OHE

Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Οι προτεραιότητες της ελληνικής θητείας και η υψηλή ευθύνη

Ελλάδα
Η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Οι προτεραιότητες της ελληνικής θητείας και η υψηλή ευθύνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία της εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Οι προτεραιότητες και η υψηλή ευθύνη

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου υψώθηκε η σημαία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τον Έλληνα πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, να επιβεβαιώνει τη δέσμευση της χώρας στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ, τονίζοντας πως «η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται σε αξίες, όπως το διεθνές δίκαιο και την αφοσίωση στην ειρήνη». 

Η συμμετοχή και θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει διάρκειας δύο ετών, του 2025 και 2026. Στην τελετή ανύψωσης, που διεξήχθη στις 2 Ιανουαρίου, έγινε ανύψωση της ελληνικής σημαίας, μαζί με εκείνες της Δανίας, της Σομαλίας, του Πακιστάν και του Παναμά.

Η επίσημη τελετή της εισόδου των Νέων Μη Μόνιμων Μελών πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με τον πόλεμο στη Γάζα να συνεχίζεται και την απροσδιοριστία στη Συρία να εντείνεται, μετά από πληροφορίες οριοθέτησης της ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας, σε ένα μνημόνιο που καταπατά ενεργά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. 

«Η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις», επισημαίνει ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, προσθέτοντας πως «η χώρα μας προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών». 

Προτεραιότητες ελληνικής θητείας 

Για τη χώρα, ο κεντρικός παράγοντας των προσδοκιών της και κυρίαρχο συστατικό της εξωτερικής της πολιτικής αποτελεί η σταθερότητα, πάνω σε ένα πλαίσιο ενσωμάτωσης των αρχών και αξιών του Διεθνούς Δικαίου. Επ’ αυτού, η ατζέντα των προτεραιοτήτων της χώρας, κατά τη διάρκεια της θητείας της, διακρίνονται ως εξής: 

Ειρηνική επίλυση διαφορών: Σύμφωνα με δηλώσεις του πρέσβη, αυτός τόνισε ότι περί της λειτουργίας της χώρας ως «γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, καθώς και τη συμβολή της στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών». 

Σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και τη θαλάσσια ασφάλεια: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην υπηρέτηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, σε μια εποχή όπου οι διεθνείς αναταράξεις έχουν δημιουργήσει δεδομένα αμφισβήτησης και υπεκφυγής των διεθνών κανόνων ασφαλείας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπενθυμίζοντας, η χώρα βρίσκεται σε ένα διαρκές καθεστώς αμφισβήτησης των θαλάσσιων κυριαρχικών δικαιωμάτων της και έρμαιο του τουρκικού αναθεωρητισμού. Πέραν αυτού, τα εμπορικά πλοία ελληνικών συμφερόντων αποτέλεσαν ενεργό στόχο των πληγμάτων από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Κλιματική αλλαγή και ασφάλεια: Στον ίδιο βαθμό τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των κρατών προς αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η χώρα μας αποτέλεσε ενεργό θύμα αυτών των νέων, έντονων και απρόβλεπτων φαινομένων, με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, αλλά και τις πιο πρόσφατες πλημμύρες εντός του Λεκανοπεδίου, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εντός των αρχών της πολιτικής προστασίας, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. 

Γυναίκες και ασφάλεια και προστασία των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις: Η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, η διασφάλιση της ισότιμης μεταχείρισής τους, καθώς και η επίσης κρίσιμη προστασία των παιδιών εντός των πολεμικών πεδίων αποτελούν κρίσιμες προτεραιότητες της θητείας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι προαναφερθείσες προτεραιότητες αποτελούν άμεση ευθυγράμμιση των αρχών του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων, σε μια περίοδο όπου η χώρα και η Ένωση, ευρύτερα, προσδοκούν στον ασφαλή επαναπατρισμό των Σύριων και την αποσυμφόρηση των δομών, εντός της περιφέρειάς τους.

Αυτή τη στήριξη αποκάλυψε και η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδας προς τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου, όπου παρέδωσε σημαντική ποσότητα ανθρωπιστική βοήθειας για τους εκτοπισμένους που διαμένουν προσωρινά στον Λίβανο.

Η σημασία της εκλογής στο Συμβούλιο Ασφαλείας 

«Η Ελλάδα καθίσταται στην πράξη συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του. Επισημαίνοντας, η εκλογή της Ελλάδας, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου, αποτελεί ενεργό αποτέλεσμα ψηφίσματος 182 κρατών, που διενεργήθηκε στις 6 Ιουνίου του 2024. 

Για τη χώρα, η επιλογή της αποτελεί, εκτός από τα δεδομένα, μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να επηρεάσει τα δεδομένα σε μια αξιόπιστη και δικαιωματική πορεία. Επ’ αυτού, πρόκειται για την τρίτη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο, ακολουθώντας αυτές των ετών 1952-1953 και 2005-2006. 

Οι διεθνείς συγκυρίες καθιστούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο ιδιαίτερα σημαντική. Σε μια περίοδο όπου η Ρωσία σταματά τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τη Συρία να βρίσκεται σε μια πολιτική αστάθεια με τη μεταβατική κυβέρνηση να διαμορφώνει πολιτικές που εισάγουν τη θεοκρατία, καθώς και με την Τουρκία του τουρκικού αναθεωρητισμού που επιδιώκει την επίτευξη και ολοκλήρωση της στρατηγικής περικύκλωσης της Ανατολικής Μεσογείου, με τη σύναψη

Συμφωνίας για την ΑΟΖ με τη Συρία, η συμπερίληψη της χώρας κρίνεται ως υπερέχουσας βαρύτητας σε πολιτικό αλλά και επιχειρησιακό επίπεδο. 

Επ’ αυτού, στόχος της ελληνικής συμμετοχής είναι η προώθηση ενεργητικών και αποδοτικών λύσεων σε παγκόσμια ζητήματα, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαχείρισης συγκρούσεων και της διαχείρισης των πολεμικών κρίσεων της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.

Μέσω της συμμετοχής της, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να προωθήσει τον εαυτό της ως έναν αξιόπιστο πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στη διεθνή κοινότητα, με τη διπλή τομή της αναβάθμισης της θέσης της εντός των διεθνών εξελίξεων.
 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News