Ο πρέσβης επί τιμή Βασίλης Μπορνόβας, με θητεία το 2012 στην Πρεσβεία στη Βηρυτό, παραχώρησε μια εξόχως αποκαλυπτική συνέντευξη στο Ράδιο 98,4 και στον Γιώργο Σαχίνη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τα Ελληνοτουρκικά, την Κύπρο αλλά και το πραξικόπημα- “οπερέτα” από τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μπορνόβας αποκάλυψε τον μαρτυρικό θάνατο του τότε Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, αδερφού του Πατριάρχη του Ελληνορθόδοξου παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας, το 2012, από τζιχαντιστές στη Συρία.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρέσβης μοιράστηκε με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν στο εν λόγω βιντεοληπτικό υλικό, που έτυχε κάποτε να αντικρίσει, καθώς περιέγραψε τα εξής: «Το “φιλμάκι” ομολογεί τον τελετουργικό αποκεφαλισμό των δύο Αρχιεπισκόπων, καθώς φαίνονται να είναι στη μέση της σύναξης γύρω από χιλιάδες οπλισμένους τζιχαντιστές, ενώ η αφορμή φάνηκε να είναι η βοήθεια που προσέφερε ο Παύλος, αδερφός του Πατριάρχη Αντιοχείας, σε ομήρους των τζιχαντιστών, καθώς μεσολαβούσε μέσω των Μυστικών Υπηρεσιών Άσαντ για την απελευθέρωση των χριστιανών, και όχι μόνο».
Ο κ. Μπορνόβας αποκαλύπτει τον μαρτυρικό θάνατο του τότε Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, αδερφού του Πατριάρχη του Ελληνορθόδοξου παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας
Στη συνέχεια, ο τιμώμενος καλεσμένος υπερτόνισε την επικείμενη σύνδεση της Τουρκίας με αυτό το αιματηρό γεγονός, καθώς ομολογεί πως ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών του Λιβάνου επισκέφτηκε την Τουρκία και τον τότε υπουργό Εξωτερικών, με σκοπό να «προλάβει το κακό», καθώς γνώριζε πως το τελετουργικό των τζιχαντιστών υπήρξε υποκινούμενο από την Τουρκία. Άλλωστε, τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και σήμερα ο νυν Μητροπολίτης Χαλεπίου, κ. Εφραίμ, από την κατάληψη του Χαλεπίου από τους τζιχαντιστές της Δυτικής Συρίας, που εκπορεύεται από την Τουρκία.
Η μικρονοϊκή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας
Ωστόσο, η αφορμή της μεγάλης αποκάλυψης σχετικά με τον βιντεοσκοπημένο αποκεφαλισμό του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλο, αδερφό του Πατριάρχη του Ελληνορθόδοξου παλαίφατου Πατριαρχείου Αντιοχείας, υπήρξε ο νόμος που προβλέπει την αποστολή ιερέων στη Μέση Ανατολή και στα Πατριαρχεία. Αυτό που πραγματικά προκαλεί μεγάλη θλίψη στον πρέσβη κ. Μπορνόβα είναι το γεγονός ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας εξαιρείται από τον νόμο, αποδεικνύοντας έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, τη μικρονοϊκή εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην πρέσβης στη Βηρυτό υπερτόνισε τα εξής: «Η αντίληψη των πολιτικών ελίτ στην Ελλάδα βασίζεται στο ότι μας αφορούν μόνο οι “καθαροί” Έλληνες και όχι οι αραβικής καταγωγής. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας έχει σπουδάσει στην Ελλάδα και ότι ο αδερφός του μαρτύρησε το 2012, προσπαθώντας να σώσει ανθρώπους από την ομηρία των τζιχαντιστών, δε συγκίνησε την ελληνική πολιτική, καθώς η Αθήνα απάντησε επικοινωνιακά, όπως συμβαίνει και τώρα».
