santorini
Φωτ. ΙΝ ΤΙΜΕ

Σεισμικός κίνδυνος στη Σαντορίνη: Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας - «Σε κανονικά επίπεδα η δραστηριότητα»

Ελλάδα
Σεισμικός κίνδυνος στη Σαντορίνη: Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας - «Σε κανονικά επίπεδα η δραστηριότητα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, ο καθηγητής επισήμανε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια περίοδο έντονης σεισμικότητας που περιλάμβανε περίπου 23.000 δονήσεις

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος τσουνάμι ή μεγάλου σεισμού στη Σαντορίνη και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σχολίασε τη μελέτη του ΕΚΠΑ που αναφέρεται στις περιοχές με πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι, διαβεβαιώνοντας πως το φαινόμενο δεν αποτελεί απειλή αυτή τη στιγμή.

Η σεισμική δραστηριότητα σε κανονικά επίπεδα

Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, ο καθηγητής επισήμανε ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά από μια περίοδο έντονης σεισμικότητας που περιλάμβανε περίπου 23.000 δονήσεις.

«Το τσουνάμι προκαλείται μόνο μετά από ισχυρό σεισμό, συνήθως άνω των 5,5-6 Ρίχτερ. Οι σεισμοί που καταγράφηκαν στην περιοχή δεν πλησιάζουν αυτό το όριο, καθώς το μέγιστο μέγεθος που καταγράφηκε ήταν 5,3 Ρίχτερ», εξήγησε ο κ. Λέκκας.

Καθησυχασμός για κατοίκους και τουρισμό

Παρότι οι συχνοί σεισμοί προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, ο κ. Λέκκας τόνισε πως η πιθανότητα εκδήλωσης νέου μεγάλου σεισμού παραμένει στα ίδια επίπεδα με πριν από την 1η Φεβρουαρίου. «Η κρίσιμη περίοδος έχει περάσει και επιστρέψαμε στην κανονικότητα», ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στην επόμενη μέρα για τη Σαντορίνη, δεδομένου ότι η σεισμική δραστηριότητα συνέπεσε με την έναρξη της τουριστικής περιόδου. «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η περιοχή είναι οργανωμένη με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης, όπως σεισμογράφους και GPS, που μας επιτρέπουν να έχουμε πλήρη εικόνα του φαινομένου», δήλωσε.

Κτίρια και πολεοδομικοί έλεγχοι

Όσον αφορά τις κατασκευές που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης των κτιρίων, ειδικά όσων έχουν χτιστεί χωρίς πολεοδομικές μελέτες πάνω στην Καλντέρα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η απόφαση για πιθανές κατεδαφίσεις ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και όχι στον ΟΑΣΠ.

Παρακολούθηση της κατάστασης

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, προκειμένου να αξιολογήσουν τυχόν επιπτώσεις και να διασφαλίσουν την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News