Για «μια σημαντική επίσκεψη, μία σημαντική συνάντηση που ελπίζουμε ότι μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις» έκανε λόγο η Διευθύντρια Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού, Αριστοτέλη Πελώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, αναφερόμενη στη χθεσινή επίσκεψη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Είναι μια πολύ σημαντική χώρα με την οποία έχουμε σχέσεις και διμερώς και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε εξελίξεις στην Ουκρανία, έχουμε εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, έχουμε μια κινητικότητα στο Κυπριακό. Έχουμε τη συζήτηση και έχουν τη συζήτηση για το τι μορφής σχέσεις θα έχουν πλέον με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό μας αφορά διότι αφορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια πιο ενισχυμένη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Θυμίζω ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα, είναι προτεραιότητα και για τον νέο κύκλο της Κομισιόν που μόλις άνοιξε 1η Δεκεμβρίου και βεβαίως οι διμερείς μας σχέσεις, πολύ σημαντικές, οικονομία, ναυτιλία, τουρισμός, είναι μια πολύ σημαντική αγορά. Το 2023 μόνο, είχαμε 30% αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα προ της πανδημίας Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. 4,6 εκατομμύρια. Αντιλαμβάνομαι προφανώς τη σημασία των Γλυπτών και τη σημασία τη μιντιακή, αυτό είναι ένα από τα θέματα των σχέσεών μας και όπως ξέρετε και όπως έχουμε πει, είναι ένα διαρκές αίτημα. Το επανενεργοποίησε και το κυνήγησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το επανέφερε στην ατζέντα. Είναι λοιπόν ένα διαρκές αίτημα που όμως συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο. Οι συζητήσεις αυτές συνεχίζονται. Ετέθη προφανώς το θέμα. Υπήρχαν δύο σκέλη στη χθεσινή συνάντηση, ένα σκέλος κατ’ ιδίαν και ένα σκέλος διευρυμένων συνομιλιών με συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις δύο πλευρές και εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείσα αν μέσα στο 2025 μπορεί να υπάρξει μια θετική έκβαση, σημείωσε «αυτές οι συζητήσεις παίρνουν χρόνο. Θα δούμε. Είχαμε μιλήσει από την αρχή για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Αυτή αναζητείται λοιπόν».