Ωστόσο, το βαθύ πρόβλημα φαίνεται να είναι πως η διατήρηση του Ελληνισμού στο εξωτερικό δε βρίσκεται στις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς μας λείπει ένα στοιχειώδες όραμα, όπως ανέφερε ο κ. Μπορνόβας. Στη συνέχεια, μέσα από μια εκτενή αναφορά του, γίνεται αντιληπτό πως το ελληνικό στοιχείο στον αραβικό χώρο είναι αναπόσπαστο, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως με την έναρξη του Χριστιανισμού στις αραβικές χώρες σηματοδοτήθηκε μια άρρηκτη σχέση μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών, καθώς το 99,9% των μνημείων ήταν ελληνικά, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί το Ισλάμ. Παρ’ όλα αυτά, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας επιλέγει να θέσει διαφορετικές προτεραιότητες, οι οποίες αποσκοπούν στην ικανοποίηση ορισμένων μικροσυμφερόντων, αφήνοντας απέξω πρακτικές που ενδεχομένως θα εξυπηρετούσαν τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου εκτός συνόρων, όπως ανέφερε και ο κ. Μπορνόβας, την ώρα που σε κάθε μοναστήρι στην Ιερουσαλήμ υπάρχει ένας ιερέας που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να συντηρήσει την τεράστια κληρονομιά του τόπου.
Ακόμη κι αν έχουν πραγματοποιηθεί εισηγήσεις για διαφορετική δυναμική στην Ιερά Σύνοδο και δημιουργία μιας Αρχαιολογικής Ακαδημίας, δεν έχουν γίνει προσπάθειες από την ελληνική πλευρά.
Τέλος, ο κ. Μπορνόβας ολοκλήρωσε προτείνοντας την ιεραρχιοποίηση των προτεραιοτήτων, χωρίς τη γραμμή του αίματος, αλλά με βάση τα ήθη, την κουλτούρα και τον πολιτισμό.
“Παγωμένη” η εξωτερική πολιτική Ελλάδας-Κύπρου
Ο κ. Βασίλης Μπορνόβας έκανε λόγο για απουσία οράματος και στρατηγικής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής επί 40 χρόνια, που παρακολουθεί “μουδιασμένη” τις εξελίξεις, την ώρα που και η ορθόδοξη χριστιανική κοινότητα στη Μέση Ανατολή είναι υπό διωγμό. Παράλληλα, μίλησε για τις υπόγειες διαδρομές Ισραήλ-Τουρκίας και το πώς το Ισραήλ εξασφαλίζει το στρατηγικό του βάθος σε Κύπρο και Ελλάδα για τα συμφέροντά του και μόνο.
Γενικότερα, όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να μην τοποθετείται για τίποτα, ούτε για την Παλαιστίνη, ούτε για τον Λίβανο, με αποτέλεσμα η ελληνική εξωτερική πολιτική να είναι απολύτως απούσα. Όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο πρέσβης ε.τ. στο Ράδιο 98,4, η Ελλάδα και η Κύπρος περιμένουν «τρώγοντας τα νύχια τους», καθώς καθημερινά προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο προς τα συμφέροντα του μεγάλου συμμάχου, του Ισραήλ. Παράλληλα, να σημειωθεί πως ακόμα κι αν γίνεται λόγος για συμμαχικό τρίγωνο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, εγκαταστάθηκε θόλος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα του Ισραήλ, την ώρα που ακόμα μια φορά μένουμε “παγωμένοι”, όπως ανέφερε ο πρέσβης ε.τ., «περιμένοντας να δούμε τι θα ζητήσει η Τουρκία, ώστε να μειώσουμε κάπως τις διεκδικήσεις μας». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα καλές».
Παράλληλα, ο Βασίλης Μπορνόβας κάνει μια επιτομή όλων των εξελίξεων και δρώντων στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως το παλαιστινιακό ζήτημα είναι το “κλειδί” της ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς άμα το Ισραήλ είχε δεχτεί να βρίσκεται δίπλα σε ένα παλαιστινιακό κράτος, δε θα είχε γίνει τίποτα από αυτά. Άλλωστε, το αφήγημα του κράτους δεν μπορεί να εκλογικευτεί, καθώς στηρίζεται στο θρήσκευμα, καθώς οι ίδιοι οι πολιτικοί αποφασίζουν με βάση αυτό.
Ακούστε τι είπε ο Βασίλης Μπουρνόβας στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη: