santorini2

Σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες: Περισσότερες από 8.900 δονήσεις – «Μειώνεται η πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού», λέει ο Παπαζάχος

Ελλάδα
Σεισμική έξαρση στις Κυκλάδες: Περισσότερες από 8.900 δονήσεις – «Μειώνεται η πιθανότητα ισχυρότερου σεισμού», λέει ο Παπαζάχος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες κρατά σε πλήρη εγρήγορση κατοίκους, κρατικό μηχανισμό και επιστήμονες, που παρακολουθούν το φαινόμενο

Η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στις Κυκλάδες τις τελευταίες ημέρες έχει θέσει σε κατάσταση διαρκούς επιφυλακής τόσο τους κατοίκους όσο και τις αρμόδιες αρχές. Οι σεισμολόγοι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, αν και οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η πιθανότητα για έναν μεγαλύτερο σεισμό μειώνεται. Δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε ένα λεπτό, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα. 

Η νύχτα κύλησε χωρίς έντονες δονήσεις, όμως το πρωί, λίγο μετά τις 9:00, σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, με επίκεντρο θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετά γειτονικά νησιά, προκαλώντας ανησυχία στον πληθυσμό.

Σε απάντηση στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, οι υγειονομικές δομές της Σαντορίνης και της Αμοργού ενισχύονται με επιπλέον προσωπικό, ενώ ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους στατικότητας σε κτίρια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων.

ΕΚΠΑ: Περισσότερες από 8.900 δονήσεις

Σημαντική σεισμική δραστηριότητα έχει καταγραφεί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού το τελευταίο διάστημα, με περισσότερους από 8.900 σεισμούς να έχουν σημειωθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στην ειδική αναφορά επισημαίνεται πως, παρά το γεγονός ότι συνεχίζονται οι δονήσεις με μέγεθος γύρω στα 4 Ρίχτερ, παρατηρείται μια σταδιακή επιβράδυνση του ρυθμού των σεισμών. Τα δεδομένα προέρχονται τόσο από παραδοσιακές μεθόδους καταγραφής όσο και από σύγχρονες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, που επιτρέπουν πιο ακριβή ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας.

 

 Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο στενά, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται χωρίς ενδείξεις για επικείμενη μεγαλύτερη δόνηση.

Δείτε τον χάρτη με τους σεισμούς:

seismos-santorini.jpg

ΕΚΠΑ: Μειώνεται η σεισμικότητα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού - Πάνω από 8.900 δονήσεις

Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 5 Φεβρουαρίου (μηχανική μάθηση) και στις 6 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση), η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι, ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά)

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΚΠΑ:

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών. Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0. Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά. Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση, ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, Ομ. Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

17:37: Δύο ακόμη σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε ένα λεπτό

Με διαφορά μικρότερη του ενός λεπτού έγιναν δύο σεισμοί το απόγευμα της Παρασκευής στη Σαντορίνη.

Ο πρώτος ήταν στις 17:16 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ και ο δεύτερος ήταν στις 17:17 με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ. Τα επίκεντρα ήταν νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.

Παπαδόπουλος για Σαντορίνη: «Με ρώτησαν από διεθνές μέσο αν έχουμε νεκρούς και τραυματίες»

«Στην ίδια περιοχή δημιουργήθηκε τσουνάμι το 1956 που έφτασε μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ μετά τους σεισμούς. Εκείνο το τσουνάμι έγινε στην ανατολική πλευρά, και όχι μέσα στην Καλδέρα, γιατί δεν ευνοεί το κύμα να πάρει μεγάλο ύψος λόγου του βάθους. Η εξωτερική πλευρά είναι κατά κύριο λόγο εκτεθειμένη.  Οι σεισμικές ακολουθίες κρατάνε αρκετό χρονικό διάστημα. Μπορεί να κρατήσει ακόμα και ένα μήνα. Από την άλλη, η εκτίμησή μου είναι πως τα πράγματα δεν είναι δραματικά».

