑΣΟΚ) υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει πλήρη διαφάνεια.
Κλιμάκωση της Πολιτικής Σύγκρουσης
Οι εντάσεις μεταφέρθηκαν και στην Ολομέλεια, όπου ο Αλέξης Χαρίτσης από τη Νέα Αριστερά κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη: «Κλείνετε άρον-άρον την προανακριτική γιατί αποκαλύφθηκε το μέιλ του Τριαντόπουλου, που φέρνει τον ίδιο, τον πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης στο κάδρο της συγκάλυψης».
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία είναι συνταγματικά αποδεκτή και ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα εξετάσει αν το υπάρχον αποδεικτικό υλικό είναι επαρκές για να προχωρήσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη.
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε με τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αποφεύγει τη διεξοδική διερεύνηση της υπόθεσης και επιχειρεί να αποδώσει εσπευσμένα την υπόθεση στα δικαστικά όργανα. «Δεν ψάχνετε την αλήθεια, προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις ευθύνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Γιαννούλης (ΣΥΡΙΖΑ).
Η συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να εξελιχθεί σε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αποφασισμένα να συνεχίσουν την πίεση για πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.