Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την Ένωση, με έμφαση στη ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.
Για το Κυπριακό και τη στάση του ΟΗΕ
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διατήρηση της διαδικασίας διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα εργάστηκαν μεθοδικά για τη συνέχιση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
«Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς διασφαλίζει ότι η διαδικασία θα προχωρήσει με συγκεκριμένα βήματα ενόψει της επόμενης συνάντησης το καλοκαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η ευρωπαϊκή άμυνα και η ελληνική στρατηγική
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξελίξεις γύρω από την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αναφέροντας πως η νέα Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί πάγιες ελληνικές θέσεις.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημοσιονομική ευελιξία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη στρατηγικών επενδύσεων», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως ένα καθοριστικό βήμα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές.
Μεταναστευτικό και επιστροφή παράτυπων μεταναστών
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο νέος κανονισμός επιστροφών που προωθείται από την Ε.Ε. είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με τη σταθερή ελληνική θέση για ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
«Αναμένουμε με ενδιαφέρον τον νέο κατάλογο των ασφαλών χωρών προέλευσης, ώστε να κινηθούμε ταχύτερα στην επιστροφή μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι το ελληνικό σχέδιο προβλέπει πως «όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και δεν πληροί τις προϋποθέσεις διεθνούς προστασίας, θα επιστρέφεται στη χώρα προέλευσής του».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει πιο αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση των επιστροφών και της παράτυπης μετανάστευσης.
Η στρατηγική της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Με βάση τις εξελίξεις στη Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, τόσο σε θέματα άμυνας όσο και στο μεταναστευτικό και το Κυπριακό.
«Η χώρα μας συνεχίζει να προωθεί πολιτικές που ενισχύουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ανθεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε στις δηλώσεις του.