Αύριο αναμένεται η εισήγηση των επιστημόνων για το αν θα λειτουργήσουν από Δευτέρα τα σχολεία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Δήμος Θήρας μέχρι τις 3 Μαρτίου, ενώ οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία μέχρι την αποκλιμάκωση που μπορεί να γίνει «είτε με σεισμό άνω των 5,5 Ρίχτερ είτε με τη συνέχεια της υπό εξέλιξη δραστηριότητας», την οποία ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ως σμηνοσειρά.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Σαντορίνη, όπου ενημερώθηκε για τα μέτρα πολιτικής προστασίας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον κρατικό μηχανισμό, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση, και συνομίλησε με τοπικούς φορείς σχετικά με τις ανάγκες και τη στήριξη του νησιού.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, μετέβη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», το οποίο βρίσκεται στο νησί από τις αρχές της εβδομάδας, όπου ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Θεόδωρο Βάγια για τον σχεδιασμό που έχει καταρτιστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, για τους προληπτικούς ελέγχους που έχουν γίνει σε δημόσια κτήρια και για τις παρεμβάσεις σε σημεία όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κατολισθήσεων.

«Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει κάτι καταστροφικό, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Οι επιστήμονες έχουν τοποθετηθεί σχετικά με το χειρότερο σενάριο και ευχόμαστε ότι αυτή η ακολουθία θα εκτονωθεί χωρίς να δώσει κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός τουριστικός προορισμός και είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε τη φήμη της και να είμαστε σίγουροι ότι και το 2025 θα είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό του νησιού. Επομένως, πρέπει και στη δημόσια επικοινωνία μας να ισορροπούμε μεταξύ της ανάγκης, να είμαστε παρόντες και να δρούμε προληπτικά χωρίς όμως ταυτόχρονα να αναπαράγουμε σενάρια καταστροφής τα οποία ενδεχομένως μπορεί να τρομάξουν κάποιους επισκέπτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Κ. Παπαζάχος: Ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις

Ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην Σαντορίνη έκανε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Παπαζάχος, στο τέλος της σύσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους φορείς.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση ωστόσο είναι «πιο αισιόδοξοι» καθώς βλέπουν «το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης».

Παράλληλα επισήμανε ότι στη Νέα Καμένη εγκαθίστανται νέοι σεισμογράφοι, το απόγευμα στο Γαβρίλο θα μπει ένας νέος σεισμογράφος ενώ στη Θηρασιά θα μπει νέος σεισμογράφος αύριο Σάββατο.

«Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Σε σχέση με την ακολουθία: η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Έχει έναν τρόπο η ακολουθία, έχει ένα μηχανισμό μάλλον, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Έτυχε προχθές το βράδυ να γίνουν όλοι μεταξύ 03:00 και 05:30 τα ξημερώματα. Όσοι ήσασταν εδώ το βιώσατε, δύσκολα κοιμηθήκαμε. Χθες το βράδυ δεν έγινε. Έτυχε να γίνει σήμερα το πρωί πάλι μια μικρή ομάδα.

Έτσι θα πορευτούμε και το επόμενο χρονικό διάστημα. Είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι γιατί βλέπουμε το κομμάτι του ρήγματος, το οποίο έχει πλέον πιο σαφή χαρακτηριστικά μετά την πύκνωση του δικτύου, να αρχίζει να “γεμίζει”, δηλαδή να απομακρύνονται οι πιθανότητες όλο και περισσότερο, να γίνεται όλο και πιο απίθανο το σενάριο μιας ισχυρότερης δόνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος.

Παράλληλα επισήμανε ότι εκεί που είναι το επίκεντρο, και πλέον τα χαρακτηριστικά που έχει, ακόμα και μια ισχυρότερη δόνηση θα είχε σχετικά πλέον περιορισμένες επιπτώσεις στο νησί. «Τα σενάρια που έχουμε “τρέξει” δεν δείχνουν κάτι το σημαντικό», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει τη φύση και εκπλήξεις».

«Κινούμαστε πάντα με στοιχεία, δεν κινούμαστε με υποθέσεις. Όπως είπα, δεν “ψυχανεμιζόμαστε” στην επιστήμη. Στοιχεία θέλουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε», υπογράμμισε και αναφερόμενος στους νέους σεισμογράφους που εγκαθίστανται στην περιοχή σημείωσε:

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε, και άλλοι συνάδελφοι, από διάφορα κέντρα, να βελτιώσουμε την παρακολούθηση για να σας δίνουμε και πιο αξιόπιστες πληροφορίες. Όμως, πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα παραμείνουμε σε σχετικά συντηρητικά σενάρια. Είναι μια προσωπική άποψη. Η Επιτροπή, όμως, είναι πολυμελής και η μεσότητα κατά τον Αριστοτέλη είναι μάλλον η καλύτερη προσέγγιση. Γι’ αυτό και οι εθνικές επιτροπές, όπως πολύ σωστά είπατε, βγάζουν μία μέση άποψη η οποία είναι ψύχραιμη και ώριμη και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι δεν πρέπει ο κόσμος να ακούει τις φήμες που αναπτύσσονται», υπογράμμισε.

Τέλος σημείωσε: «Δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά. Κάθε μέρα, νομίζω, πηγαίνουμε ελαφρά προς το καλύτερο, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορη η απεμπλοκή μας. Θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι εδώ μια μικρή υπομονή, ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ελπίζω τα πράγματα να πηγαίνουν προς το καλύτερο».

Ε. Λέκκας: Απίθανο το σενάριο για μέγιστο σεισμό 6 Ρίχτερ και κάτω

Όπως τόνισε, μιλώντας στο ΕΡΤΝews ο Eυθύμιος Λέκκας ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μέγιστος πιθανός σεισμός που μπορεί να δώσει η περιοχή απάντησε ότι είναι 6 Ρίχτερ και κάτω. «Είμαστε σε καλή πορεία για το απίθανο αυτό σενάριο, για το σενάριο που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες εκδήλωσης με το οποίο αναπτύχθηκε όλη η επιχειρησιακή δραστηριότητα στο νησί».

Σχετικά με τις καταπονήσεις που δέχονται δημόσια και ιδιωτικά κτήρια απάντησε ότι δεν είναι μεγάλες. «Όταν σε ένα κτήριο παρατηρούμε ρωγμές τότε αρχίζουμε να παρατηρούμε μια μεγάλη τρωτότητα», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το εάν ο πρωινός σεισμός στην Πάτρα συνδέεται με τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «είναι τελείως ανεξάρτητα γεγονότα».

Β. Καραστάθης: Οι σεισμοί τη νύχτα ήταν ελάχιστοι αλλά δεν πρόκειται ούτε για αιφνίδια, ούτε για συστηματική αραίωση

Πτώση στη σεισμικότητα διαπιστώθηκε τη νύχτα στη Σαντορίνη και όπως ενημερώνει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης είναι στο πλαίσιο φυσικής εξέλιξης και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αιφνίδια αλλαγή. 

«Οι σεισμοί τη νύχτα, ήταν ελάχιστοι με την έννοια ότι ο κόσμος κοιμήθηκε ήσυχα. Μετά τις 8 μέχρι το πρωί, είχαμε μόνο 5 δονήσεις. Η πτώση αυτή της σεισμικότητας δεν πρέπει, όμως, να εκλαμβάνεται ως στοιχείο ότι άλλαξαν τα πράγματα αιφνιδίως. Αυτές οι μεταβολές είναι πάντα στα πλαίσια της φυσικής εξέλιξης. Κάποτε, πυκνώνει η ακολουθία σε σύντομο χρόνο, κάποτε αραιώνει. Αυτό, που θέλουμε εμείς να δούμε, είναι μια συστηματική αραίωση, δηλαδή σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι πιο αξιόπιστοι οι μέσοι όροι. Ο ρυθμός της σεισμικότητας μέχρι στιγμής παραμένει σταθερός», είπε ο Βασίλης Καραστάθης.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News